De boende i ”skandalhuset” skulle tystas med 10 miljoner

''Skandalhuset'' på Grev Turegatan 8 i centrala Stockholm. Hans Wallenstam, vd för fastighetsjätten Wallenstam, säger att tvisten med bostadsrättsföreningen får lösas i domstol.

Wallenstam var nära att ”tysta” bostadsrättsföreningen med tio miljoner kronor.

När styrelsen i lyxbygget nobbade och stämde bostadsjätten påstod vd:n att ”de tar i så de kräks”.

– Jag är väldigt förvånad att han kan kosta på sig att uttrycka sig på det här sättet. Det har gjorts unikt många fel, säger Jan Engström, föreningens ordförande.

När kändismäklaren Fredrik Eklund 2014 sålde de 61 bostadsrätterna i det nybyggda lyxhuset på Grev Turegatan 8 på Östermalm i Stockholm stod kändisar i kö för att flytta in.

– Jag har varit involverad i processen och är väldigt stolt över projektet, berättade Fredrik Eklund i en intervju för Expressen-TV i samband med att första lägenheterna visades (se inslaget i spelaren ovan).

Med kvadratmeterpriser på en bra bit över hundra tusen kronor krävdes både höga löner och kapital för att flytta in i ”No 8 Ture”, som av fastighetsbolaget Wallenstam kallades ”skräddarsytt efter ett liv på högsta nivå”.

Men efter att köpare som Mojang-grundaren Markus ”Notch” Persson, arkitekten Thomas Sandell, dåvarande kändisparet Calle och Anitha Schulman och fotbollsspelaren Kennedy Bakirciouglü flyttat in upptäcktes det ena flagranta felet efter det andra i husbygget.

Dina Pengar har tidigare publicerat bilder som oberoende besiktningsmän dokumenterat, och som ingår i stämningen mot Wallenstam.

Sammanlagt handlar om tusentals fel i fastigheten, konstaterar föreningen i stämningen i Göteborgs tingsrätt där man kräver Wallenstam på 200 miljoner kronor.

– Jag tycker ju inte jättesynd om dem om man säger så. Självklart ska vi göra rätt för oss men i och med att det inte gick att göra upp i godo så är det lika bra att det blir en rättsprocess, har Hans Wallenstam sagt till Di där han även fällde kommentaren: 

– Det är klart de tar i så de kräks i en stämningsansökan.

LÄS MER: ”Skräckbilderna” inifrån lyxhuset 

”Huset var misskött från början”

Bengt Ansgarius med hustru var först att flytta in på Grev Turegatan 8.

– Det är förfärligt underligt hur Hans Wallenstam, som har ett stort byggbolag, kan göra ett sådant uttalande mot sina köpare, säger Bengt Ansgarius.

Han menar att han i dag tillhör de mer lyckligt lottade i fastigheten.

Hans Wallenstam: ”Jag tycker ju inte jättesynd om dem om man säger så”, har Wallenstam sagt om de boende.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

– Huset var misskött från första början. Vattnet rann ut i stora rummet när vi duschade. Men de ordnade det på några veckor. Då fanns det fortfarande hantverkare i huset, så en del kunde korrigeras. Jag tycker synd om de som kommit in senare i huset, säger Bengt Ansgarius, vars stora problem med bostaden i dag är att det periodvis uppstår dålig lukt.

Förutom långa listor med byggfel av alla de slag kan ett eventuellt möte i rätten i huvudsak handla om två springande punkter: slutbesiktningen och elburen golvvärme i våtutrymmen.

LÄS MER: Lyxlägenheterna kan vara fuskbygge 

Därför ifrågasätts slutbesiktningen

Med stöd av nya och oberoende besiktningsprotokoll kommer de boende att hävda att slutbesiktningen aldrig borde godkänts.

I en debattartikel i Dagens industri under rubriken ”Därför kan köparen råka illa ut vid nybyggen” skriver Fredrik von Platen, tidigare chef på Boverket, att ”köpa bostadsrätt på ritning är som att köpa grisen i säcken”.

”Ture No8 är skräddarsytt efter ett liv på högsta intrenationella nivå. Här lämnades ingenting åt slumpen”, skriver man på huset på hemsidan.
Foto: WALLENSTAM

Den tidigare Boverkschefen efterlyser ett starkare byggkontrollsystem och beskriver hur byggherren initialt bildar en interimistisk bostadsrättsförening som godkänner slutbesiktningen – gjord av en kontrollansvarig som får betalt av byggherren. ”Det doftar jäv länga vägar”, skriver Fredrik von Platen.

Jan Engström, som är extern orförande i föreningen på Grev Turegatan, säger till Dina Pengar:

– Den var ju synnerligen märklig slutbesiktning. Vi har från styrelsens sida haft ett flertal intervjuer med besiktningsmän. De är ytterst frågande och undrar hur det här gick till, säger Jan Engström.

LÄS MER: Lyxbygget kan kosta Wallenstam 200 miljoner 

Kostar 90 miljoner att sätta in ny golvvärme

Den andra springande punkten handlar om golvvärmen i badrummen – eller rättare sagt den uteblivna värmen.

I dag har de boende vattenburen golvvärme i våtutrymmena, vilket medför att badrummet blir kallt och fuktigt när golvvärmen slås av under sommarhalvåret. I de flesta nya hus är elburen komfortvärme i dag ett standardkomplement.

I den ekonomiska planen som Wallenstam presenterade, och det som mäklarfirman Eklund  Stockholm New York sålt bostäder efter, har Hans Wallenstam själv påtalat att det är det lyxigaste och dyraste han byggt i Stockholm.

Huset på Grev Turegatan 8 har en Hemtexbutik i bottenplan.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

– Han har verkligen skrutit med det här bygget. Det fanns en stor ekonomisk plan, bostäderna såldes, men man producerade aldrig vad man skulle, säger Jan Engström:

– Byggplanen hävdar att man skulle sätta in både vatten och el i badrummen och det har man inte gjort.

Om rätten – eller Wallenstam vid en förlikning – går med på att elburen värme verkligen utlovades innebär det en kostnad på upp mot hundra miljoner kronor.

Badrumsgolv av dyra materialval måste huggas upp när allt måste göras om från grunden. 

– Det blir ohyggligt dyrt. En offert som vi tog in slutade på en miljon kronor per badrum och det finns 85–90 badrum i de 61 lägenheterna, säger Jan Engström

LÄS MER: Wallenstam stoppar försäljningar – allt blir hyresrätter 

Kravet: Håll tyst om felen

Samtidigt var det ytterst nära att bostadsrättsföreningen godtog Wallenstams första bud. Vid en stämma beslutade man ändå att driva saken till Tingsrätten och undvika Wallenstams önskemål om skiljedomstol.

– De ville ge föreningen tio miljoner samtidigt som man då försäkrade att aldrig komma med några fortsatta krav och dessutom hålla tyst om våtutrymmena, säger Jan Engström.

Förenings svar blev det motsatta.

Det kan komma att kosta Wallenstam 200 miljoner kronor.

”Samtliga material, detaljer och funktioner är av högsta tänkbara kvalitet”, skriver Wallenstam.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Wallenstam: ”Överdriven bild som målas upp”

– Vi är medvetna om att det förekommit problem i Ture 8, men bilden som målas upp i medier är kraftigt överdriven. Föreningen har givetvis i en stämning ett intresse att påpeka så många fel som möjligt, men vi delar inte deras uppfattning om omfattning av felen, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

Om avsaknaden av elburen golvvärmen säger hon:

– Vi tolkar handlingarna på olika sätt. I badrummen finns i dag vattenburen golvvärme. Eftersom de lämnat in en stämningsansökan och detta blir en rättslig prövning framöver så kommer vi inte diskutera vad som lovats eller inte i medier.

Hon håller inte med föreningens kritik mot slutbesiktningen.

– Sedan är det i många delar bedömningsfrågor där olika sakkunniga kan göra olika bedömningar. Nu verkar det bli en rättslig prövning och då får vi förhoppningsvis ett slutgiltigt svar. I avvaktan på detta vill vi inte kommentera ytterligare, säger Elisabeth Vansvik.

Entrédörren till Grev Turegatan 8.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM