Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Corona – så berörs du som köpt eller ska köpa bostad

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Har du köpt eller tänker köpa eller sälja bostad – och känner stress över krisen som corona har utlöst?
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Har du köpt eller tänker köpa eller sälja bostad och känner stress över situationen som corona har utlöst?

Här är svar på några av dina funderingar.

Det svenska samhället berörs på alla plan av coronavirusets snabba spridning. En ekonomisk osäkerhet, varsel av personal och starka svängningar på börsen oroar.

Kanske särskilt den som precis köpt bostad, den som sitter med höga lånekostnader – eller är i begrepp att köpa eller sälja.

Kan jag få slippa amortera under corona?

Ett glädjande besked från Finansinspektion är att bankerna kan släppa på amorteringskravet under coronakrisen – och att de uppmuntrar bankerna att vara generösa i sina tolkningar.

– Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. Tappar låntagaren inkomster på grund av coronavirusets spridning så är det ett sådant skäl, säger generaldirektören Erik Thedéen.

Flera banker kan nu erbjuda låntagare, både privata och företag, att slippa amorteringen – upp till sex månader, om det finns coronarelaterade skäl till det. Ring din bank helt enkelt.

Hur påverkar corona mitt bostadsköp?

Hoten mot tusentals svenska jobb i krisens spår gör att många drar sig för att göra stora affärer och inköp. Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, säger till GP: 

– Det kommer sannolikt ske färre bostadsaffärer den närmsta tiden, på grund av oron. Det gör att mäklarbranschen kan få problem. Å andra sidan kan en längre ekonomisk nedgång göra att Riksbanken framöver sänker styrräntan igen och lägre bolåneräntor kan vara stimulerande för hushållen.

Hur påverkar corona mig som ska sälja?

Bostadsmarknaden har inlett året starkt. I februari steg priserna på bostadsrätter med två procent jämfört med snittet för de tre föregående månaderna, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– I den här miljön skulle det förvåna mig om inte budgivningarna påverkas av försiktighet, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea till Expressen.

Andreas Wallström, chefsekonom på Swedbank, tror att bostadspriserna kommer att vara relativt opåverkade av coronakrisen. 

- En av de absolut viktigaste variablerna för bostadspriser är bolåneräntor, och om något kommer den här krisen att hålla nere räntorna som redan är låga. Det kommer att stötta prisutvecklingen, säger han.

Vågar köparna gå på visning?

En viktig fråga är om man vågar gå på visningar under coronakrisen.

– Det som man märker mest är bland de som ska sälja. De är väldigt stressade och vi har fått visningar inställda som skulle lagts ut nu i veckan, men som säljarna har valt att skjuta på. Just för oron och stressen, säger Ida Persdotter, fastighetsmäklare på Notar till Expressen.

Fastighetsmäklarna försöker dämpa oron på olika sätt. Erik Olsson fastighetsförmedling kräver att kunder och personal håller sig sig hemma om de inte känner sig friska, understryker vikten av god hygien, begränsar antalet visningsbesökare och erbjuder fler privatvisningar.

Hemnet ställer om helt och kör visningar utan fysisk interaktion genom ett verktyg där de kan sända sina bostadsvisningar i realtid på internet.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

Tv: Så känner svenskar inför corona

Många påverkas både privat och i yrket av coronaviruset