Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Checklistan för dig som ska köpa hus

Så blir husköpet en lyckad affär. Här är checklistan!
Foto: Colourbox
Som köpare har man en långtgående undersökningsplikt eftersom grundregeln är att fastigheter köps i befintligt skick. Det finns många frågor som är bra att ställa innan kontraktet ska skrivas under.
Foto: THINKSTOCK
Nya grannar kan bli vänner för livet, men också skapa osämja. Ta dig tid att prata med de boende i området för att få en känsla för hur ni passar ihop.
Foto: Colourbox
Om du köper på sommaren, föreställ dig området mitt i vintern. Snöröjer kommunen området eller ligger skottningen på grannarna?
Foto: Colourbox
På stadsbyggnadskontoret kan du får reda på om det planeras några nya byggen i området.
Foto: Colourbox

Jakten på det perfekta huset handlar inte bara om att skissa på en walk-in-closet och bestämma vilket barn som ska få vilket sovrum. När du ska göra ditt livs största affär finns massor att kolla, som avgör skillnaden mellan succé och fiasko. Dina Pengar har checklistan som hjälper dig igenom köpet.

Besiktningen

Nästan alla har hört uttrycket ”Dolda fel”. Som köpare har man en långtgående undersökningsplikt eftersom grundregeln är att fastigheter köps i befintligt skick. Därför anlitas ofta en oberoende besiktningsman, ett proffs på att bedöma svaga punkter som fuktfällor (särskilt grunden), tak, värme, VVS, skorstenar med mera. Men väsentliga fel och brister som inte kunnat upptäckas av vare sig säljare, köpare eller eventuell besiktningsman har du rätt att kräva att säljaren åtgärdar inom tio år. De flesta säljare tecknar en försäkring mot detta.LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018


Servitut

För vissa fastigheter finns servitut, rätten för en fastighet att på ett eller annat sätt nyttja en annan. Kolla om bonden bredvid har ett servitut att forsla timmer över din gräsmatta, eller din nyrika granne har rätt att köra sin båtkärra fram och tillbaka.

Tomträtt eller friköpt

Många hus ligger på mark som det allmänna, oftast kommunen, äger. Som husägare har du rätten att nyttja marken, men måste årligen betala en tomträttsavgift, så kallad avgäld. Kolla när tomträttsavtalet löper ut, för vid förnyandet höjs ofta avgälden kraftigt. Den baseras nämligen på taxeringsvärdet. Avgälden är dock avdragsgill i deklarationen.

På landsbygden är det inte ovanligt att marken ägs av en privatperson eller ett företag, till exempel en lantbrukare eller en gård. Då regleras rätten att bebygga, bebo och nyttja marken arrende.

På en friköpt tomt är det du som blir ägare även till marken huset står på.LÄS MER: Stora guiden för dig som vill köpa hus i Sverige


Bredband

Hur ser det ut med bredband? Det kostar ofta tiotusentals kronor att ansluta en villa till ett fibernät, men det varierar kraftigt beroende på avståndet till närmsta huvudkabel.

”Dolda” avgifter – sophämtning, vägförening, radhusförening

Du som står i stånd att köpa ditt första hus tänker kanske inte på att mängder av små avgifter inte längre slås ut på hyran eller bostadsrättsavgiften. Förutom det uppenbara som all el, betalar du också för allt vatten, sophämtning samt eventuella avgifter till vägförening, villa- eller radhusförening.

Träd, säsongsvarierande växtlighet

Särskilt om du köper hus på vinterhalvåret bör du inspektera granntomterna. Hur ser det ut med träd, häckar och annat som skuggar eller på annat sätt påverkar din tomt. Träd och buskar nära tomtgränsen orsakar ofta evighetslånga grannfejder.


LÄS MER: Hanna, 41, köpte en bostadsrätt: "Jag hade kunnat pressa priset mer"


Vinterväglag

Köper du i stället på sommarhalvåret bör du föreställa dig området i februari. Orkar din bil uppför den isiga backen? Snöröjer kommunen området eller ligger skottningen på grannarna? Aspdungen som läar så fint, vad händer när nordan ligger på och det är avlövat?

Om- och tillbyggnadsrestriktioner

Är din tanke att köpa den lilla enplansvillan och bygga ut den till Dallas-familjen Ewings ranch Southfork? Kolla på din kommuns stadsbyggnadskontor vad detaljplanen för området tillåter. Du måste ha skriftligt tillstånd från byggnadsnämnden, annars riskerar du att tvingas riva en utbyggnad, eller till och med återställa en fasadfärg du avskyr. Vissa äldre eller stiltypiska hus är kulturhistoriskt skyddade (det vi i vanligt tal kallar k-märkta), och då kan dina möjligheter till förändring strypas dramatiskt. Å andra sidan kan du få bidrag från Länsstyrelsen om du renoverar och underhåller huset så att det bevaras.


LÄS MER: Experternas bästa tips om boräntan


Planerade byggen i närheten

När du ändå är på stadsbyggnadskontoret, kolla så att inte en shoppinggalleria ska smällas upp i grannkvarteret.

Grannarna

Ta dig tid att prata med de boende i området för att få en känsla för hur ni passar ihop. Har du tur hittar du nya vänner för livet, men går det snett i relationen kan dina barn inte bara få ärva silverbesticken utan också en fejd kring taksprånget på carporten.


LÄS MER: Stora guiden: Så köper du hus och lägenhet i solen