Checklistan för dig som köper bostadsrätt

Dags att skriva under nytt bostadskontrakt. Med Dina Pengars checklista kan du snabbt bocka av de viktigaste punkterna för att ditt livs affär inte ska sluta i besvikelse.
Foto: Colourbox
Är du känslig för ljud? Ta reda på hur lyhört det är och är du van vid att bo högst upp kan det bli en omställning om du flyttar till bottenplan.
Foto: Colourbox
Ta reda på om stammarna är bytta. Poängen med att veta om ett stambyte är på gång är att du kan planera en eventuell köks- eller badrumsrenovering.
Foto: Colourbox
Glöm inte bort att fråga om övriga utrymmen som vindsförråd och tvättstuga - så inga otrevliga överraskningar väntar.
Foto: Colourbox
Hur ser elen ut? Fråga mäklaren om du köper lägenhet i ett äldre hus.
Foto: Colourbox

En effekt av prisrally på bostadsrätter är att det går oerhört fort i budgivningen – ibland säljs lägenheterna till och med före visning. Med Dina Pengars checklista kan du snabbt bocka av de viktigaste punkterna för att ditt livs affär inte ska sluta i besvikelse.

Sol/värme/ventilation

Visst lockar bostadsannonsen med ”balkong i söderläge” eller ”härligt ljusinsläpp i matrummet. Men tänk efter ett extra varv, särskilt om du köper lägenhet under vinterhalvåret. Hur varmt riskerar det att bli i sovrummet när solen steker på. I nyproduktion tenderar stora fönster att agera brännglas, som inte bara höjer temperaturen utan också bleker mattor och möbler. Kolla ventilationen!

Insyn

Ta en ordentlig titt ut genom de fönster du ofta passerar i underkläder – hur mycket bjuder du grannarna på?


LÄS OCKSÅ: Checklistan för dig som ska köpa hus

 

El

Köper du i ett äldre hus kan det i vissa fall bara vara draget enfas-el in i lägenhet, vilket kan ställa till det för din planerade induktionshäll och andra effektkrävande elapparater. Att uppgradera till trefas kan kosta tiotusentals kronor. Fråga mäklaren.

Föreningens ekonomi – avgiftshöjningar, avskrivningsplan, reparationsfond

Hur tråkigt det än låter – lusläs årsredovisningen. Här ser du om drift- och underhåll samt avsättningar till reparationsfond går jämnt upp med månadsavgifter och eventuella hyresintäkter. Är rörelseresultatet negativt luktar det avgiftshöjning.

Många föreningar har tillämpat så kallat progressiv avskrivning i stället för rak avskrivning. Förenklat har kostnader för slitage av fastigheten skjutits orimligt långt i framtiden. Metoden är sedan 2014 underkänd av Statliga Bokföringsnämnden, och ett stort antal föreningar redovisar därför bokföringsmässiga underskott, vilket du inte behöver oroa dig för.

Hur ser det ut i reparationsfonden? Finns det pengar till en omfattande reparation?

Ta kontakt med en styrelserepresentant och fråga hur ofta avgifterna höjts, och om det pratas om nya höjningar.

LÄS OCKSÅ: Här ökar priserna på bostäder mest


Föreningens stämning

När du ändå har styrelseledamoten på tråden, fråga hur det är med grannsämja, intresse för gårdsskötsel med mera. Det räcker med en rättshaverist i huset för att föreningen ska knäa under bördan av att ständigt processa.

Stammar

Nyligen vittnade en mäklare om att spekulanter till och med i nybyggnation frågar om stammarna är bytta. Poängen med att veta om ett stambyte är på gång är att du kan planera en eventuell köks- eller badrumsrenovering. Inte kul att lägga hundra tusen på ett badrum som sedan måste blåsas ut igen om ett år. Med kök går det med lite planering att renovera så ett bara stammarna kan bytas.

Fasad

Flagnar putsen? Kolla om en fasadrenovering är planerad, så att du inte blir överraskad om din nya utsikt är ett plastskynke i två månader.


LÄS OCKSÅ: Pressa bostadsräntan med nya listan

Hissar

Finns det hiss i huset? Är systemet ålderstiget riskerar en renovering att gräva djupa hål i föreningens kassa.

Hyresrätter = hyresgäster

Många bostadsrättsföreningar har ett par hyreslägenheter eller kommersiella lokaler. Intäkterna är förstås välkomna, men föreningen har skyldigheter i rollen som värd när det gäller reparation och underhåll, och får ta smällen om hyresgästerna inte gör rätt för sig.

Renoveringar – proffsgjorda?

Är lägenheten renoverad? Fråga efter kvitton, särskilt för våtutrymmen som kök och badrum. Är renoveringarna inte fackmannamässigt utförda gäller inte försäkringen exempelvis vid vattenskador.

Lyhördhet

Ljud fortplantar sig nedåt i flerbostadshus. Är du van vid att bo högst upp kan omställningen bli brutal. Framför allt hus från förra sekelskiftet är väldigt lyhörda för stegljud i våningen ovanför, men även lättbetongväggar i hus från 1960- och 1970-talens miljonprogram kan vara rena förstärkarna. Tegel och moderna prefabricerade betongelement är bra.


LÄS OCKSÅ: Experternas bästa tips om boräntan


Förråd, tvättstuga

När budgivningen är över på två dagar är inte förrådet det första man lägger energi på att inspektera, men en skruttig potatislår med brytmärken i ett hörn kan driva dig till vansinne. Kolla också tvättstugans placering och skick, det är inte så kul att kånka tvättkassar tre portar bort mitt i vintern

Omgivning

Framför allt i storstäderna pågår en förtätning. På stadsbyggnadskontoret kan du kolla upp området du funderar på att köpa i. Risken är annars att din balkong om ett par år skuggas av en artonvåningsjätte.