Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Checklista: Flytta hemifrån – allt du behöver tänka på

Shutterstock
Foto: Det är mycket att tänka på när du tar steget och flyttar hemifrån.
Se till att få ett skriftligt kontrakt på ditt boende och att alla som kommer att bo i lägenheten står med på kontraktet.
Foto: Shutterstock

Att äntligen flytta hemifrån kan vara en underbar känsla av frihet.

Det finns dock en del du bör tänka på innan du tar det stora steget.

Här är en checklista på saker du bör ha koll på inför flytten.

Skriftligt kontrakt på ditt boende

Att hitta en bostad är inte alltid så lätt. De flesta har inte råd att köpa en bostadsrätt de första de gör när det flyttar hemifrån utan vanligtvis är alternativen hyresrätt, studentbostad eller att hyra i andrahand. Vad du än väljer - se till att få ett skriftligt kontrakt på ditt boende och att alla som kommer att bo i lägenheten eller huset, och inte bara är inneboende, finns med på kontraktet.

Hyra i andra hand – det här bör du tänka på

Att hitta ett förstahandskontrakt på en hyresrätt kan vara svårt och många väljer därför att hyra i andra hand. Kom då ihåg att hyr du i andra hand så krävs det ett godkännande av hyresvärden. Även här är det viktigt med ett skriftligt kontrakt.


LÄS MER: Ordlista – viktiga begrepp att ha koll på vid ett bostadsköp 


Ett lånelöfte är en bekräftelse på att en bank går med på att låna ut en viss summa till dig inför ditt bostadsköp.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Köpa bostadsrätt och ta bolån

Har du möjlighet att köpa en bostadsrätt och väljer att göra det så är det en del du behöver tänka på.

Lånelöfte

Ska du köpa en bostadsrätt behöver du så klart pengar. Ett lånelöfte är en bekräftelse på att en viss bank går med på att låna ut en viss summa till dig inför ditt bostadsköp.

Lånelöftet gäller endast under en begränsad tid, beroende på bank. Oftast gäller det i sex månader. Du får dock inte gå ner i lön eller få dyrare månadskostnader under lönelöftets livslängd för då kan lånelöftet sluta gälla. Är ni två personer som söker lånelöfte tillsammans så läggs räknas era båda ekonomier in.

För att få ett lånelöfte går du in på en långivares hemsida och fyller i de uppgifter som krävs. Bland annat kommer du att behöva fylla i din inkomst, andra lån som du har, andra omkostnader och summan du tror att du behöver låna. När du ger dig in i budgivningen på en bostad är det bra att du har ett lånelöfte så att du vet att du får ett lån om du skulle vinna budgivningen.

Ansök om bolån

När du hittat en bostad du vill köpa behöver du ansöka om ett bolån. Olika banker har olika villkor så välj inte första bästa bank utan kolla runt lite innan du bestämmer dig. 

Bolåneräntor

När du lånar pengar av banken så får du betala ränta för ditt bolån. Du kan välja antingen rörlig eller bunden ränta. Vad som är bäst för dig beror på vad som passar just din ekonomi.

Amortera på bolånet

Förutom att betala ränta så måste du även amortera på bolånet. Amortering är den summa du betalar för ditt bolån varje månad utöver räntan. Genom att amortera minskar du totalsumman på ditt lån.

Den 1 mars i år infördes ett nytt amorteringskrav som innebär att alla som tar ett nytt bolån på över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten behöver amortera ytterligare en procent per år. På Hemnet kan du läsa mer om hur det fungerar.

Bolånetak 

Det finns i dag ett krav att du inte får låna mer än 85 procent av priset på en bostad, ett bolånetak. De återstående 15 procenten måste du betala med en kontantinsats. 

Bottenlån, topplån och kontantinsatslån

Tidigare delade man upp ett bolån i två delar – ett topplån och bottenlån. Sedan bolånetaket infördes är en uppdelning i topplån och bottenlån inte längre lika vanligt. Istället finns ett krav på att 15 procent av bostadsköpet ska finansieras med en kontantinsats. Har du inte råd med det kan du ta ett kontantinsatslån. Termerna topplån och bottenlån lever dock kvar.

Bottenlån: Det större beloppet av bolånet där du har bostadsrätten som pant, vilket ger större utrymme att förhandla om bolåneräntorna och amorteringstiden eftersom banken inte tar en lika stor risk som vid ett topplån.

Topplån: Den resterande delen av lånet. Eftersom det är ett högsrisklån innebär det en betydligt högre ränta. Banken har ju inte samma säkerhet på den här delen av lånet som de har med bottenlånet. 


LÄS MER: Köpa tomt – allt du behöver veta inför ditt husbygge 


Viktiga begrepp vid bostadsköp

Acceptris Det lägsta försäljningspris som en säljare godkänner vid en affär, som en bostadsaffär.

Amortering Avbetalning av en befintlig låneskuld. Lånet minskar med belopp som det du betala in.

Amorteringsfrihet En tidsperiod då amorteringar inte måste göras.

Amorteringsplan En plan för hur du ska betala av ditt lån.

Annuitetslån Ett lån där amorteringsbeloppet ökar i samband med att skulden minskar. 

Arrende Upplåtelse av till exempel mark mot betalning för viss tid. 

Avdragsgill Utgifter som kan bidra till skattelättnader i deklarationen genom avdrag. 

Belåningsgrad Den procentsats som beskriver hur stor del av bostadens marknadsvärde som det finns lån på.

Blancolån Lån som beviljats utan säkerhet eller borgen, ofta till en högre ränta än vid lån med en säkerhet.

Boendekostnad Den totala kostnaden för ditt boende. I det beloppet ingår bland annat amortering, driftkostnad och räntekostnader.

Borgensman Person som går i borgen för en låntagare.

Borgenär Långivare som har en fordran mot en låntagare. Motparten kallas gäldenär.

Bottenlån Lån med en fastighet eller bostadsrätt som säkerhet. Bottenlån ger en lägre ränta eftersom den typen av lån innebär en mindre risk för långivaren. Bottenlån kan delas upp olika delar med olika bindningstider på räntan. 

Bostadsrätt Att äga en bostadsrätt innebär att äga en andel i en bostadsrättsförening och ha rätten att använda lägenheten, radhuset, kedjehuset eller vilan. Rätten gäller på obegränsad förutsatt att man uppfyller sina förpliktelser mot bostadsrättsföreningen. När du köper en bostadsrätt köper man alltså inte den själva lägenheten utan en andel i föreningen som äger den.

Bunden ränta/fast ränta En bunden ränta är en ränta som är fast för bestämd tid, till exempel ett, tre eller fem år.

Driftskostnad Den totala kostnaden för driften av en kostad. Det som ingår i är bland annat kostanden för el, vatten, värme och försäkring.

Dröjsmålsränta Betalar du inte din fordran i tid så drabbas du av en extra avgift för att ha brutit mot avtalet.

Effektiv ränta Effektiv ränta är den totala kreditkostnaden (ränta och avgifter) som anges som den årliga räntan på ett lånebelopp. 

Energideklaration Kartläggning och dokumentation av en byggnads energianvändning under bruksstadiet.

Gäldenär Någon som har en skuld till någon annan.

Handpenning  En form av förskottsbetalning som ges till säljaren av en bostad i samband med att kontraktet skrivs. Vanligtvis är det 10 procent av köpeskillingen.

Kontantinsats Den del av ett lån som ska betalas kontant. Majoriteten långivare har ett krav på att åtminstone 15 procent av köpeskillingen ska betalas kontant. 

Kreditprövning En undersökning och bedömning av en persons ekonomiska situation och betalningsförmåga och något alla företag som beviljar lån och krediter måste göra.

Kreditupplysning Samlad ekonomisk information om en person eller ett företag.

Köpebrev en juridisk bindande handling som reglerar och definierar ägandet av en specifik egendom. 

Köpeskilling Det totala belopp som betalas vid ett köp.

Lagfart En lagfart är ett bevis på att du äger en fastighet

Lånelöfte Ett förhandsbesked från långivaren, där de uppger hur mycket du får låna till ett kommande bostadsköp. Ett lönelöfte är vanligtvis endast giltigt i ett halvår förutsatt att din ekonomiska situation inte försämras under tiden.

Marknadsvärde Priset marknaden är villig att betala för en viss produkt.

Pantbrev Pantbrev är ett bevis på inteckning i en fastighet och fungerar som en säkerhet vid ett lån. Säg att du ska köpa hus och behöver låna en stor summa pengar. Du behöver då en säkerhet och det brukar vara en del av huset. Den säkerheten kallas för pantbrev, eftersom du pantsätter en del av din bostad hos banken.

Rörlig ränta En ränta som förändras över tid. Hos de flesta banker innebär det att räntan är bunden under tre månader åt gången.

Servitut Ett begrepp för den rätt en fastighet har att på ett visst sätt nyttja en annan fastighet.

Skuldebrev Ett skuldebrev är en skriftlig handling på att du är skyldig en person eller ett företag pengar. 

Skuldsanering Att få sina skulder nerskrivna eller avskrivna. 

Slutpris Det slutgiltiga priset för en bostad.

Styrränta Den ränta Riksbanken tar när den kortsiktigt lånar ut pengar till bankerna.

Taxeringsvärde Det värde på en fastighet som ligger till grund för fastighetsskatten.

Tomträtt Tomträtt innebär att någon annan, vanligtvis kommunen, äger själva tomten som fastigheten står på men att du får använda den i utbyte mot att du betalar en avgift –  tomträttsavgäld.

Topplån Topplån är ett lån utan säkerhet som oftast används för att täcka den del av ett lån som inte täcks av bottenlånet när du köper en fastighet. I dag får man låna maximalt 85 procent av bostadens pris till bottenlån. Kan du inte betala resterande del, 15 procent, som kontantinsats har du möjlighet att ta ett topplån. Räntan på topplånet är högre än för bottenlånet eftersom den lånedelen saknar säkerhet.

Uppläggningsavgift En avgift för det administrativa arbetet i samband med ett lån.

Utgångspris Det pris man utgår frånvid försäljning av en bostad och som sätts ut i annonsen.

Utmätning Utmätning innebär att en borgenär begär att Kronofogdemyndigheten skall ta i anspråk fast eller lös egendom ifrån en gäldenär.

Återbetalningskrav Kreditgivarens krav på återbetalningen från en låntagare.

Överbryggningslån Ett tillfälligt lån man kan ta för att finansiera en bostad om du inte hunnit sälja eller fått betalt för din gamla bostad.


LÄS MER: Guide: Så säljer du din bostad – steg för steg


Besikta lägenheten tillsammans med hyresvärden innan du flyttar in.
Foto: Shutterstock

Besikta bostaden – innan du flyttar in

För att undvika att bli ersättningsskyldig i framtiden, gå igenom bostaden tillsammans med hyresvärden innan du flyttar in och gör anteckningar om eventuella skador.

Flyttanmälan, adressändring och eftersändning av post

När du ska flytta behöver du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings­adress. Tjänsten är gratis och du fixar det enkelt och snabbt på nätet. Har du inte e-legitimation kan du göra din flyttanmälan på papper. 

Det går även att göra en gratis adressändring på Adressändring.se eller Moveria.se. Ska du byta eller har du nyligen bytt bostad kom även ihåg att eftersända din post. Det har du möjlighet att göra under 12 månader. 


LÄS MER: Guide: Så sparar du pengar till ditt barn 


Skaffa hemförsäkring

När du flyttar hemifrån så är den viktigaste försäkringen en hemförsäkring. Den ska du alltid prioritera. En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina ägodelar.

Ofta omfattar hemförsäkringen även andra typer av skydd, till exempel reseförsäkring, rättsskydd och ansvarsförsäkring. Se till vad som gäller för just din hemförsäkring.

När du väljer försäkringsbolag, tänk inte bara på vilket som är billigast. Jämför flera stycken för att se vad de erbjuder innan du bestämmer dig så att du får det skydd just du behöver.

Konsumenternas hemsida kan du läsa mer om hemförsäkringar och hur de fungerar.


Hemförsäkring – tänk på det här:

En hemförsäkring innehåller ett grundläggande försäkringsskydd som alla behöver.

Hemförsäkringen gäller vanligtvis för alla som bor på adressen, men vissa försäkringsbolag kräver att du är folkbokförd på adressen och andra att ditt namn ska stå på försäkringsbrevet. Glöm inte att ta reda på vad som gäller i just ditt fall.

En inneboende person omfattas sällan av hemförsäkringen 

Ett avtal för en hemförsäkring gäller ett år.

Läs villkoren för din hemförsäkring noga och kontakta försäkringsbolaget om det är några oklarheter.


Källa: Konsumentverket


Teckna elavtal

El vill du så klart ha i din bostad och för att få det behöver du två olika avtal. Det ena tecknar du med bolaget som har hand om elnätet i området där du bor och det andra tecknar du med elbolaget som levererar själva elen. 

Du kan även välja mellan fast eller rörligt pris. Vad som är bäst beror på din elförbrukning och hur elmarknaden förändras över tid. Även om det kan kännas lite krångligt att orientera sig i eldjungeln så kan det vara bra att veta att du i stort sett alltid tjänar på att göra ett aktivt val. Annars får du automatiskt ett så kallat tillsvidare-avtal som vanligtvis är dyrare.

På sajterna Elskling och Compricer kan du jämföra olika elhandelsbolag och hitta det som passar bäst för dig.


LÄS MER: Bankkort, betalkort och kreditkort – vad är skillnaden? 


Beställ tele- och internetabonnemang

Med största sannolikhet vill du även ha telefon- och internetabonnemang i din nya bostad. På Compricer kan du även jämföra olika bredbands- och mobiloperatörer för att hitta det bästa alternativet för just dig. Kanske vill du även ha någon streamingstjänst, som Netflix, HBO Nordic, C More eller Viaplay också.


Telefon- och internetabonnemang är ett måste för de flesta.
Foto: Shutterstock

Verktyg och saker till köket – det behöver du

Det kan alltid vara bra att ha de vanligaste verktygen hemma om något behöver fixas – antingen av dig själv eller av någon händigare. Hammare, ett par olika skruvmejslar och tumstock kan därför vara bra att ha.

En viss mängd husgeråd krävs också för att kunna laga mat och äta. Satsa först och främst på en uppsättning tallrikar, glas och bestick, ett par kastruller och stekpannor i olika storlekar, ett par större skålar, knivar, en ugnsform, osthyvel, konservöppnare och potatisskalare. Många möbelvaruhus säljer även starpaket, så kallade flytta hemifrån-kit, där de viktigaste husgeråden man kan tänkas behöva finns med.

En annan viktig sak som du bör skaffa till din bostad om det inte redan finns är en brandvarnare.

Möblera och inred din bostad

Har du det mysigt hemma så är det givetvis roligare att vara där. Och det behöver inte vara dyrt att få det fint. Säng, soffa, köksbord och stolar är för många det viktigaste i möbelväg och saker som ofta kan kosta en del. Lite ny färg på väggarna, gardiner, sängkläder, handdukar och blommor är däremot billiga knep som gör din bostad lite mer hemtrevlig. 


LÄS MER: Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter Att göra en hushållsbudget är ett bra sätt att hålla koll på dina pengar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Fixa en hushållsbudget – och håll dig till den

Att göra upp en hushållsbudget är ett bra sätt att hålla koll på privatekonomi och slippa oroa dig över om pengarna ska räcka. Med lite planering kan du kanske till och med spara en liten slant varje månad.

I företagsvärlden är balansräkningen ett dokument som balanserar tillgångar och skulder vid ett givet tillfälle. Om du gör en balansräkning för varje månad ser du snabbt hur mycket pengar du har att röra dig med när räkningarna är betalda och du lagt undan för månadens fasta kostnader som mat.


Hur gör jag en smart budget?

Tänk ett år framåt. Det viktiga är att inte tänka månad för månad, utan kvartal eller helår. Vissa utgifter betalas ju vid slutet av varje månad, medan andra lite mer sällan. De flesta går till tandläkaren bara en gång om året. Den räkningen ska inte ses som en oförutsedd utgift. Inte heller bilskatten.

Kolla hos banken. Ett enkelt sätt att kolla vart pengarna går är att gå in på din banks hemsida och se vart pengarna rullar. Lån och avgifter för boende är enkla att identifiera. Men också fackavgifter och utgifter till andra företag. Vissa saker ändras inte så ofta. Har du Netflix, HBO Nordic eller Viaplay betalar du ju samma avgift varje månad. Men kolla bakåt över ett år och leta efter saker du gör över årsbasis, som då just tandläkare och avgift till Transportstyrelsen (bilskatten). 

Sammanfatta. Skriv sedan ner alla utgifter du har varje månad och de som kommer oregelbundet. Gör du det i Excel så skapa en kolumn för varje månad, i kollegieblocket kanske en sida för varje av årets månader.

Inkomsterna. Räkna sedan ihop dina inkomster efter skatt, månad för månad. Tänk på att balansera din budget och försök att spara pengar från rika månader så att du slipper gå minus på de fattiga månaderna.


Gör en budgetkalkyl

Det är här du går igenom dina inkomster och utgifter. Det finns budgetmallar att hämta på nätet, om du har tillgång till Excel i din dator. Buffert.se och Microsoft har mallar för det. Du kan naturligtvis även göra det med ett vanligt kollegieblock och minräknare.

Gör det här först

Dela upp dina utgifter i två kategorier. Buffert.se föreslår Fasta utgifter och Övrigt.

De fasta utgifterna är det du behöver betala för att överleva, som:

Bostad

Mat

Försäkringar

Lån till bank och andra kreditinstitut

De övriga utgifterna är saker du skulle klara dig utan, åtminstone ett tag, som resor, kläder, nöjen och alkohol. Det är när du går igenom de övriga utgifterna du ser mönster i ditt beteende. Känner du att du har snålt med pengar kanske du kan dra ner på något.

Motsatsen är att om du har gott ställt kan du kanske unna dig något extra?

När du sätter budget för dig själv måste du alltid utgå från din verklighet. Konsumentverket har vissa standardvärden, men de kanske inte stämmer för dig. 


LÄS MER: 8 tips på hur du som bäst skyddar dig mot ett inbrott


Mat är en av de utgifterna som finns med i en hushållsbudget.
Foto: Shutterstock

Så mycket kostar det att leva en månad

Konsumentverket har gjort en uträkning på vad det kostar att bo själv. Kostnaderna är baserade på en 20-åring som bor i en mellanstor stad, har en fast inkomst och bor i en bostad på två rum och kök.


LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018


Konsumentverket
Foto: Så mycket kostar det för en 20-åring att leva en månad enligt Konsumentverkets uträkning.

Hur mycket ska jag spara?

Det är helt individuellt hur mycket du ska spara, och beroende på till vad. En måttstock är Buffert.se:s 50/30/20-strategi. 50 procent till fasta utgifter, 30 till övrigt och 20 procent till eget sparande. Hur du sparar och vad du sparar till är upp till dig. Kanske lite till en kommande semester? Eller en del till pensionen? Barn?

Tänk på att du gör allt det här för ditt eget bästa, inte för att göra banken glad.


LÄS MER: Så ansöker du om bostadsbidrag – och så mycket kan du få