Brorsonen: Såg vad de gjort – då började Esbjörn gråta

Ebba Busch intervjuades av Expressens Leif Brännström.
Esbjörn, 81, har för Expressen berättat att han ångrade försäljningen av sin sjötomt till Ebba Busch.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
I en intervju med Expressens Leif Brännström backade sedermera Ebba Busch och sa att hon var beredd att dra sig ur affären.
Foto: Alex Ljungdahl
Esbjörn med brorsonen Matz.
Foto: Privat

Redan dagen efter att Esbjörn, 81, skrivit kontrakt med KD-ledaren Ebba Busch, 33, ångrade han försäljningen av sjöfastigheten – men Busch uppfattade honom som ”fullständigt glasklar”.  

När Esbjörns brorson Matz Bolin besökte sin farbror upptäckte de att Ebba Busch låtit hugga ner träd och buskar – innan tillträdesdagen. 

– Esbjörn sa: ”Vad har de gjort? De har ju sågat ner en massa grejer”. Sedan började han gråta, säger Matz Bolin. 

Ebba Busch bekräftar att hon röjt lite – men menar att det skett med Esbjörns godkännande.

– Vi hade en muntlig överenskommelse om att börja röja sly runt huset, säger KD–ledaren i en skriftlig kommentar.

Matz Bolin, 64, har ända sedan han var liten tillbringat sina somrar på gården med sjötomt utanför Uppsala. 

Den har varit i släktens ägo i över 100 år – fram till att hans farbror Esbjörn sålde den till Ebba Busch den 20 augusti. 

Han fick beskedet i början av september. 

– Det var som himlen öppnade sig över mig. ”Vad har du gjort nu?”, frågade jag, ”fastigheten skulle ju gå i släkten”. ”Jag vet, jag vet”, sa han, ”men jag har försökt att häva kontraktet”. 

”Hade sågats ner mindre träd och buskage”

Några dagar senare satte sig han och sonen i en bil och körde upp för att träffa Esbjörn på gården. 

– Vi körde på en liten väg mellan fastigheterna och såg att det hade sågats ner mindre träd och buskage. Stora granar, som du och jag inte skulle kunna omfamna, var märkta med färg för att skövlas med större maskiner senare. Jag sa ”det här har inte Esbjörn gjort”. 

När Esbjörn sedan anslöt sig till dem så reagerade han kraftigt, enligt Matz Bolin. 

– ”Vad är det som har hänt här? Var har de gjort? De har ju sågat ner en massa grejer”, sa han och började gråta. 

– ”Men jag har ju sålt en skogstomt”, sa han. Han trodde att tomten skulle få se likadan ut efter att det flyttar in nytt folk, säger Matz Bolin, som säger att han har fått bekräftat att växtligheten hade röjts på uppdrag av Ebba Busch. 

Matz Bolin: ”Då har man trampat i klaveret”

Enligt Matz Bolin så besökte han gården den 4 eller 5 september medan tillträdesdagen skulle vara den 16 september, enligt kontraktet. 

– Man kan inte göra något sådant här innan man får tillträde till fastigheten. Då har man trampat i klaveret, säger han. 

”muntlig överenskommelse”

Ebba Busch bekräftar att hon röjt lite runt huset - men med klartecken från Esbjörn.

”Vi hade en muntlig överenskommelse om att börja röja sly runt huset, för att möjliggöra en nödvändig dränering för att rädda huset. Det är ju helt igenväxt. Efter att köpekontraktet undertecknats var vi där tillsammans, säljaren och jag, och röjde upp en del. Men frågan om hur dessa mindre träd och buskage ska återställas eller kompenseras är en av flera saker som behöver redas ut”, uppger hon i ett mejl till Expressen.

I fredags kunde Expressen avslöja hur KD-ledaren Ebba Busch köpte 81-årige Esbjörns släktgård i en sörgårdsidyll för Uppsalas välbeställda. 

Efter att Esbjörn berättade för Ebba Busch att han ville dra sig ur försäljningen har hon hotat med att ta ärendet till domstol. 

När hon intervjuades av Expressen backade Ebba Busch och sa att hon var beredd att dra sig ur affären, på vissa villkor. 

”Klart jag är intresserad av att ha det som sommarställe”

Till Expressen och i ett Instagraminlägg har Ebba Busch framfört att ”två andra personer hävdar att de har anspråk på fastigheten”. 

En av dem hon syftar på är alltså Matz Bolin. När hans pappa först gick bort överlät pappan allt till Matz Bolin och dennes syskon. Sedan dog en annan farbror i en bilolycka och eftersom han var barnlös ärvde Matz Bolin och de andra syskonbarnen allt. 

Enligt Matz Bolin överläts sedan släktgården till Esbjörn med villkoret att den skulle vara i familjen Bolins ägo så länge som någon var intresserad av den. 

Den formella överlåtelsen ägde rum 1 juli 2007.

– När jag överlät min del till Esbjörn skrev vi papper på att det inte fick säljas förrän alla var överens och syskonbarnen var tillfrågade om de var intresserade av gården. Jag hade inte tänkt bo där men det är klart att jag är intresserad av att ha det som sommarställe. Jag är ändå arvinge till Esbjörn, säger Matz Bolin. 

Matz Bolins telefonsamtal med Ebba Busch

Esbjörns brorson Matz berättar att han har haft flera samtal med Ebba Busch. 

– Jag tycker det hon gjort är helt för jäkligt och det sa jag till henne: ”Med din position, Ebba, så skulle jag ta ett steg tillbaka och avvakta läget”. Då sa hon: ”Ja, det är väldigt synd att du känner så men det får du ta med min advokat”. Jag sa: ”Hur skulle du känna dig om någon lurade dig på något som du skulle ha i framtiden?”. 

Den 20 augusti skrev Esbjörn under kontraktet, som utformats av en mäklare som frikände sig från allt ansvar, med en köpeskilling om 3,9 miljoner kronor. 

Redan dagen efter ångrade han sig och försökte få kontakt med KD-ledaren. 

– Hon tjatade och tjatade om att få köpa och jag kände mig pressad, berättade Esbjörn.

Expressens reporter Leif Brännström om Ebba Buschs fastighetsaffär.