Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bostadsrätterna faller i pris – värst i Stockholm

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: TT NYHETSBYRÅN

På ett år har priserna på bostadsrätter i Stockholm sjunkit med nio procent.

Fallet fortsatte förra månaden, samtidigt som marknaden dyker.

– I de större städerna ligger amorteringskraven som en våt filt över marknaden, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Köpte du en bostadsrätt för fem miljoner kronor i Stockholm för ett år sedan är risken stor att ett värde av 500 000 kronor gått upp i rök.

Det visar siffror som Svensk mäklarstatistik publicerar i dag.

Dessutom dyker själva marknaden under våren, en period när aktiviteten normalt är hög.

Amorteringskravet har skapat både färre affärer och långsammare affärer.

Under veckorna efter amorteringskravet infördes 1 mars har försäljningar av bostadsrätter i Stockholm sjunkit med 20 respektive 22 procent jämfört med 2017 och 2016, skriver Svenska dagbladet och hänvisar till siffror från Hemnet. 

I Stockholms län visar samma jämförelser minskningar av sålda med bostadsrätter med 17 och 21 procent.

Minskningarna märks även utanför Stockholmsormådet. I Skåne minskade antalet försäljningar av bostadsrätter med åtta procent, skriver SVD. 


LÄS MER: Per Bolund (MP) får en smäll på fingrarna efter amorteringskravet 

Amorteringskravet ”en våt filt”

Antalet försäljningar av bostadsrätter sjönk med nio procent senaste månaden, från dryga 9 000 till knappt 8 200 jämfört med förra året.

– I de större städerna ligger amorteringskraven som en våt filt över marknaden och orsakar minskad rörlighet på bostadsmarknaden. Redan när regeringen sa ja till amorteringskravet borde man ha beslutat om balanserande åtgärder, och till exempel avskaffat flyttskatten. En ansvarsfull och långsiktig bostadspolitik behöver vara högt på agendan i valrörelsen, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Att det inte sjönk mer kan förklaras av köpruschen före det skärpta amorteringskravet i mars.

– Sett till årets fyra första månader är dock volymen bara två procent lägre eftersom året inleddes med stor försäljningsvolym innan det nya amorteringskravet började gälla, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Nästa mätning kan visa betydligt större tapp.


LÄS MER: Var fjärde bostad säljs under utgångspris 

Fortsatt skakigt för bostadsrätter

Utvecklingen av bostadsrättspriserna i april visade en svag minskning i Storstockholm och kring Malmö, medan priserna låg konstant i Göteborg. 


Det är fortfarande marknaden för bostadsrätter som är skakigare än motsvarande för villor.

– Tittar man på rikets prisutveckling den senaste 12-månadersperioden så skedde den största prisnedgången under andra halvåret 2017 för både bostadsrätter och villor. Sedan dess har prisnedgångarna stannat av vid något som kan liknas vid en platå. Men platån ser olika ut för de olika bostadsslagen, villor uppvisar positiva tendenser medan trenden för bostadsrätter är fortsatt svagt negativ, avslutar Per-Arne Sandegren.


LÄS MER: ”Sverige kommer att drabbas hårt”, säger Anders Borg 

Här ökar villapriserna

Villapriserna var oförändrade i Storstockholm, ökade med en procent i Malmö och minskade med samma siffra i Göteborg.

I och kring Stockholm har priserna sjunkit med sju procent på ett år.

I Malmö har priserna stigit med fyra procent under motsvarande period, trots marknadens allmänna nedgång.

– Sett till årstakten är villapriserna i riket på samma nivå som för ett år sedan. Årstakten är dock nedåt i Storstockholm och Storgöteborg medan den är fortsatt positiv i Stormalmö och i övriga riket om vi räknar bort storstadsområdena. Även för villorna var antalet försäljningar i april lägre i år än förra året. Men sett till de första fyra månaderna såldes något fler i år, säger Per-Arne Sandegren.

Fotnot: Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB.

LÄS OCKSÅ: SEB: Då höjer Riksbanken räntan