I februari ökade bostadsrättspriserna med två procent och villapriserna med en procent, enligt nya siffror från Svensk mäklarstatistik.
På årsbasis är prisökningarna högre: bostadsrätterna har då stigit med sju procent och villorna med elva procent.
Det är dock en minskning jämfört med tidigare, då prisökningarna på årsbasis har legat på kring 20 procent.
Och det finns risk för oro framöver.
https://datawrapper.dwcdn.net/er9o8/1/https://datawrapper.dwcdn.net/ss5kY/1/El- och bensinpris kan påverka
Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, säger i en kommentar att efterfrågan visserligen är fortsatt stark och att räntorna ligger kvar på låga nivåer.
– Om kriget blir långvarigt finns det dock risk för att det påverkar Sveriges konjunktur och därmed bidrar med ökad oro på bostadsmarknaden, säger han och fortsätter:
– Fortsatt höga el- och drivmedelspriser kan påverka bostadsköpare som står i valet mellan en bostadsrätt i centralt läge och en villa lite längre bort, som kan kräva en bil. Risken för prisnedgångar är därför störst på villamarknaden och då särskilt på bostäder med höga uppvärmningskostnader.
Prisförändringar kan dröja
Erik Wikander, vice vd för Svensk fastighetsförmedling, tror också att kriget i Ukraina kan påverka bostadsmarknaden. Men han vill påminna om att ”bostadspriser är det som står starkast” i osäkra tider, och att bostadspriserna inte faller fritt på samma sätt som på börsen.
– Oro för kriget och den ekonomiska utvecklingen med högre pris på råvaror, bränsle och mat påverkar självklart enskilda hushåll. Man ska dock komma ihåg att bostadsmarknaden i Sverige inte bygger på spekulation, utan speglar förändrade familjesituationer och behov. Historiskt vid kriser uppnås jämvikt mellan säljares och köpares förväntan på en ny prisnivå först efter tre månader då det är så lång tid individer och familjer kan ”pausa” sina planer vad gäller förändring av boende, säger Wikander i en kommentar.