Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bostadspriserna fortsätter att stiga – men oron ökar

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
I Stockholm ökade priserna 2,5 procent för bostadsrätter och 2 procent för villor i februari.
Foto: Shutterstock

Bostadspriserna fortsätter uppåt – trots kriget.

Det visar nya siffror från Valueguard.

Men oron och osäkerheten ökar och enligt experter kan prisökningarna mattas av.

– Att en viss avvaktan smyger sig in på bostadsmarknaden är rimligt att anta, säger boendeekonomen Claudia Wörmann.

När Svensk mäklarstatistik nyligen presenterade sina siffror för februari visade de att bostadspriserna fortsatte att stiga vinterns sista månad.

Det så kallade prisindexet HOX från Valueguard visar samma sak.

Bostadspriserna steg i februari

Enligt indexet ökade bostadspriserna i Sverige med 1,6 procent i februari. Bostadsrätterna steg med 1,8 procent och villorna med 1,5 procent.

Enligt Valueguard är det vanligt att indexet stiger i februari, men även justerat för säsongseffekter syns en ökning: bostadsrättspriserna ökade då med 1,1 procent, villapriserna med 0,8 procent.

https://datawrapper.dwcdn.net/jhegQ/1/

Prisstatistiken gäller hela februari, och omfattar därmed de första dagarna av Rysslands krig i Ukraina som inleddes den 24. Oroligheterna det skapar har ännu inte slagit över på svenska bostadspriser – men kan göra så framöver.

Det tror flera experter.

”Priserna borde sjunka”

I en kommentar till de nya siffrorna säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige:

– Logiken säger att priserna borde sjunka, men det låga utbudet gör att de hålls uppe. Många tänker nog också att det är säkrare att ha pengarna i bostaden än på börsen eller på bankkontot där de riskerar ätas upp av inflationen.

Han fortsätter:

– Jag har svårt att se bostadspriserna undgå verkligheten för alltid. Så småningom tycker man att köparna borde inse det faktum att det blivit dyrare att leva och bo. Om vi inte ser ett fall, så åtminstone en dämpning i uppgången.

Teorin: Lägre priser i mars

Erik Olsson fastighetsförmedling beskriver det som att ”den våta filten som kriget lägger över marknadspsykologin har blivit lite blötare”, och Länsförsäkringar tror att ”på sikt kan bostadspriserna dämpas om inflationen fortsätter stiga och räntorna nu höjs i förtid”.

På SBAB säger boendeekonomen Claudia Wörmann att det är extra svårt att göra en prognos i dagsläget.

– Jag kan inte komma med en exakt bedömning av hur Ukrainakriget kommer påverka bostadsmarknaden i Sverige. Men att en viss avvaktan smyger sig in på bostadsmarknaden är rimligt att anta. En del vill sannolikt vänta och se vad som händer, och de som kan skjuter kanske upp sitt beslut att köpa och sälja. Jag skulle bli förvånad om vi inte ser ett hack i kurvan nästa månad, säger hon i en kommentar.

Börsras och krig ännu utan effekt - bopriserna steg i februari