Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bostadspriserna faller – räntan kan nå fyra procent

Enligt Valuegard HOX-index, som publiceras på torsdagsmorgonen, sjönk villapriserna i Sverige med 0,5 procent i april. Bostadsrättsindex är ned 0,4 procent under samma period.
Prisfall på bostäder när räntan och inflationen drar i väg. Den bedömningen gör flera storbanker.
Foto: ANETTE NANTELL / DN / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Vikande trend ger prisnedgång på bostadsmarknaden i april, vilket tilltar i maj, enligt Valuegard.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bostadspriserna sjunker något i senaste Valuegard HOX-index – en trend som blir tydlig i början av maj.

Flera storbanker bedömer att prisfallet kommer att tillta med nedgångar upp till tio procent framöver.

Stigande räntor på bolånen är främsta orsaken.

– Det slår naturligtvis rakt in i plånboken för de som har rörlig ränta, säger riksbankchefen Stefan Ingves i SVT:s ”Agenda”.

Enligt Valuegard HOX-index, som publicerades i torsdag, sjönk villapriserna i Sverige med 0,5 procent i april. Bostadsrättsindex är ned 0,4 procent under samma period.

Valuegard ser en vikande trend på bostadsmarknaden, något som tilltar i början av maj. Under första halvan av maj föll bostadsrättspriserna rejält jämfört med hela april. I Stockholm med 1,7 procent och i Göteborg med 1,3 procent. 

De extrema uppgångarna 2021 har bromsat in – på en hög nivå – men flera bedömare spår ett större prisfall i höst.

Valuegard HOX-index

Bostadsrätter (hela Sverige).

1 månad: -0,4 procent..

3 månader: +1,3.

12 månader: +6,7.

Villor (hela Sverige).

1 månad: -0,5.

3 månader: +1,1.

12 månader: +5,7.

Samtidigt faller prisförväntningarna som en sten hos hushållen enligt fastighetsförmedlaren Erik Olssons Bostadsindex, EOBI.

Nettot (de som tror på prisökning minus de som tror på sänkning) har minskat till -25 procent, och prisförväntningarna är lika låga nu som i början av pandemin när oron var som störst, konstaterar mäklaren.

”Räkna med fyra procent i ränta”

Den 28 april höjde Riksbanken reporäntan från 0 till 0,25 procent, och fler höjningar aviseras till en nivå något under två procent om tre år.

Riksbankchefen Stefan Ingves medverkade i söndagens ”Agenda” i SVT där han bland annat förklarade:

– Inflationen i dag är kring 6 procent och det är alldeles för hög inflation. Räntan behöver stiga och räntan kommer att stiga i flera år så vi får tillbaka inflationstakten till 2 procent. Det har väldigt många nytta av, jämfört med om priserna fortsätter på det sätt som det ser ut nu. Men då blir det dyrare att låna.

Räntehöjningarna kommer att kännas i plånboken, men är nödvändiga, menar riksbankchefen Stefan Ingves.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingves medgav att personer med stora bostadslån till rörlig ränta kommer att drabbas av kommande räntehöjningar. Riksbankens reporänta kommer sannolikt att fortsätta stiga under en längre tid för att trycka ned inflationen till två målet procent.

Nästa höjning, från nuvarande 0,25 procent, kan komma redan i juni – kanske upp till 0,75. Men detta vill Ingves självklart inte spekulera om i förväg.

Bankerna höjer räntorna

Bankerna har börjat höja sina bolåneräntor, både på bundet och rörligt (3-månaders). Man får vara beredd på att det kommer att bli betydligt dyrare att låna pengar.

– En tumregel är att den rörliga räntan ligger 1,5 procent över reporäntan med nuvarande räntemarginaler på bolånen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

 – Jag tror man ska räkna med en boränta runt fyra procent om några år. Man behöver ställa in sig på det.

Bostadsprisindex i storstäderna

Stockholm

Bostadsrätter

1 månad: -0,9.

12 månader: +8,2.

Villor

1 månad: -0,2.

12 månader: +7,5.

Göteborg

Bostadsrätter

1 månad: +0,1.

12 månader: +3,8.

Villor

1 månad: -1,2.

12 månader: +3,0.

Malmö

Bostadsrätter

1 månad: +1,5.

12 månader: +7,0.

Villor

1 månad: -0,8.

12 månader: +3,9.

Källa: Valuegard.

Det är inte bara räntorna som påverkar bostadsmarknaden. Inflationen, 6,4 procent enligt SCB, gör stora hål i hushållens plånböcker. Högre matpriser, dyr el och kostsamma drivmedel gör spekulanterna mer försiktiga. Kriget i Ukraina sänker humöret ytterligare.

Så tror storbankerna

Enligt prognosmakarna på flera av Sveriges storbanker kommer vi att få se tydliga prisfall på bostadsmarknaden med start i år och fortsättning 2023 och 2024.

Nordea bedömer att bostadspriserna rasar tio procent från topp tidigare år till botten, enligt rapporten Nordea economic outlook. 

SEB skriver i sin rapport Nordic outlook i maj att bostadspriserna kommer att börja sjunka senare i år och att de enligt prognosen faller med fem procent under 2023.

Handelsbanken tror på gradvis fallande bostadspriser från andra halvåret i år, och att det blir en prisnedgång på cirka tio procent under 2022-2023. 

Swedbank räknar i sin senaste konjunkturrapport (april) med inbromsande bostadsmarknad – men i princip oförändrade priser nästa år.

SBAB tror att bostadspriserna viker nedåt under hösten när stigande räntor kickar in.

– Vi lade tidigare en prognos där vi tror att bostadspriserna kan falla med ungefär tio procent, om man jämför prisnivån i slutet av 2024 med början 2022. Men om vi skulle göra om prognosen i dag är det prisfallet sannolikt något i underkant.

– Från och med nu kommer räntehöjningarna att börja bita. De har inte gjort det tidigare, säger Robert Boije på SBAB.

Bundet eller rörligt?

Många stressade bolåntagare funderar just nu på eviga frågan: Binda räntan eller ha rörligt. 

Vilket är bästa rådet?

– Det finns inte ett råd som passar alla. Hur stora marginaler har jag kvar, hur flexibel vill jag vara, men också hur gott sover jag om natten om räntan går upp? Det är så man får ringa in det, menar Robert Boije. Han fortsätter: 

– De lite längre bundna räntorna har redan gått upp kraftigt på kort tid. Nu väntas även den rörliga räntan gå upp. Om man är orolig över vart saker och ting tar vägen kan man fundera på att binda räntan.

– Med detta sagt ser man nu i statistiken att den senaste månaden är det många som gått tillbaka till rörlig ränta. Förmodligen för att de bundna räntorna gått upp så mycket.

Skarsgårds lyxvåning till salu.