Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bostadspriser i februari: ”Överraskande uppgång”

Valueguards HOX-index över bostadspriserna steg 0,4 procent i februari, vilket säsongsrensat motsvarade en uppgång med 0,2 procent. 

– Överraskande uppgång, skriver SEB-ekonomen Olle Holmgren i en kommentar till februariutfallet.

I årstakt steg priserna 0,7 procent. Analytiker ser fortsatt stabila priser framöver.

– Priserna har varit i stort sett stabila sedan början av 2018 och vår Boprisindikator som återhämtat sig något i början av året tyder på stabila eller möjligtvis svagt stigande priser i närtid, skriver Olle Holmgren.

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall skriver i en kommentar att 2019 inte inletts starkt på bostadsmarknaden, men att de håller kvar vid bedömningen om en relativt stabil pristrend.

– Vi upprepar vår syn om en stabil trend för bostadspriserna och en gravis stabilisering av bostadsinvesteringarna i år, skriver hon.


Högt utbud och låga räntor

Hon tillägger att priserna får stöd av bostadsbrist i framför allt storstäderna och fortsatt låga räntor. I andra vågskålen ligger ett högt utbud och stramare kreditförhållanden.

Även Nordea håller fast vid sin prognos om stabila priser, även om de framför allt ser nedåtrisker mot den prognosen.

Senioranalytiker Kristina Kruse skriver i en kommentar att bilden är lite blandad - antalet bostadsaffärer har minskat något på sistone samtidigt som utbudet fortsatt är högt. Samtidigt är arbetsmarknaden stark och räntorna väntas förbli låga.