Bostadsmarknaden – på tunnelbanespråk

Här är hela tunnelbanekartan – med bopriserna. Klicka på länken nedan för större format.
"Det är väldigt ovanligt att en station gör så stor skillnad", säger Josephine Linghammar.
Foto: Pressbild

Letar du lägenhet i Stockholm och känner att du bara måste bo innanför tullarna? Ta en titt på prislistan för det senaste årets bostadsrättsförsäljningar, så kanske du ändrar dig.

– Trots att det bara skiljer en station i praktiken, så kan det emotionella värdet av att till exempel bo nära vattnet eller i ett hippt område driva upp priserna, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.


HÄR FINNS HELA KARTAN

Bostadssajten Booli har för Dina Pengars räkning gått igenom samtliga lägenhetsannonser längs Stockholms tunnelbanenät sedan maj 2015, och sammanställt slutpriserna i budgivningen.

Mönstret är tydligt: ju längre ut desto lägre pris. Och det sker ett kraftigt prisfall vid tullarna.

"Minskning på 30 procent"

– Stadshagen ligger ju innanför tullarna på Kungsholmen, och Västra skogen precis utanför, och däremellan är det ett ganska stort prisfall, en minskning på 30 procent, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.

Snittpriset i Stadshagen var 81 280 kronor per kvadratmeter, i Västra skogen 53 814.

Billigast i hela undersökningen är bostadsrätter i Masmo, längs röda linjen mot Norsborg. Där var slutpriset i budgivningarna i genomsnitt 22 501 kronor.

Det kan ställas mot den hetaste punkten i boprisbrasan: Östermalmstorg.

Runt den tunnelbanestationen, som ligger mellan finanskvarteren runt Stureplan och fashionabla Östermalmstorg och trafikerar såväl linjen mot Ropsten som Mörby Centrum, stannade lägenheterna i snitt på 104 481 kronor per kvadratmeter.


LÄS OCKSÅ: Doldis skänker två miljarder till forskning


En prisskillnad på 81 980 kronor per kvadratmeter, eller för en tvåa på 50 kvadratmeter nästan 4,1 miljoner kronor.

Gamla stan över magiska vallen

Även Gamla stan, som samtliga tunnelbanelinjer passerar, klev över den magiska hundratusenkronorsgränsen, med 100 091 kronor per kvadratmeter.

De överlag lägsta priserna hittar man på röda linjen mot Norsborg.

Den som kliver av i Vårby gård fick betala 34 679 i snitt i fjol. Därefter följer tidigare nämnda Masmo, Fittja med 29 275 kronor, Alby med 22 675 kronor, Hallunda med 28 547, och ändhållplatsen Norsborg där slutpriset i snitt blev 29 131 kronor.


LÄS OCKSÅ: Kungens bästisar – maktelitens topp


– Ändstationerna är inte alltid de billigaste, det kan ligga stationer längs linjen som är billigare, säger Josephine Linghammar.

Största skillnaden mellan två stationer

Ett annat extremt exempel är de två angränsande stationerna Mälarhöjden och Bredäng. I idylliska Mälarhöjden var snittpriset 65 304 kronor, i socialt tyngre Bredäng nästan hälften: 36 447 per kvadratmeter.

– Det är väldigt ovanligt att en station gör så stor skillnad, säger Josephine Linghammar.

Billigast på gröna linjen är Hässelby gård i Västerort – näst sista station innan ändhållplatsen Hässelby strand – med ett snittpris på 35 023 kronor. I södra änden var ändhållplatsen Skarpnäck billigast med ett snittpris på 37 030 kronor per kvadratmeter.


KARTA: Kolla ditt pris här