Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boprisfallet i Stockholm: Sjunker med tre procent

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Bostadsrättspriserna i Stockholm har sjunkit mer än på länge.
Foto: Shutterstock
Även villapriserna sjunker nu, efter två år av kraftiga prisuppgångar.
Foto: Shutterstock

Prisnedgångarna på bostadsmarknaden har tagit fart.

I maj sjönk bostadspriserna med 1,6 procent i Sverige – och med cirka 3 procent i Stockholm.

Men mäklarhusen vill tona ner den negativa bilden.

– Det handlar inte om outletpriser, säger Claudia Wörmann på SBAB.

Efter en urstark bostadsmarknad under pandemin kom trendbrottet i våras: bostadspriserna stannade av – och började sedan sjunka.

Enligt Valueguards två senaste HOX-index stod priserna stilla i mars och gick ner med 0,5 procent i april.

Nu visar färska siffror att bostadsmarknaden fortsatte ner ytterligare i maj, med 1,6 procent.

Störst nedgång i Stockholm

Den största nedgången står Stockholm för, där bostadsrättspriserna sjönk med 3 procent och villapriserna med 3,2 procent, enligt HOX-indexet.

Valueguard har också undersökt utvecklingen i Stockholm och Göteborg under den första halvan av juni och konstaterar: ”I båda städerna föll bostadsrättspriserna kraftigt jämfört med hela maj, i Stockholm med 3,3 procent och i Göteborg med 3,9 procent.”

Sen slutet av april, då prisnedgångarna tycks ha tagit fart på riktigt, har bostadsrättspriserna i Stockholm minskat med cirka sju procent, uppger Valueguard.

Mäklare: ”Väntad nedgång”

Bakgrunden till den avmattade bostadsmarknaden är att svenskarna har fått mindre pengar att röra sig med på grund av skenande inflation och krig i Ukraina, som för med sig dyrare mat, högre el- och drivmedelspriser, stigande räntor och sjunkande börs.

Mäklarhusen är dock noga med att påpeka att prisnedgångarna sker från en rekordhög nivå.

– Det är en väntad nedgång som kommer av att hushållen fått det tuffare men också att det skrivits mycket negativt i media. Tappet ska även ses i ljuset av att vi under två års tid haft osunt snabba prisökningar, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige, i en kommentar.

Inte några outletpriser

Enligt mäklarna sker det nu en förskjutning, och det talas allt mer om ”köparnas marknad”. Utbudet på Hemnet är stort, visningarna lockar färre personer, budgivningarna tar längre tid och fler bostäder säljs under utgångspris.

Det innebär att säljarna behöver justera sina prisförväntningar.

– Dynamiken på marknaden är på väg att förändras. Med ett större annonserat utbud på Hemnet och andra portaler så går vi allt mer mot förskjutning från säljarens till köparens marknad, eller i varje fall en bättre balans däremellan, säger Svensk fastighetsförmedlings vd Erik Wikander i en kommentar.

Och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, säger i ett pressutskick:

– Köpare har en tendens att anpassa sig snabbare till en marknad med sjunkande priser och säljarna är de sista tappra optimisterna.

Hon uppmanar både säljare och köpare att ”hålla extra noga koll” på det som har sålts i närtid, för att utifrån det bilda sig en rimlig prisbild.

– På så sätt kan man som köpare kanske inse att det inte handlar om några outletpriser som man kanske önskar. Och som säljare kan man inse att priserna rört sig en bit nedåt sedan alltimehigh. 

https://datawrapper.dwcdn.net/txQuw/1/
Mikael Damberg: ”Räkna inte med stöd”