Bert Karlsson: Därför är Attefallshusen en bluff

Attefallshus.
Bert Karlsson.
Foto: NORA LOREK

Satsningen på så kallade Attefallshus, stugor upp till 25 kvadratmeter som inte kräver bygglov, är en bluff, skriver entreprenören Bert Karlsson på Dagens Industris debattsida. 

Statsmakternas tanke med Attefallshuset, uppföljaren till den mindre Friggeboden, var att mildra bostadsbristen genom att låta exempelvis villaägare bygga ett uthyrningsbart mindre hus på tomten utan byråkratiskt krångel.

Satsningen floppade rejält

Men satsningen blev ingen succé. Av de 200 000 Attefalshus man hoppats skulle byggas har det bara blivit ett mindre antal.

Enligt Hem & Hyra byggdes under 2016 bara 186 Attefallshus i landets 20 största kommuner.

Bert Karlsson, med egna intressen i branschen, har flera förklaringar till fiaskot:

"Husen är fula och knappt värda att kalla ett boende; de är mer att betrakta som ett förråd. Och vem är beredd att betala en halv miljon för ett förråd? Dessutom är de förkastliga från brandsäkerhetssynpunkt, eftersom de har en repstege upp till sovloftet. Utöver det här fanns det hundratals byråkratiska hinder, där inte ens Skatteverket visste hur det skulle fungera", skriver han i DI.

Hans eget företag Rullebo erbjöd tomtägare att köpa ett Attefallshus för en krona om företaget först fick hyra ut det i fem år. Men intresset var svalt. Berts bolag fick knappt 100 svar, trots att man skänkte bort hus värda en halv miljon styck.

"Reglerna måste ändras"

Karlsson tycker dock att tanken med Attefallshus är riktig, men menar att stat och kommuner måste genomföra vissa regeländringar för att göra byggkonceptet attraktivt.

Som det ser ut i dag är Attefallshusen en bluff, hävdar Bert.

"Det är först om man bygger 30 kvadratmeter i bottenvåningen och höjer takhöjden från 4 meter till 4,70 som det blir ett riktigt boende. Då får man också plats att bygga en riktig trappa upp till sovloftet", skriver han.