Amorteringskrav på bolån slopas – så funkar det

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Coronapandemin slår hårt på ekonomin – nu föreslår Finansinspektionen att amorteringskravet på bolån ska pausas.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
Du kan slippa amortera på ditt bolån.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Coronakrisen slår hårt på svensk ekonomi.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen innebär att du som har bolån kan slippa betala amorteringar under en tid.

Så här funkar det och så här ska du göra – enkelt förklarat.

Coronapandemin slår hårt på ekonomin – nu föreslår Finansinspektionen att amorteringskravet på bolån ska slopas, åtminstone tillfälligt. Här är svar på alla dina frågor om de nya reglerna.

Gäller undantaget för nya eller gamla lån?

Undantaget från amortering ska gälla både nya och gamla lån. Finansinspektionen ger bankerna möjlighet att tillfälligt ge amorteringsfrihet både till den som redan har ett bolån och till den som planerar att ta ett lån för att köpa bostad.

Vad innebär amortering?

Amortering är den del av skulden som du enligt en amorteringsplan betalar tillbaka till banken. Finansinspektionen har under senare år infört amorteringskrav som innebär att bolåntagare har mindre skulder och mer motståndskraft.

Slipper alla med bolån amorteringar?

Teoretiskt sett ja – bankerna får möjlighet att ”bevilja amorteringsfrihet för samtliga nya och befintliga bolåntagare”.

Det är ändå inte säkert att alla slipper, eftersom det är upp till bankerna att besluta. Banken ska enligt Finansinspektionen göra en bedömning om hushållens ”specifika situation och betalningsförmåga”.

Jag har bolån och vill slippa amortera - hur gör jag?

Om du vill slippa betala amortering på ditt bolån – ta kontakt med din bank. Tiotusentals kunder hos låneinstituten Nordea, Handelsbanken, SEB, SBAB, Swedbank och Länsförsäkringar har redan ansökt om att slippa amorteringarna.

Flera banker har lanserat digitala tjänster där kunderna kan ansöka om amorteringsbefrielse.


Annons:

När börjar det nya förslaget att gälla?

Förslaget är skickat på remiss – men tanken är att det ska börja gälla den 14 april 2020.

Hur länge kommer amorteringsfriheten att gälla?

Det nya undantaget från amorteringskravet gäller till och med juni 2021.

Vilka regler gäller i dag?

Nuvarande regler – som bankerna nu kan göra undantag från – betyder att den som lånat mellan 50 till 70 procent av bostadens värde årligen amorterar en procent av det totala lånebeloppet.

Den som lånat över 70 procent av bostadens värde amorterar två procent. Om lånet dessutom är mer än 4,5 gånger hushållets årliga bruttoinkomst ökar kravet med ytterligare en procentenhet.

Hur mycket kan låntagare slippa betala?

Här är ett exempel på hur mycket en låntagare med amorteringsfrihet kan slippa betala.

Du har köpt en lägenhet för 2 miljoner kronor och lånat 1 700 000 kronor. Du tjänar 300 000 kronor per år före skatt. Du har alltså lånat 85 procent av bostadens värde, vilket betyder 2 procents amortering

Lånebeloppet är högre än 4,5 gånger din årsinkomst, och då läggs 1 procent amortering till.

Detta innebär att din totala amortering är 3 procent av 1, 7 miljoner kronor, vilket innebär att du amorterar 51 000 kronor per år, alltså 4 250 kronor i månaden. Den summan kan låntagaren i vårt exempel slippa fram till och med juni 2021.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Tv: Tänk så under börsoron – sparekonomens råd

Sparekonomen Frida Bratt om hur du ska tänka under börsoron