Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allra-chefen sålde lyxvilla – gav miljoner till flickvännen

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
David Persson Rothman gav 8 miljoner i gåva till sin flickvän - en gåva som nu ifrågasätts.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
David Persson Rothmans lyxvilla såldes för 28 miljoner
Foto: ALEX LJUNGDAHL
David Persson Rothman är dömd till fem års fängelse för sin inblandning i Allra-härvan. Han sitter i dag på Kronobergshäktet i avvaktan på besked om Högsta domstolen, HD ska ta upp fallet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Allra-toppen David Persson Rothmans gåvobrev till flickvännen som gav henne 8 miljoner med direktinsättning på personkontot.
Foto: Kronofogden

Den häktade Allra-toppen David Persson Rothman, 41, gav drygt 8 miljoner kronor i gåva till sin sambo sedan han sålt sin villa på Värmdö. 

Nu polisanmäls kvinnan av Pensionsmyndigheten, misstänkt för medhjälp till oredlighet mot borgenär, vilket Dagens Juridik var först att rapportera om.

David Persson Rothman är en av pensionsbolaget Allras medgrundare och dömdes i hovrätten till fem års fängelse mot sitt nekande. I tingsrätten friades både han och kollegan Alexander Ernstbergers samt de två medåtalade.

I dag sitter David Persson Rothman på Kronobergshäktet i Stockholm och hoppas på att Högsta domstolen, HD, ska pröva fallet.

Kronofogden säkrat 120 miljoner hos Allra-topparna

Under tiden pågår Pensionsmyndighetens offensiva jakt på tillgångar hos de fyra dömda. Deras fasta tillgångar är av stort intresse när Kronofogden jagar efter värden att kassera in i skadeståndsdelen.

Fram till i fredags hade Kronofogden säkrat värden för 120 miljoner kronor via utmätning och kvarstad visar en granskning som Expressen tagit del av.

Villa med pool och sjötomt

Vid sidan av 35-årige Alexander Ernstbergers omtalade lyxvilla på Lidingö så har hans kompis David Persson Rothmans tidigare fastighet med sjötomt och pool på Värmdö kommit i fokus. Värmdö-fastigheten var tidigare belagd med kvarstad när Allra-målet behandlades i tingsrätten. Men efter den friande domen i januari förra året så hävdes spärren.

Kronofogden har i dag säkrat värden för drygt 7 miljoner hos David Persson Rothman. Största enskild posten är 6 miljoner kronor som fanns på ett inlåningskonto i Ålandsbanken. 

Pensionsmyndigheten har efter hovrättens fällande domar åter fått vittring på David Persson Rothmans tidigare fastighet på Värmdö och den serie med olika åtgärder som ägde rum när han sålde fastigheten. 

Gav flickvännen 8 miljoner efter försäljningen

David Persson Rothman köpte villan i maj 2016 för 23 miljoner och den 5 juni förra året sålde han den för 28 miljoner. Under hela perioden stod han som ensamägare till fastigheten. Flickvännen hade ingen andel. Men den 10 juni – fem dagar efter försäljningen av fastigheten – köpte flickvännen en bostadsrätt i centrala Stockholm för 9,2 miljoner kronor. Fem dagar senare upprättades ett gåvobrev där David Persson Rothman skänkte flickvännen 8 065 000 kronor, pengar som satts in på hennes personkonto. Hon står i dag som ensamägare till bostadsrätten som inte är åtkomlig för Kronofogden.

Försäljningen av Allra-toppen David Persson Rothmans villa slutade på 28 miljoner.
Foto: Lantmäteriet

I sin polisanmälan skriver Pensionsmyndighetens jurister från advokatfirman Trädgårdh:

”Det är enligt Pensionsmyndigheten uppenbart att bostadsrätten som förvärvats av (flickvännen) finansierats genom gåvan från Persson Rothman”.

Gåvobrevet till flickvännen

När Kronofogden besökte flickvännen i parets nya bostad i Stockholm upprättade personalen en tjänstenotering:

”Flickvännen berättar att Persson gav henne en gåva i form av likvida medel i samband med att fastigheten på Värmdö såldes. Flickvännen tar fram ett gåvobrev som fotograferas”.

Av Kronofogdens kopia på gåvobrevet framgår att det inte finns några villkor för gåvan.

”David Persson Rothman har sammanfattningsvis genom gåvan avhänt sig egendom av betydande värde vid en tidpunkt när påtaglig fara förelåg för att han skulle komma på obestånd. (Flickvännens namn) har främjat denna gärning genom sin medverkan”, skriver myndighetens advokat Patrik Karlman i polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten hävdar att agerandet är brottsligt och därför är flickvännen polisanmäld. Anmälan är riktad mot flickvännen och gäller misstanke om medhjälp till oredlighet mot borgenär. Anmälan är lottad på kammaråklagare Johan Bäckström.

– Det har kommit in en anmälan, bekräftar han.

Expressen har talat med David Persson Rothmans försvarare advokat Thomas Olsson som uppger att han inte har någon kännedom om saken.

Alexander Ernstbergers hustru Tina Ernstberger – som var finanschef på Allra – har drabbats av en liknande polisanmälan om medhjälp till oredlighet mot borgenär. Det gäller parets upprättade gåvobrev där Alexander Ernstberger skänkt halva Lidingövillan till henne. Tina Ernstberger förnekar att hon gjort något brottsligt. 

De dömdes i Allrahärvan

• Alexander Ernstberger, 35, Allras grundare och vd, dömd för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Sex års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice, dömd för mut- och häleribrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• Olle Marcusson, 44, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital, dömd för mutbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra, dömd för trolöshet mot huvudman. Fängelse i fyra år.

Kronofogden kommer utreda Ernstbergers gåva till hustrun