Airbnb slängde ut bostadsrättsförening

Den som hyr ut i smyg riskerar att förverka sitt medlemskap och ytterst tvingas sälja sin lägenhet. På bilden: lägenhetshus i Hammarby sjöstad i Stockholm.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt

Nyligen stod det klart att många av de som hyr ut sin bostadsrätt via Airbnb inte har rätt att göra det.

Men när föreningsföreträdare försökt kontrollera det har de stoppats, skriver Svenska Dagbladet.

För mindre än en vecka sedan slog hyresnämnden i Stockholm fast att den som äger en bostadsrätt och hyr ut den via Airbnb måste ha tillstånd från föreningen. Den som hyr ut i smyg riskerar att förverka sitt medlemskap och ytterst tvingas sälja sin lägenhet.


LÄS OCKSÅ: Mattias, 21, skänker bort sin bostadsrätt

Skyhögt värderat bolag

Den USA-baserade förmedlingstjänsten för uthyrning har skapat stor kontrovers sedan den lanserades 2008. Bland annat är hotellbranschen rasande över konkurrensen, men Airbnb har också kritiserats för att lägenheter bland annat korttidshyrts för att sälja sex.

Airbnb är inte börsnoterat men värderades i juni till motsvarande drygt 200 miljarder kronor.

Flera bostadsrättsföreningar är tveksamma till korttidsuthyrningar, skriver SvD, även om de kan tänka sig att godkänna det över till exempel sommarsemesterperioden. Förutsättningen är dock att lägenhetsinnehavaren har tillstånd.


LÄS OCKSÅ: Så blåser banken dig på räntesänkningen

Avstängd utan förklaring

Men SvD rapporterar om en bostadsrättsförening i Stockholm där ordföranden försökte registrera sig på Airbnb för att kontakta de medlemmar som hyrde ut utan tillstånd.

– Jag skrev ungefär likadant till alla våra boende som fanns på Airbnb. Men då valde Airbnb att stänga av mig. Deras policy är att inte tala om varför de stängt av mig, säger Jan Härstedt, ordförande i Brf Kungsklippan, till Svenska Dagbladet.


LÄS OCKSÅ: Pressa bostadsräntan med nya listan