Nollräntan över – nu höjer Riksbanken reporäntan

Riksbanken höjde på torsdagen reporäntan

Under Riksbankens presskonferens under torsdagsmorgonen gav de besked om att man höjer räntan till 0,25 procent. 

Styrräntan blir positiv för första gången sedan 2014. 

Ytterligare två till tre räntehöjningar spås ske under det kommande året. 

Inflationen har stigit till den högsta nivån sedan 1990-talet och kommer att vara hög ännu en tid, nu höjer Riksbanken reporäntan från 0 till 0,25 procent. 

När Riksbanken släppte sin penningpolitiska rapport i februari löd beskedet att reporäntan först skulle höjas i slutet av 2024.

Men mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Ukraina har invaderats och priser på allt från mat till kläder, bensin och el har stigit mycket de senaste månaderna.

Nu är styrräntan alltså positiv för första gången sedan 2014.

Spår fler höjningar i år

Samtidigt reviderar centralbanken upp räntebanan rejält och spår ytterligare två till tre höjningar i år och att reporäntan närmar sig 2 procent 2025.

Direktionen har varit enig i beslutet och skriver att de är redo att höja snabbare om så krävs för att få tillbaka inflation till inflationsmålet. 

Direktionen har också beslutat att sänka takten i Riksbankens köp av värdepapper under andra halvåret i år så att innehavet börjar minska, samt att Riksbanken ska sluta köpa statsskuldsväxlar från och med den 28 april. På så sätt anpassas penningpolitiken så att inflationen återgår till inflationsmålet.

Skälet till höjningen är att inflationen nu närmar sig sex procent.

”Inflationen har stigit till den högsta nivån sedan 1990-talet och kommer att vara hög ännu en tid. För att motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja reporäntan från noll till 0,25 procent”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Så påverkas din plånbok

Di:s Hans Bolander om räntebeskedet