Boprisrallyt över – priserna föll i juni

Se de senaste ekonominyheterna hos Di TV
Det är framför allt villapriserna som backat under juni – med 0,8 procent jämfört med i maj.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Fredrik Kullman är vd på mäklarfirman Bjurfors.
Foto: PEO BENGTSSON / Bjurfors

Efter 13 månaders oavbruten uppgång vände de svenska bostadspriserna ned i juni och föll med 0,5 procent. Det visar Valueguards HOX-index som publiceras på onsdagen.

Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors, tror dock inte på något större prisfall framöver, snarare en mjuklandning.

– Under årets andra halva tror vi att priserna kommer att ligga relativt stilla, säger han.

Enligt Valueguards prisindex, som mäter den underliggande utvecklingen på bostadsmarknaden, sjönk bostadspriserna med 0,5 procent i juni. Det är den första prisnedgången sedan april förra året. Den senaste tremånadersperioden har dock priserna stigit med 1,9 procent och jämfört med juni i fjol är prisökningen 16,8 procent.

Det är framför allt villapriserna som backat under juni – med 0,8 procent jämfört med i maj, medan priserna på bostadsrätter legat stilla. På kvartals- och årstakt har dock priserna på både villor och bostadsrätter fortsatt att stiga, med 2,0 respektive 20,1 procent för villor samt med 1,3 respektive 11,5 procent för bostadsrätter.

Villapriserna föll i Stockholm

Prisutvecklingen skiljer sig också för olika delar av landet. Till exempel föll villapriserna i Stockholm med 1,3 procent i juni medan priserna i Göteborg bara sjönk med 0,1 procent samtidigt som priserna i Malmö legat stilla.

Fredrik Kullman på Bjurfors räknar med en ganska stabil bostadsmarknad under hösten.

– Priserna kommer inte att öka, men de kommer heller inte att sjunka, säger han och tillägger att priserna på villor och större lägenheter eventuellt kan klättra lite på grund av det starka momentum som finns på marknaden.

– Men räkna inte med några jätteökningar, säger han.

Så mycket har priserna sjunkit

Prisförändring i juni jämfört med föregående månad (och ett år tillbaka inom parentes) i procent.


Bostadsrätter

Sverige: 0,0 (+11,5) procent

Stockholm: -0,2 (+11,2) procent

Göteborg: 0,0 (+8,0) procent

Malmö: -0,1 (17,3) procent


Villor

Sverige: -0,8 (+2,0) procent

Stockholm: -1,3 (+21,0) procent

Göteborg: -0,1 (+20,4) procent

Malmö: 0,0 (+22,8) procent


Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Via kvalitetsjusterad statistik mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.   

Se mer

Di:s Magnus Dagel om att bostadsaffärer gett bättre avkastning är närvaro på börsen.