Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Böndernas mardröm – sämsta skörden på 26 år

Sveriges lantbrukare går mot den sämsta spannmålsskörden sedan 1992.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Snittskörden kommer hamna flera miljoner ton lägre än vanligt och orsaka brist på bröd, öl och kött.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges lantbrukare går mot den sämsta spannmålsskörden sedan 1992. 

Snittskörden kommer hamna flera miljoner ton lägre än vanligt och orsaka brist på bröd, öl och kött. 

– I grunden handlar detta om Sveriges livsmedelsförsörjning, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten vid Lantmännen.  

I skuggan av alla svenskar som njuter av solvädret upplever lantbrukare det värsta skördeåret sedan 1992. 

Redan för flera veckor sedan larmades det om en annalkande katastrof som i förlängningen hotar tillgången på svenskt bröd, öl, och kött under hösten, om torkan skulle hålla i sig. 

– Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen. Lantmännen följer situationen noggrant och vi gör vårt yttersta för att underlätta för våra medlemmar, genom att bland annat vara flexibla med de spannmålsavtal vi har med lantbrukarna, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk i ett uttalande.


LÄS MER: Bonden Malins vädjan i torkan: Köp svenskt kött

Skräckprognosen från Lantmännen

Torkan har hållit i sig och nu släpper Lantmännen en prognos som pekar på en rejäl ekonomisk smäll mot spannmålsproducenterna. 

–  Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen. Lantmännen följer situationen noggrant och vi gör vårt yttersta för att underlätta för våra medlemmar, genom att bland annat vara flexibla med de spannmålsavtal vi har med lantbrukarna, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk i ett uttalande. 


LÄS MER: Extremtorkan: Svenskt öl och kött kan bli bristvaror


Torkan slår även mot köttbönderna

Prognosen pekar på att skörden av spannmål, växter och trindsäd kommer att hamna på 4,2 miljoner ton under 2018. 

Det kan jämföras med i fjol då skörden hamnade på 6,5 miljoner ton och snittet för de senaste fem åren som legat på 6,2 miljoner ton. 

Förutom att torkan slår direkt mot spannmålsbönderna får mjölk- och köttbönder en indirekt smäll eftersom torkan även orsakar brist på grovfoder åt djuren. 

Vissa områden har klarat sig bättre, på grund av lokala regnskurar, men odlingar i hela landet har drabbats, enligt Lantmännen. 


LÄS MER: Ilska mot politiker efter EU-förbud av kruksallad


"Risk för större kvalitetsproblem"

Odlingsåret beskrivs som "exceptionellt" och den låga skörden kommer göra Sverige importberoende av vete. 

– Risken är stor att vi inte kommer att kunna leverera efterfrågade volymer, och heller inte av rätt kvalitet, då vi ser en risk för större kvalitetsproblem än normalt. Låga rymdvikter – ett mått på densitet – och höga proteinhalter i maltkorn kommer att leda till ytterligare problem, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen.  


LÄS MER: Eldningsförbud i stora delar av landet – det här gäller

Regeringen har lovat ekonomiskt stöd

Regeringen har meddelat att det kommer betalas ut ett ekonomiskt stöd till de lantbrukare som drabbats. Hur stor det ekonomiska stödet är samt när det kommer att betalas ut är ännu inte fastställt.