Planerna ska presenteras i detalj vid en presskonferens på torsdagen.
Men tanken är att de nya åtgärderna ska hjälpa hushållen i dessa kristider.
Många upplever en osäkerhet över sin privatekonomi och Finansinspektionens idé är att införa ett undantag till och med juni 2021.
För att banker ska tillåta amorteringsfrihet krävs att det är uppenbart att hushållen förlorar inkomst på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Beslutet ska gälla såväl gamla som nya låntagare och anledningen är den kraftiga nedgången i svensk ekonomi..
Sedan ges bankerna rätt att bedöma varje specifikt ärende.
Förslaget kommer att skickas på remiss och planen är att det ska träda i kraft från den 14 april.
– Amorteringskravet ökar svenska bolånetagares förmåga att klara svåra tider. När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.
Frågor/svar om amorteringsfriheten
Vad betyder det att ni nu har gett bankerna möjlighet till amorteringsfrihet?
Det betyder att banken får möjlighet att ge alla låntagare tillfällig amorteringsfrihet fram till och med juni 2021. Det är samtidigt upp till banken att bedöma om du som kund ska slippa amortering. Vad Finansinspektionen har gjort är att ta bort kravet från staten att bolånen måste amorteras just nu när hela samhället drabbas så hårt av coronapandemin.
Vad är skillnaden mellan denna åtgärd och den möjlighet till amorteringsfrihet som fanns sedan tidigare?
Tidigare fick banken ge amorteringsfrihet om du som låntagare fick ekonomiska problem, som att någon i hushållet blev arbetslös eller sjuk. Nu kommer bankerna få möjlighet att ge alla amorteringsfrihet under en period med hänvisning till den stora störning i ekonomin som kommer i coronapandemins spår. Men det är fortfarande upp till din bank att bedöma om just du ska få amorteringsfrihet utifrån din ekonomi.
Hur länge gäller möjligheten till amorteringsfrihet?
Det är en temporär möjlighet som gäller till och med juni 2021. Därefter tas nytt beslut om vad som gäller framåt. När ekonomin återgår till det normala kommer det här undantaget tas bort.
När börjar det här att gälla?
Detta är ett förslag som nu går ut på remiss. Men tanken är att det ska börja gälla 14 april.
Kan jag kräva att få amorteringsfrihet på mitt lån och att banken måste ge mig det?
Det är banken som gör en bedömning om tillfällig amorteringsfrihet i varje enskilt fall. Men det finns inte längre krav från staten att bolånen måste amorteras den kommande tiden.
Gäller detta även om jag vill ta ut nya lån på min bostad?
Möjligheten till tillfällig amorteringsfrihet gäller både nya och befintliga lån. Det är banken som gör bedömningen om nytt lån kan beviljas och med vilka villkor.
Påverkas regeln kring när jag får göra en omvärdering av min bostad?
Regeln om när och hur ofta en omvärdering av bostaden får göras är inte förändrad i och med denna möjlighet till tillfällig amorteringsfrihet.
KÄLLA: FINANSINSPEKTIONEN
Lättar på den ekonomiska bördan
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners berömmer Finansinspektionen för det snabba agerandet.
– Det är i det här läget ett mycket bra beslut. Tittar man på historiska fall i bostadsmarknaden så kommer de i perioder där arbetslösheten snabbt stiger. Dagens beslut motverkar det på flera sätt. Dels lättar det på den ekonomiska bördan för de som blir arbetslösa eller sjuka, dels stärker det bostadsmarknaden då det även gäller vid köp av ny bostad. Det är ett bra beslut på ett ekonomiskt plan men kanske det viktigaste även på ett mänskligt plan. Viktigt att alla myndigheter agerar snabbt och det här är ett bra exempel på det.
Tror du att dagens amorteringskrav försvinner för gott?
–Ja, det är visserligen en tidsbegränsad åtgärd men den kommer sannolikt inte tillbaka. Beslutet att införa det togs i en glödhet ekonomi och där kommer vi inte vara när det här har blåst över. Det kommer bli svårt att återinföra kravet i ett läge där det kan bromsa ekonmin när man vill få den att gasa. Jag tycker det är bra. Amorteringstvånget var inte en något vidare bra reform och jag tycker det vore bra om man tog bort den permanent.
Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, hyllar Finansinspektionens initiativ.
– Ett bra och mycket viktigt besked från Finansinspektionen, som kommer att göra stor skillnad för enskilda. Amorteringskravet är oflexibelt till sin natur, och det var en av mina invändningar när det infördes 2016. Nu visar FI att man är flexibel i det allvarliga läge som svensk ekonomi går in i. Ett viktigt första steg var att tydliggöra att bankerna får göra avsteg från amorteringskravet för de personer som förlorat sin inkomst som en följd av coronakrisen, men att man nu går längre visar på god förståelse för vilken situation som väntar svensk ekonomi och väldigt, väldigt många svenskar.
Stockholms Handelskammare applåderar också myndighetens agerande:
– Nu behöver hushållen större ekonomisk frihet, inte tvångssparande genom amortering. Sverige behöver få de ekonomiska hjulen att rulla. Hushållen måste då kunna konsumera. Dessutom har de aggressiva amorteringskraven låst ute stora grupper från bostadsmarknaden och det är också ett starkt skäl att agera oavsett konjunkturläge. Vi uppmanar nu regeringen att ta sitt ansvar och dra in det skärpta amorteringskravet en gång för alla, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
En ekonom som ändå vill dämpa glädjen över detta besked är Claudia Wörmann på SBAB.
– Även om man blir påverkad av detta besked är det ändå viktigt att tänka att det alltid är bra att amortera. Det är alltid bättre att amortera lite än ingenting alls. Visst, om två i ett hushåll drabbas hårt just nu så är detta en bra kortsiktig lösning. Men långsiktigt tycker jag alltid man ska amortera litegrann. För din skuld försvinner inte. Skulden är kvar när vi kommer ut på andra sidan av det här.
Detta betyder beskedet för dig
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, har gjort en uträkning för Expressen vad Finansinspektionens åtgärd får för betydelse för låntagare.
Uträkningen gäller besparingen du gör när amorteringskravet (i kronor per månad) försvinner, på olika nivåer för 1 respektive 2 procent amortering. Nedanstående uträkning gäller för de hushåll som har en amorteringsgrundande skuldkvot under 4,5 procent.
På 70 procent belåning och 85 procent belåning:
1 miljon - 1 667 kronor - 834 kronor
2 miljoner - 3 334 kronor - 1 667 kronor
3 miljoner - 2 500 kronor - 5 000 kronor
4 miljoner - 3 334 kronor - 6 667 kronor