Bokadirekt är Sveriges största plattform för bokning av skönhet och hälsa. Enligt plattformen är mer än 20 000 specialister, däribland frisörer, fotvårdare och skönhetssalonger, anslutna över hela landet.
Men nu har Bokadirekt hamnat i bråk med kunderna, vilket Breakit var först att rapportera. Detta efter att man beslutat att höja abonnemangspriset med mellan 80 och 150 kronor, och samtidigt införa en ny modell för salongers nya kunder.
I veckan hade flera förbund i hälsobranschen krismöte med Bokadirekt, enligt Breakit. Samtidigt har ett upprop spridits på sociala medier. I skrivande stund har det mer än 3 400 underskrifter.
Kritiken: ”Ett heltidsjobb”
Bakom uppropet står Harmit Kaur som driver en skönhetssalong i Stockholm. Hon säger att majoriteten av kritiken handlar om nykundstillägget.
– Vi har blivit tvångsuppgraderade från deras gamla system till det här nya, dyrare, som många anser inte funkar så bra. Sedan ska man utöver det behöva betala ännu mer inom nykundsdelen.
Förändringen innebär att salonger uppgraderas till ett dyrare betalpaket om antalet nya kunder per användare och månad överstiger tre personer. Salongerna ges dock möjlighet att bestrida att det handlar om nya kunder, eller att de hittat dit via Bokadirekts sajt.
– Det blir ett heltidsjobb att administrera det här, säger Harmit Kaur och fortsätter:
– Vi ska inte behöva fråga ut våra kunder om hur de hittat oss. Många har också märkt att kunder felaktigt hamnar i nykundskategorin. Då blir det väldigt mycket jobb att först upptäcka det och sedan bestrida det med en motivering.
Vd:n: ”Det är rättvist”
Bokadirekts vd Christian Fricke säger att alla paket inkluderar tre nya kunder och att majoriteten av kunderna inte får mer än så per månad. För de som över tid har fler nya kunder kommer det dock att bli en prisökning.
– Med tanke på hur mycket ny funktionalitet vi lagt till och all den trafik och de bokningar vi drivit in de senaste tio åren tycker jag att det är rättvist, säger Christian Fricke.
– Det borde också vara något positivt, då fler bokningar innebär större intäkter. Får de in tusenlappar så vill vi ha in en hundralapp. Det måste vara hållbart och rättvist, fortsätter han.
Enligt vd:n finns det en missuppfattning om att ändringen kommer att leda till rörliga kostnader. Han betvivlar också att den kommer att ge mer administrativt jobb.
– Det har jag väldigt svårt att tro att det skulle bli. Blir det det får vi förstås uppdatera våra tekniska lösningar.