Boka julbord - tänk på det här

Monika Ahlberg, kokboksförfattare och kock på Thielska galleriet i Stockholm tror inte att veckodagen spelar så stor roll för matens fräschhet.
Foto: Jan Düsing
Har du inte bokat ditt julbord redan är det hög tid att göra det nu.
Foto: Thomas Carlén
Svensken äter i snitt tre julbord per år och nu har den tiden kommit då många företag bjuder sina anställda på julmat på restaurang
Foto: Jan Wiriden
Förra året omsatte restaurangbranschen 3 miljarder kronor på just julbord.
Foto: Pelle T Nilsson
Julbordsälskaren och mathistorikern Edward Blom varnar för ställen där det är allt för mycket folk samtidigt, något som knappast bidrar till en njutbar matstund.
Foto: Olle Sporrong

Det är hög tid att boka - och äta - julbord.

Men det finns en hel det saker att tänka på innan man bokar.

Dina pengar har pratat med experterna som ger sina bästa tips.

Svensken äter i snitt tre julbord per år och nu har den tiden kommit då många företag bjuder sina anställda på julmat på restaurang. Många bokar också julbord privat med kompisgänget eller släkten för att fira in julen. Förra året omsatte restaurangbranschen 3 miljarder kronor på just julbord och enligt en färsk undersökning från branschorganisationen Visita tror restaurangbranschen att den siffran kommer att överstigas i år.


LÄS OCKSÅ: Krögarna ser fram emot julbordsrusch.


Och har du inte bokat ditt julbord redan är det hög tid att göra det nu. Men innan du bokar finns det en hel del saker att tänka på för att undvika ofräsch mat med efterföljande magsjukerisk och långa köer som riskerar att sabba upplevelsen.

Det finns en myt om att man exempelvis inte ska beställa havets wallenbergare på restaurang på måndagar eftersom de då består av fiskrens från helgen. Monika Ahlberg, kokboksförfattare och kock på Thielska galleriet i Stockholm tror dock inte att veckodagen spelar så stor roll för matens fräschhet.

– På en bättre restaurang tror jag inte att det spelar någon roll vilken dag man bokar om man tänker att maten ska vara fräsch, säger hon.

Däremot kan man tänka taktiskt var gäller tiden för sitt besök.

– Ta reda på när de olika sittningarna är och se till att vara i början. Att komma i slutet av den första sittningen är nog inte så roligt till exempel.

Och hon tipsar om att vara noga med var man bokar sitt julbord och välja någon krögare som man vet sköter sig. Risken för magsjuka finns så klart alltid när det kommer till buféer.

– Det är klart, eftersom det är mat som står länge framme, och är det då ställen som inte har någon riktig ruljans på grejerna kanske maten inte är så fräsch alla gånger. Jag skulle nog välja ett julbord där man vet att det är jättemånga kunder så att det alltid är fräscha råvaror.

– Att äta ett julbord på ett ställe som inte har så mycket gäster, det skulle jag knappt våga, fortsätter hon.


LÄS OCKSÅ: Här är de fem sämsta årets julklapp.


Julbordsälskaren och mathistorikern Edward Blom varnar dock för ställen där det är allt för mycket folk samtidigt, något som knappast bidrar till en njutbar matstund.

– Det första som gäller när man väljer julbord, om man nu kan välja själv, är att de inte har överträngt in folk. Om det är så trångt att det är köer hela tiden får man ingen bra upplevelse. Då blir du tvungen att bygga ett babels ton av 20 olika rätter för att du vet att du bara kommer att komma fram till bordet två gånger på grund av köerna, säger han.

Och vill man undvika att trängas med stora jobbgäng tipsar Monika Ahlberg om att undvika onsdagar och torsdagar.

– Jag tror att man ska akta sig för de dagarna. Då är det nog många företag som har sina julbordssittningar.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.