Bodström: Jag erbjöds sex månadslöner för att säga upp mig

Thomas Bodström avslöjar att han erbjöds en halv miljon kronor för att själv säga upp sig från uppdraget som landshövding för Stockholms län.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sex månadslöner – i utbyte mot att säga upp sig. 

Det erbjudandet säger nu Thomas Bodström att regeringen gav honom för att självmant lämna uppdraget som landshövding.

– De sa att de ville att jag skulle säga upp mig, att det skulle vara bäst för regeringen, berättar den förre justitieministern i SVT:s ”Min sanning”. 

Det är för programledaren Anna Hedenmo som Bodström nu avslöjar spelet bakom hur regeringen drog tillbaka utnämningen av honom som landshövding för Stockholms län. 

Bodström hade sålt sin advokatfirma som en förberedelse för att bli landshövding hösten 2017 – men så blev det inte. I "Min Sanning" berättar Thomas Bodström att han erbjöds en halv miljon kronor, motsvarande sex månadslöner, för att själv säga upp sig från uppdraget och på så sätt rädda regeringen. 

Det hela skedde i kölvattnet av skandalerna kring pensionsbolaget Allra. Avslöjandena kring det skandalomsusade bolaget väckte massiv kritik mot att Bodström, som vid tiden hade en välbetald styrelsepost i bolaget och syntes i reklamen för Allras fonder, skulle bli landshövding i Stockholm. Detta trots att han aldrig själv misstänktes för inblandning i brottsligheten. Då kom regeringens erbjudande – vilket Bodström inte tog. Det ledde till att regeringen i stället drog tillbaka utnämningen. 

"Jag tänkte inte säga upp mig" 

–  Mitt motbud var noll månadslöner – men att jag inte tänkte säga upp mig. Det hade varit jättekonstigt om vi var överens om att jag inte hade gjort något fel men att jag ändå måste säga upp mig – för att rädda regeringen, säger Thomas Bodström i programmet. 

Han säger också att händelseförloppet fått honom att tänka om kring att sitta i styrelser och att han troligen inte kommer att göra det igen. 

SVT Nyheter har sökt Ardalan Shekarabi (S), som var ansvarig för turerna, men han vill inte prata om händelserna i dag. Finansdepartementet skriver i en kommentar till SVT att man inte i detalj kommenterar de samtal som fördes med Bodström i samband med att regeringen upphävde beslutet om att utse honom till landshövding.