Blodrött på börsen efter politiska spänningar

Nasdaq i Stockholm. Bild från tidigare tillfälle.
Foto: THOMAS KARLSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Börserna världen över lyser i röda siffror, och av Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag är endast ett plus. Anledningen tillskrivs spänningarna mellan USA och Kina.

Efter ett turbulent omvärldsläge öppnade Stockholmsbörsen nedåt på minus 0,5 procent. Det efter en svag börsmåndag, när Stockholmsbörsen stängde minus 1,1 procent.

Vid 13-tiden är tappet nere på 1,6 procent.

Mycket beror på geopolitiken mellan USA och Kina. Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, väntas enligt uppgifter till CNN besöka Taiwan under en Asienresa. Det har fått Peking att reagera starkt, och sagt att det skulle ”rubba USA:s och Kinas relation i grunden”.

Dystra miner på Asienbörserna

Av samma anledningar var det dystra miner på börserna i Asien. Hongkongs Hang Seng-index stängde på ned 2,4 procent och kompositindexen i Shanghai och Shenzhen avslutade dagen på minus 2,3 respektive minus 2,9 procent. På Taiwans viktade index var nedgången 1,6 procent.

OMXS30 har backat 1,2 procent, och av indexets 30 bolag är endast ett av dem plus: Telia. Telekombolaget visar 0,3 procent upp i gröna siffror.

Sämst presterar fastighetsbolaget SBB, som är ner 5 procent. Aktien har backat mer än 60 procent sedan slutet av mars i år.

Rapportsäsongen är ännu inte helt över och i dag kom kvartalssiffror från International Petroleum, kryptoplattformen Coinshares, poddbolaget Acast och speljätten Paradox.

Sistnämnda slog förväntningarna och sticker ut på den röda börsen: Aktien stiger drygt 5 procent.