Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blocket varnar för köp av konsertbiljetter

Det gäller att se upp vid köp av konsertbiljetter i andra hand.

Konsertbiljetter trendar på köp- och säljsajten Blocket just nu.

Men det gäller att se upp när du köper.

– Eftersom du betalar pengar för en vara som är svår att kontrollera, gäller det att vara noggrann, säger Thomas Bäcker, Blockets kundsäkerhetschef.

Försäljningen av biljetter toppar just nu köp- och säljsajten Blockets heta lista. Biljetter och då i synnerhet konsertbiljetter är den produktkategori som såldes allra snabbast under augustimånad.

– Biljetter har varit stekhett det här året på Blocket. Generellt är det en väldigt populär kategori som säljer snabbt, säger Linnea Aguero, presschef på Blocket.

Blocket har analyserat annonserna som läggs ut med biljetter till salu. 57 procent av annonserna för konsertbiljetter tas bort inom ett dygn. Nästan lika snabbt säljs teaterbiljetter, presentkort och biljetter till sportarrangemang. Det gäller med andra ord att vara snabb som köpare, så att man inte missar sin chans.

– Var redo att slå till och mötas upp för köp redan samma dag. Är det eftertraktade biljetter vill annonsören gärna inte ruva på biljetterna längre än ett dygn då många hör av sig, säger Linnea Aguero.

Samtidigt gäller det att inte vara för snabb. För det finns flera fallgropar och bluffmakare som försöker blåsa folk på pengar.

– Genomgående för de flesta bedrägerier är att säljaren försöker hetsa fram ett köp. Eftersom du betalar pengar för en vara som är svår att kontrollera, gäller det att vara noggrann, säger Thomas Bäcker, Blockets kundsäkerhetschef.

Säkerhetschefen: ”Det avskräcker”

Bäcker råder därför köpare att försöka möta säljaren och legitimera personen respektive ta ett kvitto vid affär.

– Det kan låta krångligt, men det avskräcker de flesta som inte har rent mjöl i påsen. Vårt råd är därför att bara köpa om man är trygg med att man i efterhand kan bestrida affären. Det kräver att du vet vem du har handlat av, säger Thomas Bäcker.

De vanligaste bedrägeriformerna för produktkategorin biljetter är att ”säljaren” antingen erbjuder en förfalskad biljett eller en kopia på riktig biljett.

– Vi har sett allt ifrån personer som erbjudit falska biljetter tryckta på samma papper som arrangören använt, till att man erbjuder en och samma biljett till flera personer. Alla biljetter är äkta och giltiga ända tills den första passerat läsaren, säger Thomas Bäcker.

FAKTA

Hetast just nu per biljettkategori

Konsert: Kent, Håkan Hellström, Justin Bieber, Volbeat, Marcus & Martinus

Teater & Show: Phantom of the opera, Mamma Mia!

Sport: Sverige, Arsenal, Tre Kronor

Presentkort: bara resebolag

Fotnot. siffrorna baseras på ett medel under perioden 16 augusti till 15 september.

Så lyckas du med ditt biljettköp

* Var redo att slå till och mötas upp för köp redan samma dag. Eftertraktade biljetter säljs vanligtvis samma dygn som annonsen lades upp.

* Lägga upp en bevakning på Blocket för att få en pushnotis när nya annonser läggs in och för att bilda dig en uppfattning om vad som är ett rimligt pris.

* Du kan även annonsera på andrahandssajter och i sociala medier om att du söker biljetter.

* Möt upp säljaren och kontrollera legitimation vid affär. Skriv gärna ett enkelt kvitto tillsammans med säljaren med namn, datum och information om biljetterna.

Källa: Blocket.