Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blankningsvåg mot SAS på börsen

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det krisdrabbade flygbolaget SAS är utsatt för en så kallad blankningsattack på börsen. 

Nästan en tredjedel av de utestående SAS-aktierna – 30,7 procent – just nu vara blankade, skriver Bloomberg med hänvisning till IHS Markit.

Aktien i flygbolaget SAS är just nu den mest blankade aktien på hela den nordiska finansmarknaden, rapporterar Bloomberg med hänvisning till IHS Markit. Enligt uppgift ska nästan en tredjedel av de utestående SAS-aktierna – 30,7 procent – just nu vara blankade.

Att blanka en aktie innebär att men genom aktielån och andra typer av avtal satsar på kursfall – lite förenklat genom att låna en aktie som man säljer och sedan hoppas kunna köpa tillbaka till ett lägre pris.

Har tappar 50 procent av sitt värde

SAS befinner sig i ett trängt läge och har lanserat ett stort sparprogram, som ska kombineras av en omstrukturerad skuldportfölj och kapitaltillskott. Men den svenska regeringen har avvisat förslag om nya kapitaltillskott och förhandlingarna med facket om nya avtal har lett till strejkhot i sommar.

SAS-aktien har tappat 50 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Svenska staten är SAS största ägare tillsammans med den danska staten och Wallenbergsfären.

SAS: Danska staten redo att efterskänka skulder

Intervju med flyganalytiker Jan Ohlsson.