Bitcoinbedragare i Ukraina lurar svenska pensionärer

Svenska pensionärer läste om hur lätt det skulle gå att tjäna pengar på bitcoin, och klickade sedan på en annons eller en artikel.
Foto: FRANK JORDANS / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainas huvudstad Kiev, där bedrägerifabriken finns.
Foto: Thomas Eisenhuth / DPA

Svenska pensionärer luras på hundratusentals kronor med löften om investeringar.

Med hjälp av en källa utrustad med dold kamera inne i en bedrägerifabrik i Ukraina har Dagens Nyheters reporter Mattias Carlsson avslöjat en bedrägeriverksamhet som drabbat tusentals, både i Sverige och utomlands.

Sammanlagt rör det sig om offer i mer än 50 länder.

I centrala Kiev i Ukraina ligger Mandarin Plaza, en exklusiv shoppinggalleria. Där finns också företaget Milton Groups huvudkontor, där hundratals anställda arbetar.

Utåt sett sysslar Milton Group med IT-tjänster, försäljning av finansiella tjänster och programmering. Företaget är uppbyggt som ett vanligt säljföretag med kundregister och manualer. 

Men i en särskild manual finns instruktioner om hur skandinaviska och svenska pensionärer ska lockas. Hundratals telefonförsäljare utlovar investeringar i värdepapper och kryptovalutor. Men allt är en bluff – produkterna existerar inte, avslöjar Dagens Nyheter

Med hjälp av en källa med dold kamera har DN tagit sig in i bedrägerifabriken.

”Klienterna är oftast gamla människor som verkligen behöver någon att tala med. Det klokaste är att sälja väldigt försiktigt och långsamt med känslor”, står det i en manual, enligt DN.

Tusentals offer i mer än 50 länder

Sammanlagt rör det sig om tusentals offer i mer än 50 länder.

Byggnaden i Kiev, där bedrägerierna sker i industriell skala, omges av en säkerhetskontroll där de unga anställda köar och får lämna ifrån sig sina mobiltelefoner. De anställda får provision – om man inte presterar får man sparken, enligt DN:s uppgiftslämnare.

DN har pratat med flera svenska pensionärer som drabbats av bedrägerierna. 

De berättar hur de läst om hur lätt det skulle gå att tjäna pengar på bitcoin, att de klickat på en annons eller en artikel och om hur telefonförsäljarna fått dem att satsa pengar. Sedan har de laddat ner en programvara så att en ”rådgivare” kunnat hjälpa dem med tekniken, via fjärrstyrning.

Pengarna går inte att ta ut

Insatserna har sedan mångdubblats på kort tid, utan att offren förstått vad som hänt. Snabblån med höga räntor tas via fjärrstyrningen – i offrens namn. På en hemsida kan offren se hur pengarna snabbt växer – men när det är dags att ta ut pengarna går det inte.

Enligt DN har säljarna som jobbar i fabriken fria händer att säga eller göra i princip vad som helst, så länge de inte säger sanningen: att det rör sig om en bluff.

En av de svenska pensionärer som DN pratat med lurades att ta så stora lån att hon till slut tvingades sälja sitt hus för att kunna betala av sina skulder. Hon har lurats på 1,3 miljoner kronor. Flera av offren tvingas nu leva på existensminimum.

DN:s uppgifter har verifierats av vittnesmål från offer spridda över flera kontinenter.

Milton Group har trots DN:s försök att nå dem inte velat svara på frågor om bedrägeriverksamheten i Kiev. Enligt vd:n Jakob Keselman stämmer inte avslöjandet.