Expertens bästa råd om Bitcoin efter börsraset

Ivan Liljeqvist, Youtuber och föreläsare inom blockchain-tekniken.
Foto: Privat
Under tisdagen rasade bitcoin efter omfattande börsnedgångar.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Börsraset har förvärrat kryptovalutornas fall. Här en bild från ett växlingskontor för kryptovalutor i Sydkorea.
Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN

Börsraset har förvärrat kryptovalutornas fall och bitcoin har sjunkit till 6000 dollar – den lägsta nivån på tre månader. 

Bitcoin-experten Ivan Liljeqvist, 21, tror att fallet kan fortsätta och rekommenderar nya, okunniga investerare att hoppa av tåget. 

– Det kan vara ett bra läge att tänka om för det här kan fortsätta neråt. 

Ivan Liljeqvist föreläser om blockchain-tekniken, som bitcoin och andra kryptovalutor bygger på, för företag, organisationer och myndigheter. Han driver även en av världens största Youtubekanaler om kryptovalutor –  "Ivan on Tech" – med drygt 130 000 prenumeranter. 

Ivan Liljeqvist föreläser om kryptovalutor.
Foto: Mindmakers PR

– De senaste dagarna och veckorna har vi sett ett stadigt ras på kryptovalutamarknaden. Bitcoin har till exempel sjunkit från sin högsta nivå, 20 000 dollar, för ett par veckor sedan till att nu vara tillbaka på 6 000 dollar. Det är ett enormt ras, säger Ivan Liljeqvist. 

Under onsdagsmorgonen hade bitcoin stigit, till cirka 7 700 dollar, i takt med en försiktigt positiv utveckling på Asienbörserna och en viss återhämtning hos New Yorkbörserna med 1,8-2,3 procent under tisdagen. 

Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, låg framåt 09.30 på cirka 1 procent plus. 

LÄS MER: Börsraset i Stockholm blev mindre än väntat

Stockholmsbörsen ned 2 procent vid lunchtid i tisdags

Bidragande till kryptovalutornas tunga fall i början av veckan var börsernas frossa runt om i världen under måndagen. Wall Street-börsen i New York stängde med minus 4.6 procent på aktieindex Dow Jones. Nasdaq låg minus 3,8 procent och indexet S&P 500 på minus 4,1 procent. 

Under tisdagen öppnade Stockholmsbörsen på dramatiska minus 4 procent. Vid lunchtid på tisdagen hade fallet bromsats till minus 2 procent. 

– De traditionella börserna har följt med och nu ser vi ett ras på bägge fronterna. Många nya investerare har gått in de senaste månaderna och köpt in sig på de höga nivåerna. Men många av dessa har inte förstått tekniken eller vad den handlar om, och har så klart ångrat sig nu. 

LÄS MER: Börsraset: Ta ut och rädda sparpengarna

Bitcoin-experten: "Du måste förstå vad du har handlat"

Vilka tips har du till människor som investerat i bitcoin eller andra kryptovalutor och nu sitter med magont? 

– Mina tips är att du måste förstå vad du har handlat. Och har man köpt bitcoin när den låg på 15 000 dollar utan att förstå valutan så kan det vara läge att tänka om. För det här kan  fortsätta neråt, säger Ivan Liljeqvist. 

Är investeraren insatt i valutan och de stora rörelserna i den, och har ett längre tidsperspektiv, så har man en bättre sits, menar Ivan Liljeqvist. 

– Förstår man vad man har köpt, ser potentialen och hur kryptovalutor kan förändra världen så är det enklare att hantera de här kortsiktiga tappen. Gör man inte det så kan man bli orolig  och börja undra vad som händer. Man kanske tror att tappet beror på något tekniskt, att valutan är trasig eller har blivit hackad. Man förstår inte att det är extremt, extremt hög risk att investera i bitcoin. 

LÄS MER: Fem börsfall som vi minns

Bitcoin har upplevt dramatiska värdefall tidigare 

Ett annat tips är att portionera ut sparandet i bitcoin. 

– Köp lite i taget för att lära känna marknadens karaktär. Tänk långsiktigt. Man kan inte tänka att man ska lägga in en massa pengar i kryptovalutor och bli jätterik snabbt. Det är väldigt olika jämfört med traditionella börser, där fyra procent ses som ett stort tapp. Medan bitcoin kan rasa 10 procent ena dagen och sedan gå upp tio eller 20 procent nästa dag. 

Ivan Liljeqvist nämner flera dramatiska svackor som inträffat sedan bitcoin skapades 2009. 

– 2011 sjönk det från 30 dollar till två dollar. 2013 sjönk det från 1000 dollar till 200. 

LÄS MER: Bitcoin sågas och sjunker efter Asienhot 

Ivan Liljeqvist om bitcoin: "Kan förbättra människors liv" 

För Ivan Liljeqvist handlar engagemanget i kryptovalutor och bitcoin om att han är övertygad om att dessa kommer förändra världen till det bättre. 

– Man får tänka på hur det kan förändra världen och erbjuda banktjänster på platser där det aldrig funnits förut. Finansiellt utanförskap är en av de stora anledningarna till fattigdom. Det här är något som används till att förbättra människors liv och därför ger det mig hopp om långsiktig tillväxt och jag ser det som en naturlig del av det finansiella systemet framöver.