Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilvärderingssajt har fått 3 000 klagomål

Plus programledare Sanne Olsson i Estland där hon försöker få svar av Storm & Mets ägare Reimo Mets.
Foto: SVT
Foto: SVT

Närmare 3 000 klagomål har riktats mot bilvärderingssidan autopriser.net – efter att kunder krävts på pengar som de inte förstod att de skulle behöva betala.

När de försöker bestrida fakturorna hotas de av estnisk inkasso - något som de enligt Datainspektionen inte har rätt att göra.

Nu har Datainspektionen valt att polisanmäla företaget bakom kraven, vilket Plus på SVT berättar om i kvällens program.

Autopriser.net är en sida där man kan värdera sin bil. Men flera som gått in på hemsidan och fyllt i sina uppgifter har vittnat om att de känner sig lurade, något som Plus granskar under kvällens program på SVT.

Konsumentverket, Hallå konsument och Konsument Europa har tillsammans fått in närmare 3 000 klagomål som rör autopriser.net. Två av dem, Konsumentverket och Konsument Europa, har också gått ut med en varning gällande hemsidan.

De personer som skickat in klagomålen uppger att de inte förstått att tjänsten kostade pengar. När de har hört av sig till företaget så har de inte heller kunnat ändra sitt påstådda köp.

På autopriser.net står det dock att deras tjänst kostar.

– Många av de som klagar säger att de stött på tjänsten via pop-up-fönster i sociala medier, där inte samma tydliga information finns, säger Jolanda Girzl, enhetschef på Konsument Europa, till SVT.

Hotar med inkassokrav

När kunder bestridit fakturorna har de fått inkassokrav från den estniska juristbyrån Storm & Mets. De estniska juristerna ska också ha hotat med att ta det hela till estnisk domstol.

Men det anser inte den svenska Datainspektionen att de har rätt att göra. Reglerna som finns inom EU säger nämligen att eventuella tvister mellan konsumenter och näringsidkare ska lösas i konsumentens hemland. Datainspektionen har nu valt att polisanmäla Storm & Mets.

– Men trots att vi har polisanmält dem så är det viktigt att man som konsument bestrider alla krav man får emot sig. Låter man det ligga så kan man få stora problem, säger en av Datainspektionens jurister Josefine Paulie, till SVT.

Plus sökte ägaren i Estland

Plus anger att de försökt kontakta både Storm & Mets samt autopriser.net ett flertal gånger. Men de har inte fått svar på sina frågor. När Plus åker till Estland får de efter mycket om och men tag i ägaren, Reimo Mets.

Men inte heller då vill han låta sig intervjuas av Plus.

– Jag har en tvillingbror, säger han till SVT.

Han förnekar också att han bedriver företagsverksamhet i Sverige.