Att hyra bil utomlands är inte alltid en dans på rosor.
Nu varnar Motormännen för biluthyrare som kräver betalning i efterhand – för skador som kanske inte finns eller som var där redan innan. Har du redan åkt hem kan det vara svårt att säga emot och pengarna dras från ditt kontokort.
– Det är inte ovanligt. Det hör till de saker man ska vara observant på när man hyr bil, säger Karl von Schoultz, resespecialist på Motormännen.

Vid biluthyrning utomlands – var vaksam
Rådet är enkelt:
Be om kvitto på att bilen har lämnats tillbaka utan nya skador.
På Motormännen får personalen många frågor om att hyra bil utomlands. Oftast är det tryggt och går smidigt – men det gäller att vara vaksam. Oavsett vem det är: en internationellt känd märkesuthyrare eller en mindre inhemsk biluthyrare.
– Många av de kända märkesuthyrarna har sålt ut rätten att använda varumärket till franchisetagare och det finns alltid de som är mindre noggranna eller nonchalanta mot sina kunder, säger Karl von Schoultz.
LÄS MER: Din bil kan dra 50 procent mer bränsle än tillverkaren påstår
Han fortsätter:
– Det finns alla sorter. Det finns uthyrare som har bestämt sig för att verka i en gråzon eller som nästan uppmanar sina anställda att försöka blåsa kunderna, även om de inte uttrycker sig just så.
Motormännens råd
Som kund är det svårt att veta – eftersom personalen i regel är väldigt trevlig när det är dags att hämta ut bilen. Det är efteråt problemen kan uppstå.
Motormännen har därför tre konkreta råd:
Var påläst och läs bokningsbekräftelsen noga.
– Så att man förstår innebörden av vad man har betalat för och vad som ingår. Ha järnkoll på det och om det är något du inte förstår: tveka inte att ringa eller mejla och fråga.
Fundera över självriskelimineringen – i förväg.
Självriskelimineringen är en extra försäkring, som sänker din självrisk till noll om något skulle inträffa. Taket för självrisken kan vara högt – men självriskelimineringen är ofta dyr. Biluthyrarna brukar fråga om denna så har svaret klart i förväg, annars är det lätt att säga ja för att man tror att det är något man behöver.
"Syna bilen noga"
– Tycker man själv eller ens resesällskap att det känns jättenervöst att köra en bil med en självrisk på 15 000 kronor kan det vara värt att tacka ja till en självriskeliminering. Men den kostar så pass mycket extra så det är tveksamt om den är värd pengarna, säger Karl von Schoultz.
LÄS MER: Rekordbillig bensin väntar i sommar
Kontrollera bilen för eventuella skador
– Man ska syna bilen väldigt noga när man hämtar ut den. Inte bara gå runt bilen och flacka med blicken utan leta nästan med förstoringsglas efter repor och stenskott och andra skador.
Upptäcker du en skada: säg till uthyraren och se till att få den noterad på kontraktet. Fotografera gärna. Annars finns risken att oseriösa uthyrare kräver dig på pengar för skador som redan finns.
Att tänka på när du hyr bil utomlands
Boka gärna i förväg för att få bästa priset.
Tänk på att flera tillval kostar extra, exempelvis om ni är två som ska köra bilen eller om ni vill hämta upp den på ett ställe och lämna på ett annat. Fundera på vilka tillval ni verkligen behöver – och kolla upp vad de kostar.
Var medveten om att det är skillnad på att hyra bil direkt från en biluthyrare och att gå via en hyrbilsförmedlare, till exempelvis när du bokar hyrbil samtidigt som du betalar dina flygbiljetter. Går något fel kan det bli så att du bollas mellan biluthyraren och förmedlaren.
Se över hur bilhyran beräknas. Om du har fri körsträcka eller om du betalar per körd kilometer.
Lämna tillbaka bilen i tid för att inte debiteras för ett extra dygn.
Se över försäkringar, vilka som ingår och vad de täcker.
Om bilen krånglar ska hyrfirman ordna ersättningsbil eller se till att felet repareras.
Kolla vad som gäller i det aktuella landet. Villkor, extra avgifter som skatter osv.
Innan du kör: kontrollera bensinmätaren. Lämna tillbaka bilen fulltankad om ni inte har kommit överens om annat.
Fler tips finns på Motormännens hemsida.