Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billerud Korsnäs har utsatts för bedrägeri

Förpackningspappersproducenten Billerud Korsnäs har utsatts för ett avancerat bedrägeri.
Foto: Billerud Korsnäs
Bedragarna sa sig vara vd:n Per Lindberg. På så sätt blåste de företaget på miljoner.
Foto: Billerud Korsnäs
Här är pressmeddelandet från Billerud Korsnäs.

Förpackningsjätten Billerud Korsnäs betalade ut mer än 50 miljoner kronor till en bedragare.

Bedragaren utgav sig för att vara företagets vd - och lyckades övertyga en anställd att föra över pengar till ett konto i Macau, enligt uppgifter till Expressen.

Hälften av pengarna har man lyckats få tillbaka - medan 25 miljoner fortfarande saknas.

– Vi har rutiner och kontroller som ska stoppa detta men det är under förutsättningar att de följs, säger företagets CFO Susanne Lithander.

Det börsnoterade miljardföretaget Billerud Korsnäs betalade tidigare i juni ut drygt 50 miljoner kronor i ett så kallat vd-bedrägeri.

– Vi hittade det här på vägen ut och vi har lyckats återbörda största delen av beloppet. Den maximala skadan som företaget kan komma att få är 25 miljoner, säger Susanne Lithander, Chief Financial Officer (CFO) på företaget.

Billerud Korsnäs CFO Susanne Lithander.
Foto: Billerud Korsnäs

Sedan dess har händelsen polisanmälts och utretts av en extern säkerhetsfirma.

Utgav sig för att vara vd

Enligt uppgifter till Expressen har en bedragare utgett sig för att vara bolagets vd Per Lindberg. Tillvägagångssättet har sedan varit så raffinerat att en högt uppsatt anställd har övertygats att göra flera utbetalningar till bedragarens konto.

Sammanlagt rör det sig om tre utbetalningar - 8 miljoner, 17 miljoner och slutligen 28 miljoner kronor - som gjordes till ett konto i Macao mellan den 8 och 13 juni.

Pengarna som gjordes i den sista utbetalningen har företaget nu lyckats få tillbaka, enligt Lithander.

Offentliggjorde bedrägeriet - efter Expressens frågor

Det var först efter att Expressen ställt frågor om bedrägeriet på torsdagsmorgonen som det svenska förpackningsföretaget valde att offentliggöra informationen.

– Den här skadan, bedömer vi, är inte börspåverkande. I och med att skadebeloppet är begränsat och förhoppningsvis kommer att begränsas ytterligare så bedömer vi inte att det är börspåverkande. Därför har vi inte gått ut tidigare, säger Lithander och fortsätter:

– Nu har vi gjort det eftersom ni har fått nys om det.

Men i pressmeddelandet som bolaget har släppt hänvisar man till lagverket:

"Informationen är sådan som BillerudKorsnäs Aktiebolag (publ) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden."

Finns ingen misstänkt

Fredrik Ingblad, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren, har lett förundersökningen tillsammans med polisen. Händelsen rubriceras som grovt bedrägeri.

– Det finns ingen misstänkt i nuläget. Vad förundersökningen innehåller vill jag inte uttala mig om, säger han.

Susanne Lithander, CFO på Billerud Korsnäs, menar att bolaget har rutiner och kontroller för att den här typen av bedrägerier inte ska kunna ske.

– Men det är under förutsättningar att man följer våra interna rutiner och kontroller, säger hon.

Hur har det brustit i det här fallet?

– Det har jag inga kommentarer till, men vi har rutiner och kontroller för att det inte ska kunna ske.

"Blir mer och mer avancerade"

Hon vill inte heller kommentera huruvida bolaget har vidtagit några åtgärder gentemot de anställda som har varit inblandade när utbetalningarna har gjorts.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Det är djupt beklagligt och väldigt allvarligt. Den här typen av bedrägerier blir vanligare och vanligare och vi utsätts hela tiden för sådana här försök, säger hon och fortsätter:

– Vi kan bara uppmana hela business communityn att höja beredskapen. Det är svårt att upptäcka och de blir mer och mer avancerade.