Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna visar: Fullt med folk på handelsplatserna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Ikea i Barkarby i västra Stockholm var välbesökt under söndagen ...
Foto: ALEX LJUNGDAHL
... precis som varuhusen i Kungens kurva i södra Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Folkhälsomyndigheten uppmanar till social distansering – men på handelsplatserna trängs människor. 

Bilder från Stockholm visar fulla parkeringar utanför varuhusen. 

Fullsmockade bilparkeringar utanför varuhus som Ikea, Jula, Stadium och ÖB – mitt i pandemin. 

Folkhälsomyndigheten och regeringen har gång på gång uppmanat människor att vidta social distansering och undvika trängsel eller situationer där trängsel kan uppstå. 

Myndigheterna har varit oroliga för hur långhelger såsom påskhelgen och valborgshelgen kommer att påverkas smittspridningen, då allt fler reser och har tid för att röra sig mellan områden. ”Slarva inte med restriktionerna”, var budskapet. 

Men trots detta shoppar stockholmarna vidare i all sin ro. 

Flygbild från Kungens kurva under söndagen ...
Foto: ALEX LJUNGDAHL
... Ikea-parkeringen i Barkarby var även den välbesökt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flygbilder visar fulla parkeringar

Flygbilder från de stora handelsplatserna Kungens kurva i södra Stockholm och Barkarby i västra Stockholm som togs under helgen visar välfyllda parkeringar utanför varuhusen. 

Och även på andra håll i landet har det varit tätt mellan kunderna i varuhus. Kunder som besökte Gekås i Ullared i helgen beskrev läget som smockat och nästan kaotiskt. 

Göteborgaren Sandra Jaconelli, 33, var en av de som reagerade på hur fullt det var:

– När vi rörde oss mot ingången såg vi hur mycket folk det var och det stoppades nästan upp vid ingången. Då fick jag smått panik.

Men Gekås-vd:n Boris Lennerhov höll inte med om den bilden när GT pratade med honom. Han sa att man satt ett maxtak på 3 700 kunder i butiken i taget just för att undvika trängsel, i stället för de 7 500 kunder som man normalt brukar ligga på. 

Enligt honom har varuhuset gjort alla restriktioner de kan för att säkerställa att myndigheternas råd gäller, och påpekar att också eget ansvar gäller: 

– De nervösa hörs mest. Och jag ställer mig frågan: Om man är den typen – varför beger man sig då till Gekås? Då är det bättre att stanna hemma, om man är orolig.

SE MER:

Dina Pengar möter Henrietta Fromholtz, 28, som nyligen startat sitt eget e-handelsbolag.