Beskedet: Mittmedia och Amedia köper Hall Media

I mittmedia ingår 28 lokaltidningar.
Anders Eriksson, vd för Bonnier News.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mittmedia och norska Amedia köper koncernen Hall Media, som bland annat äger Jönköpings-Posten. 

– Vi tror att det är positivt för utvecklingen av Hall Media och för lokaljournalistiken, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News. 

Förra året köpte Bonnier News, som också äger Expressen, lokaltidningskoncernen Mittmedia, tillsammans med norska Amedia. 

Nu går man vidare och förvärvar ytterligare en aktör: Hall Media. Koncernen har sitt säte i Jönköping och äger ett tiotal tidningar. Däribland Jönköpings-Posten, Falköpings Tidning och Smålands Dagblad. 

Efter att affären genomförs ägs Hall Media av Mittmedia till 51 procent och norska Amedia till 49 procent. 

– Vi tycker att det är rätt affär att göra och vi tror att det är positivt för utvecklingen av Hall Media och lokaljournalistiken, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News. 

Hall Medias titlar når sammanlagt över 250 000 läsare och har i dagsläget cirka 70 000 betalande prenumeranter. Ungefär 17 000 av dem är digitala prenumeranter.

Anders Eriksson säger att det ännu är för tidigt att säga om köpet kommer innebära förändringar för de berörda tidningarna. 

– Det här är jättefina, bra varumärken med stark lokalförankring och stark lokaljournalistik som vi vill utveckla.

Ska konkurrensprövas 

Mikael Nestius, affärschef på Mittmedia, säger i ett pressmeddelande att Hall Media, precis som många andra aktörer, haft utmaningar med sin digitala transformation. 

– Jag är övertygad om att vi med vår publicistiska kunskap, strategi och affärsmässighet kan bidra till att titlarna inom Hall Media får än mer kraft att fokusera på sina närområden och bli starka och lönsamma, säger han. 

Affären måste nu konkurrensprövas och godkännas av Konkurrensverket innan den kan gå igenom. Vad köpeskillingen blev är inte offentligt.