Bedragare på Tinder lurade Åsa på 140 000

Åsa trodde att hon hittat kärleken på Tinder – men blev lurad av en bedragare. Arkivbild.
Mannen lyckades lura Åsa på mer än 140 000 kronor.
Foto: PRIVAT

I våras började Åsa prata med en okänd man på dejtingappen Tinder.

Fyra månader, otaliga sms och telefonsamtal senare hade han lurat henne – på över 140 000 kronor.

Nu vill hon varna andra.

– Jag skäms. Jag ville hjälpa den här personen men i stället fick jag en dyr läxa.

Åsa är en kvinna i 50-årsåldern från en mindre ort i Sverige, numera bosatt i Stockholm. Hon beskriver sig själv som en rejäl person, som tror gott om alla.

Hon trodde aldrig att hon skulle bli lurad.

Åsa är skild sedan flera år, har vuxna barn och ville gärna träffa någon.

I våras berättade en kompis om dejtingappen Tinder. Hon gick med på att testa den – och fick genast kontakt med en engelsman i London. Han pratade knagglig svenska och ville flytta till Sverige.

– Vi inledde en vänskaplig relation. Efter någon vecka började han ringa morgon och kväll och vi hade jätteroligt, berättar Åsa.


LÄS MER: Nätdejtingen gynnar bara den som spelar med

Vänskap blev kärlek

De hördes flera gånger om dagen. På sms, telefon och mejl.

Åsa och mannen hördes av flera gånger varje dag.
Foto: Privat

Snart utvecklades det hela till en kärleksrelation på distans. Så Åsa och mannen bestämde att de skulle ses i Stockholm i slutet av juli.

Men så började det strula.

Ville ha hjälp med pengar

Engelsmannen hade berättat att han jobbade som ingenjör och konsult. Nu skulle han till ett lastfartyg i Medelhavet för ett projekt, innan Stockholm.

Men fartyget, som hade Dubai som destination, strandade i Montenegro enligt mannen.

Engelsmannen sa till Åsa att han behövde komma åt pengar för att kunna fullfölja projektet som krävde expressleveranser till fartyget med helikopter – och för att komma till Dubai i tid. Han bad henne logga in på hans bankkonto och föra över pengar från hans fonder till ett annat konto.

När Åsa skulle föra över pengar från mannens fonder krävdes en särskild kod – som kostade 17 200 kronor.

– Han sa att han satt i skiten, och grät. Han bad mig jättesnällt att betala så kunde jag få tillbaka mina pengar när vi sågs i Stockholm, berättar hon.

Hon kollade upp vad hon kunde, och mycket riktigt: fartyget mannen pratade om var fast i Montenegro. Så hon litade på honom.

Mannen sa att han var strandad och behövde pengar för att komma loss.
Foto: Privat

LÄS MER: Tinder har gjort vänskap till hårdvaluta

Blev dyrare och dyrare

Åsa betalade. Och fick en kod.

Sedan krävdes en ny kod. Åsa betalade igen. 20 700 kronor – och fick ännu en kod.

Ungefär då röstade Storbritannien igenom brexit och Åsa krävdes på ytterligare en avgift i samband med överföringen. Drygt 76 000 kronor denna gång.

Åsa litade på mannen. Hon beskriver honom som förtroendeingivande och karismatisk. Hon kollade också upp alla som kontaktade henne från banken – och såg att de var höga chefer.

Så hon lånade pengar för att hjälpa till.

För att kunna föra över pengar behövdes en särskild kod – som kostade pengar.
Foto: Privat

– Sedan behövdes ytterligare en kod som kostade 28 000, men då var jag förbannad. Men jag betalade för jag tänkte att annars hinner han inte till Dubai i tid och då hinner han inte till Stockholm och då får jag inga pengar, berättar Åsa.

Väntade på Arlanda

Mannen behövde pengarna snabbt och hade ingen familj som kunde hjälpa honom, sa han. Han litade bara på Åsa.

Totalt lurade han henne på närmare 143 000 kronor.

– Jag var så naiv att jag skäms, säger hon.

De båda fortsatte hålla kontakten så Åsa förstod inte att hon hade blivit bedragen förrän hon väntade på mannen på Arlanda. I flera timmar stod hon där – men han kom aldrig.

– Då fick jag jättekalla kårar. Jag började känna att jag blivit blåst. Jag blev kräkfärdig, berättar Åsa.

"Att det var falskt gör ont"

Nu måste hon ta på sig flera extrapass på jobbet för att kunna betala tillbaka det hon har lånat för att hjälpa mannen: Drygt 105 000 kronor, berättar hon.

Åsa säger att hon hade gjort samma sak för vem som helst – och inte hade en tanke på att mannen lurade henne.

Avgifterna blev bara fler och fler.
Foto: Privat

Nu är hennes ekonomi raserad, berättar hon.

Men det värsta är ändå inte pengarna.

– Vi hade så jäkla roligt i fyra månader och att allt det var falskt gör så ont. Det är värre än pengarna.

Åsa polisanmälde bedrägeriet direkt. Polisen inledde en förundersökning men lade sedan ner den.

Förundersökning nerlagd

– Ärendet är nerlagt. Jag kan inte säga varför, säger Per-Arne Ramström, förundersökningsledare på bedrägerisamordningen i Stockholm.

Han säger att det är ett så kallat "romansbedrägeri". Han har inga nationella siffror på hur ofta det förekommer, men berättar att det dyker upp med jämna mellanrum.

Att pengarna har förts utomlands gör ärendet svårutrett.

– Det är inte lätt att utreda sådana här brott kan jag säga. Sen beror det på vilket land pengarna har gått till men i regel går det till länder där det är svårt att få ut uppgifter.

Polisen har lagt ner ärendet.
Foto: Privat

I polisens beslut som har skickats till Åsa står det:

Utredningen kommer f.n. ej leda till att brott kan styrkas mot viss person. I nuläget saknas förutsättningar att på det underlag som inkommit och på det sätt händelseförloppet beskrivits att bedriva förundersökning i brottmål.

Nu vill Åsa varna andra. Hon hade aldrig testat nätdejting tidigare – och kommer inte göra det igen.

– Jag vill inte att fler blir lurade, säger hon.

Så säger experterna

Beata Jungselius, doktorand i tillämpad IT vid GU, forskar om sociala medier:

– När vi förlägger våra relationer online försvinner det där att man ses öga mot öga och får en känsla av någon. De små signalerna som gör att man kan få en känsla av att någon är skum försvinner.

– Att kunna kommunicera med alla hela tiden är generellt bra men det kräver att man är aktsam. Är man van att vara på nätet och kommunicera med folk på olika plattformar kanske man lättare uppfattar de här signalerna. Är man ovan är det svårare att läsa mellan raderna.

– Klassikt sol-och-vårande är inte ett nytt fenomen inom nätdejting. Som mycket annat är det ett beteende som har funnits offline men som nu har flyttat online. Folk utnyttjar andra människors känslor och då kan en person som vill bli kär vara ett lätt byte. Man ska inte skylla på Tinder.

Marie Hagberg, dejtingexpert:

– Många förundras över att man kan bli förälskad via sociala medier men det är jättejättevanligt. Men man får ändå inte ge pengar till någon man aldrig har träffat, det är absolut förbjudet! Jag kan bara beklaga.

– Jag tycker att nätdejting är bland det bästa som har hänt svenska folket men man måste vara försiktig. Försök träffa personen så fort som möjligt, annars är risken överhängande att man bygger upp ett romantiskt luftslott.

– Den här typen av bedrägerier är vanligare än man tror men de flesta tycker att det är för pinsamt att gå till polisen och anmäla det. Jag tror att det är väldigt vanligt, annars skulle bedragarna lägga ner.