Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bästa metoden – så snabbt sparar du ihop till en miljon

Börjar du tidigt och följer vissa "gyllene regler" är miljonen inte ouppnåelig. 

Dina Pengar har räknat ut hur lång tid det tar innan du kan kalla dig miljonär – och ger dig checklistan du behöver. 

Hur mycket kan du spara?

Det viktiga är att du sparar och börjar göra det tidigt. Med tiden växer nämligen ränta på ränta-effekten, vilket gör att pengarna växer snabbare. Så, att spara lite men tidigt är bättre än att inte spara något alls. Gå igenom vad du kan dra in på för att kunna spara mer. 

Starta ISK

Investeringssparkontot är fortfarande den absolut bästa sparformen. Den årliga schablonbeskattningen gör att du fritt kan byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser. Koppla en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt investeringssparkonto, som du öppnar hos banken. Avanza eller Nordnet har bra utbud av fonder och aktier.

FRIDA BRATT: Gör så här med sparandet i det politiska dödläget

Så många år tar det innan du når miljonen

Alla har inte möjlighet att spara 10 procent av inkomsten efter skatt. Kan du det är det utmärkt. I dessa exempel är det den sparkvoten vi räknar på. 


Exemplen är baserade på Statistiska centralbyråns statistik över medelinkomster i olika åldersgrupper i Sverige. 

Vi räknar med att börsen kan ge en avkastning på 8 procent per år, vilket den har gjort sedan år 2000. Vi placerar vårt sparande i indexfonder som inte kostar mer än 0,2 procent i avgift. 


Malin, 24 år

Lön: 24 300 kr/mån.

Sparande per månad (10% efter skatt): 1 649 kr

Så många år tar det för Malin att nå miljonen: 21 år


Ali, 34 år:

Lön: 31 200 kr

Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 042 kr

Så många år tar det för Ali att nå miljonen: 19 år


Genomsnittssvensken

Lön: 33 700

Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 287 kr

Så många år tar det för svensken med medellön att nå miljonen: 17 år


Susanne, 43 år

Lön: 33 400

Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 267 kr

Så många år tar det för Susanne att nå miljonen: 18 år


Niklas, 60 år

Lön: 38 600

Sparande per månad (om 10 % efter skatt): 2 620 kr

Så många år tar det för Niklas att nå miljonen: 16 år


Fotnot: Investeringssparkontot schablonbeskattas årligen, så att pengarna är skattefria när du ska ta ut dem. I exemplen har vi för enkelhetens skull inte tagit hänsyn till denna beskattning. 

Välj alltid börsen

För att nå miljonen behöver vi räkna med att pengarna växer med ett antal procent per år. Tittar vi på snittavkastningen på börsen har den gett en totalavkastning på 8 procent under åren 2000-2017. Totalavkastning innebär dels själva kursuppgången, dels utdelningen som du bör återinvestera. 

Ska du nå ditt sparmål om en miljon är det därför börsen som gäller. En strategi är att köpa enskilda aktier. Du får god riskspridning med investmentbolagen, som Investor, Industrivärden och Kinnevik. Hoppa inte på små förhoppningsbolag, det innebär en för stor risk. Håll dig till stora bolag som fortfarande växer och som har en historik av stabil utdelning, som storbankerna, byggbolag som JM, NCC och Skanska eller stora industribolag som Atlas Copco, Alfa Laval eller ABB. En annan klassisk högutdelare är Telia Company. Köp många olika bolag, gärna 10-15 stycken i flera olika branscher. 

Satsa på aktier med hög utdelning

– Välj några stora stabila bolag och några mindre som kan ge lite mer.

– Räkna på direktavkastningen. För att sätta utdelningen i relation till kursen så kan du dela utdelningen med kursen, och på så sätt få fram direktavkastningen i procent. 

- Direktavkastningen bör vara minst fem procent, alltså över snittet på börsen.

– Se till att utdelningen varit stabil under många år, i bästa fall höjts år efter år. 

– Återinvestera utdelningen för bästa ränta på ränta-effekt.

– Förstå hur bolaget tjänar pengar.

– Titta också på bolag som kan gå bra även om konjunkturen blir sämre, som exempelvis dagligvarubranschen. 

LÄS MER: Så slår valet mot din ekonomi 

Aktiefonder fungerar lika bra

Aktiefonder fungerar lika bra, om du väljer breda indexfonder med låg avgift. Avanza har precis lanserat en globalfond som kostar 0,1 procent. Andra billiga globalfonder är Länsförsäkringar Global Indexnära, med en avgift på 0,2 procent, och Swedbank Robur Access Global som kostar lika mycket. 

Nordnet Superfonden är en bred Sverigeindexfond som är gratis, medan SPP Aktiefond Sverige kostar 0,21 procent.

LÄS MER: Så vill partierna sänka din skatt efter valet 

Låt pengarna jobba ifred

Börsfrossa? Kursfall? Låt det inte röra dig i ryggen. Svajar börsen generellt kan frestelsen vara stor att avbryta sparandet och sälja av. Gör inte det, utan håll din linje. Fortsätt köpa aktier eller fondandelar varje månad via ditt månadssparande. Ibland hör man att det är bra att vara en aktiv sparare. Det stämmer inte – det bästa är faktiskt att du automatiserar sparandet så att du kan vara helt inaktiv när du sparar på lång sikt. 

Balansera om

Ibland behöver du dock göra vissa omplaceringar i portföljen. Om en aktie eller en viss fond har stigit så mycket att den utgör en för stor andel av sparandet, så bör du sälja av för att få rätt fördelning igen. Äger du enskilda aktier behöver du hela tiden hålla dig uppdaterad så att aktien fortfarande lever upp till de kriterier du satte upp när du köpte  den. 

Hur mycket sparar du i månaden?