Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bara 4 av 10 kan leva på sin pension: ”Kan bli en chock”

Foto: COLOURBOX
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Endast 38 procent av de svenska pensionärerna anser att de får en pension som det går att leva bekvämt på. 

Skillnaden vad vi anser oss behöva, och vad vi faktiskt får i pensionskuvertet, är milsvid, visar en ny undersökning. 

Stor besvikelse kan vänta många blivande pensionärer. Den globala kapitalförvaltaren Schroders har intervjuat 22 000 personer i 30 länder om vad de tror om sin kommande pensionsnivå. Undersökningen avslöjar en djup klyfta mellan förväntningar och faktisk pension. 

Svenska 55-plussare tror att de kommer att behöva 83 procent av nuvarande årsinkomst för att kunna leva bekvämt som pensionärer. 

Men det rimmar inte alls med den faktiska nivå som pensionerna ligger på, som i snitt är 66 procent av slutlönen. 

– Det här kan komma som en chock för många, och studien visar starkt på vikten av att pensionsspara mer, säger Henrik Jonsson, Country Head Nordic Region på Schroders i Sverige. 


LÄS MER: Maxa pensionen – fem tips som lyfter ditt sparande 

Pensionsnivåerna väntas minska

Endast 38 procent av de pensionärer som deltagit i studien anser att de har tillräckligt med pengar för att leva ett bekvämt liv. 

Dessutom väntas pensionsnivåerna minska stadigt under de kommande åren. En kvinna född på 1980-talet kan till exempel inte vänta sig mer än 55 procent av sin slutlön i pension (inkomst- och tjänstepension), enligt beräkningar från Min Pension. Sett till bara inkomstpensionen handlar det om låga 42 procent av slutlönen. 


Så hög blir pensionen

50-talister (födda 1953-1959): 59,1 procent av slutlönen.

60-talister: 57,9 procent av slutlönen.

70-talister: 55,6 procent av slutlönen.

80-talister: 54,9 procent av slutlönen.


Siffrorna visar kompensationsgraden, median, i fyra generationer. Siffrorna gäller inkomstintervallet 25 000-35 000 kronor, och omfattar allmän pension, tjänstepension och privat sparande.


Källa: Minpension.se


Räknat på en slutlön på 25 000 kronor innebär det att en kvinna född på 1980-talet får 1 500 kronor mindre i plånboken än hennes mor, född på 50-talet. Anledningen är att 80-talisterna väntas leva längre, och att de inträder på arbetsmarknaden senare. 

Shroders studie globalt visar också att många i dag tenderar att underskatta sina levnadskostnader som pensionärer. De tillfrågade i undersökningen tror att de kommer att spendera 34 procent av sin pension på dagliga levnadskostnader, som mat, kläder och bostad.


5 tips för en högre pension

1. Jobba rätt, det vill säga vitt och heltid i så hög utsträckning du kan.

2. Välj låga avgifter i tjänstepensionen och premiepensionen.

3. Börja spara privat i god tid, och starta en automatisk överföring varje månad till ett ISK-konto med fonder. 

4. Välj rätt risknivå. Har du långt kvar till pensionen bör du placera pengarna i aktiefonder. 


I själva verket är det enligt undersökningen hälften av pensionsinkomsten som går till detta, globalt sett. De svenska pensionärerna sticker ut, då de lägger hela 57 procent av pensionen på levnadskostnader.

LÄS MER: Så får du 24 000 kronor extra att leva på varje år