Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankman uppges ha lurat svenskar på 100 miljoner

Här konfronteras "Bankmannen" i SVT:s Uppdrag Granskning.
”Uppdrag gransknings” reporter Staffan Florén Sandberg konfronterar den före detta bankmannen.
Foto: SVT

Onsdagens avsnitt av SVT:s ”Uppdrag granskning” handlar om hur en före detta bankman under 20 år uppges förmått mängder av svenskar att satsa över totalt 100 miljoner kronor i en påstådd affär.

Bankmannen uppges ha lovat mångdubbelt tillbaka – men ingen har fått igen en krona.

Enligt polisens bedrägeriexpert kan det vara det största investeringsbedrägeriet någonsin i Sverige.

I början av året dömdes en 62-årig kvinna från Jokkmokks kommun till fängelse i ett år och sex månader för 14 fall av grov trolöshet mot huvudman. 

Den tidigare ostraffade och socialt väletablerade kvinnan, som i reportaget kallas kanslisten, erkände att hon hade tagit totalt över 3,5 miljoner kronor från konton tillhörande hennes sambo, makens företag och tolv olika föreningar – pengar hon dömdes att betala tillbaka till de drabbade. 

Men en fråga förblev obesvarad i Gällivare tingsrätts dom: vart tog pengarna vägen?

”Uppdrag granskning” berättar nu att händelserna i Jokkmokk ingår i vad som kan vara det största investeringsbedrägeriet i svensk historia – och som fortfarande pågår.

Löften om ”mycket god utdelning”

Jan, som framträder i reportaget utan sitt efternamn, berättar att han via en bekant kom i kontakt med en pensionerad bankman i Umeå som sade sig ha tillgångar på flera miljarder. Men pengarna var låsta i en så kallad trust.

Bankmannen behövde hjälp med pengar till att betala banken för att kunna få ut trusten.

– Den som var med och hjälpte till med att satsa pengar på att lösa ut det här skulle få en mycket god utdelning, berättar Jan.

Han skickade pengar till bankmannen och fick besked om att affären var klar och att pengarna skulle delas ut. Men några dagar senare kom ett nytt meddelande om att det behövdes lite mer pengar för att allt skulle gå i lås. Så fortsatte det. Vid totalt 43 tillfällen satte han in pengar.

– Man är blåögd, tror på människan. I dag skäms man för det här, säger Jan, som än i dag får meddelanden från den före detta bankmannen.

Folkbladet Västerbotten var den tidning som först skrev om bankmannens upplägg – för 16 år sedan. Enligt tidningens uppgifter hade ett 40-tal Umeåbor då satsat totalt 32 miljoner kronor i bankmannens investeringsprojekt.

De drabbade skäms

Hustrun till en nu avliden man som lurades av bankmannen berättar:

– De sista fem åren mådde han väldigt, väldigt dåligt, fysiskt. Han hade svårt att sova, han satt mest upp. Han var inbunden.

Hon fortsätter:

– Det var mer och mer pengar som behövdes. Han hade inte de pengarna till slut. Alla hans tillgångar var slut. Han tog halmstrån i form av pantbanken... Han var till och med i skuld den dag han dog.

Några av dem som satsade pengar i början av 00-talet tror fortfarande att de ska få tillbaka sina pengar. Men de flesta förstår att de blev lurade, och de skäms.

Två personer polisanmälde bankmannen år 2004. Då hade han lämnat landet. Han blev internationellt efterlyst och häktades i sin frånvaro. 

Efter några år återvände han till Umeå, men utredningen mot honom lades ner. 

Kanslisten dras in

För ett par år sedan startade han sin verksamhet på nytt. En av dem han kontaktade var kanslisten i Jokkmokk. 

Hon hade ansvar för flera föreningars ekonomi. Efter att ha betalat allt hon själv hade, tagit pengar från sin sambo och hans företag och lånat så mycket hon kunde började hon tömma föreningarnas konton. 

Det handlar om ideella föreningar, i flera fall med ungdomsverksamhet. Jokkmokks motorsällskap blev av med 293 000 kronor. Pengarna skulle ha gått till att renovera kafébyggnaden. Polcirkelgymnasterna, som planerade att bygga en egen gymnastikhall, förlorade 203 000 kronor.

– Det var två tredjedelar av vår kassa. Så det kändes som ett jättehårt slag, säger Polcirelkgymnasternas ordförande Christel Falk till ”Uppdrag granskning”.

Kanslisten uppger för ”Uppdrag granskning” att bankmannen visste att hon tog pengar från föreningarna. Ändå fortsatte han att kräva mer pengar.

Enligt ”Uppdrag granskning” har den före detta bankmannen i 20 års tid förmått människor att sätta in 100 miljoner kronor till de konton han har anvisat.

Christel Falk, ordförande för Polcirkelsgymnasterna.
Foto: SVT

Bankmannen: Jag vet det där

När ”Uppdrag granskning” träffar den tidigare bankmannen säger han:

– Jag har ingenting att prata med dig om det. Det får du ta med min advokat. 

Reportern:

– Och alla de ungdomar och barn i Jokkmokk som...

Bankmannen:

– Sluta nu, jag vet det där.

– De ska få igen sina pengar.

Bankmannen hävdar att han inte har tjänat ”en enda spänn” på sin verksamhet.

Bara timmar efter mötet med ”Uppdrag granskning” skickar bankmannen ännu ett sms till dem som satsat pengar. Nu vill han ha ytterligare 63 000 kronor.

Kanslisten polisanmälde bankmannen. En förundersökning om misstänkt bedrägeri startades, men lades ner. Pengarna hade inte gått till bankmannen, utan till en helt annan person, visade det sig. Längre än så gick inte utredningen.

Den verklige mottagaren

Bankmannen själv hävdar i polisförhör att han och hans familj själva har satsat 30 miljoner kronor i affären. Han pekar ut en annan huvudman: som uppges vara verksam i Hongkong.

De investerare som ”Uppdrag granskning” talat med bekräftar att pengarna skickats till den andra huvudmannen som här kallas Göteborgaren. 

År 2015 upptäckte Skatteverket hundratals insättningar på totalt 15 miljoner kronor från privatpersoner i Göteborgarens svenska bankkonton.

Göteborgaren är sedan länge registrerad som utvandrad från Sverige, men ”Uppdrag granskning” spårar honom till en liten ort utanför Göteborg. '

Göteborgaren är den person som har mottagit de pengar som bankmannen har förmått människor att satsa.
Foto: SVT

Han har de senaste åren inte haft några inkomster i Sverige. Ändå är han enligt samstämmiga uppgifter de facto-ägare till två gatukök och finansiär till en exklusiv krog och ett kasino, som byggdes i samband med att pengarna från Jokkmokksföreningarna kom in på Göteborgarens konto. ”Uppdrag granskning” lyckas inte nå honom.

Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson säger efter att ha sett reportaget att det rör sig om ett solklart fall av investeringsbedrägeri.

– Jag kan inte påminna mig att jag har sett något större, säger han till ”Uppdrag granskning”.

Har lurat barn som sålt fika

Bland de föreningsaktiva i Jokkmokk finns viss empati med kanslisten som tömde deras konton, samtidigt som man tycker att hon måste ta sitt straff.

– Hon är ju också ett brottsoffer i den härvan. Men samtidigt har hon också valt att begå en brottslig handling mot oss föreningar, säger Polcirelkgymnasternas ordförande Christel Falk.

Mot den verkliga mottagaren av pengarna är domen desto hårdare.

– Barn och ungdomar som har stått och sålt fika, mammor och pappor som har stått och bakat. De har lurat av dem två miljoner kronor, och lever väl loppan för det, säger Christer Högström, ordförande för Jokkmokks styrkelyftsklubb, som också drabbats.