Bankernas nya kort gör det lättare för bedragarna

Företaget Skimsafe uppger att kortbedrägerierna i Sverige har ökat lavinartat de senaste åren, med hänvisning till statistik från Brottsförebyggande rådet.
Foto: Per Larsson
Ökningen har varit stadig de senaste åren – men 2016 sticker ut.
Foto: Fredrik Sandberg

Kortbedrägerierna har ökat kraftigt i Sverige det senaste året.

Och de nya kontaktlösa korten, som bankerna nyligen börjat lansera, gör det extra lätt för bedragarna.

– Det är framför allt bedrägerier där någon använder en annan persons kortuppgifter som ökar, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Företaget Skimsafe uppger att kortbedrägerierna i Sverige har ökat lavinartat de senaste åren, med hänvisning till statistik från Brottsförebyggande rådet.

Ökningen har varit stadig de senaste åren – men 2016 sticker ut. Fram till december har det anmälts fler än 60 000 kortbedrägerier, uppger Skimsafe i ett pressmeddelande.


LÄS ÄVEN: Så tar bedragarna över ditt bank-ID


Det finns flera sätt att komma åt pengar på någon annans konto, men det är främst kortbedrägerier som sker genom databasintrång eller skimning som blir allt vanligare. Detta innebär att någon stjäl dina kortuppgifter och sedan tar ut pengar från ditt bankkonto eller handlar varor på internet.

– Det är framför allt bedrägerier där någon använder en annan persons kortuppgifter som ökar. Bedragare kommer över kortuppgifterna genom phishing, databasintrång eller skimning, i de två senare fallen märker inte konsumenten att de blivit bestulna förrän bedragaren utnyttjar de stulna kortuppgifterna för att handla, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Kontaktlösa kort ökar risken för bedrägerier

Sedan 2015 har de svenska bankerna lanserat kontaktlösa kort, för att underlätta betalning. De här korten måste du endast hålla vid kortterminalen i butiken för att genomföra köpet, utan att behöva stoppa in kortet och slå in din kod.

Enligt Skimsafe innebär det en extra hög risk att använda sig av den här typen av kort. Detta eftersom uppgifterna kan stjälas utan att bedragaren har fysisk kontakt med kortet. Bedragaren kan helt enkelt bara ställa sig bredvid dig och samla in kortuppgifterna trådlöst.

– Kontaktlösa kort har precis slagit igenom i Sverige och utrustningen som krävs för att stjäla kortuppgifter är billig. Tyvärr kommer nog många konsumenter drabbas även här, säger Carl Martinsson, medgrundare till Skimsafe.


LÄS ÄVEN: Polisen varnar för ny typ av bedrägerier

BEDRAGARNAS METODER – SÅ UPPTÄCKER DU DEM

SKIMNING - LÖSA DELAR

Både bankomater och kortbetalningsmaskiner kan användas för att kopiera magnetremsan när man drar sitt kort. Sedan läser knappsatsen av pinkoden och informationen används för att göra uttag från kontot - ofta från utlandet. Undvik Bankomater eller kortläsare med misstänkta eller lösa delar.

"SKIMNING - TRÅDLÖS AVLÄSNING

Lika lätt är det tyvärr inte att upptäcka om någon försöker stjäla dina kortuppgifter genom trådlös avläsning. För de som har ett kontaktlöst kort räcker det om bedragaren står bredvid, till exempel i kön till kassan. Håll utkik efter om någon rör sin väska eller mobiltelefon i närheten av din plånbok - den kan innehålla skimningsutrustning"

CVV - KORTSPIONAGE

Bedragare kan skriva upp eller fotografera kortnumret och den tresiffriga CVV-koden på baksidan om du lämnar ifrån dig kortet. På kortet finns alla uppgifter som behövs för att bedragaren ska kunna handla på internet med mera. Undvik Att lämna ditt kort utom synhål vid restaurangbesök. Du kan också sätta en tejpbit över CVV-koden, eller till och med skrapa bort den.

PHISHING - FEJKHEMSIDOR

E-post eller popup-fönster där du exempelvis uppmanas att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Den falska länken går till en sida som är identisk med en hemsida hos en myndighet eller bank. Undvik Bedragare kan skicka förfrågningar via e-post och hävda att din bank eller kortutgivare behöver uppgifter om dina betal- eller kontokort. Till exempel kan det stå "På grund av tekniska problem ber banken X dig att bekräfta dina kortuppgifter genom att skicka dessa som svar på detta mejl". Banker begär aldrig uppgifter av dig på detta sätt.

TROJANER - INFEKTERADE FILER

Bedragaren vill få dig att ladda ner en fil som kan kontrollera datorn. Datorn kan då utnyttjas till att stjäla information på datorn eller pengar från bankkontot när användaren gör betalningar på sin internetbank. Undvik Klicka aldrig på länkar eller öppna bifogade bilagor i mejl om du inte är säker på vem det kommer ifrån.