Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankens panik när Ernstberger greps

Allras vd Alexander Ernstberger sitter häktad, misstänkt för trolöshet mot huvudman. Han förnekar all inblandning i något brottsligt.
Foto: ALLRA
Dagen innan Ernstberger greps togs det ut ett värdedokument i form av ett pantbrev på tio miljoner kronor, beställt av Ålandsbanken.

Häktade Alexander Ernstberger hoppar av posten som Allras vd.

Dagen innan han greps togs det ut ett värdedokument i form av ett pantbrev på tio miljoner kronor i hans avspärrade lyxvilla på Lidingö.

Beställare av pantbrevet: Ålandsbanken.

Några dagar tidigare gjordes ett liknande agerande med en annan tidigare toppchef inom det skandalomsusade pensionsbolaget.

– Det råder panik på banken är min bedömning, säger en nyckelperson i myndigheternas  "Allra–operation".

På häktet sitter sedan i fredags Allras grundare Alexander Ernstberger häktad misstänkt för trolöshet mot huvudman och brottet betraktas som grovt. Han förnekar brott och ville under domstolsförhandlingen i tingsrätten bli försatt på fri fot. På tisdagen meddelades att han hoppar av posten som vd för bolaget

Häktesmiljön är långt från hans standard och rutiner i lyxvillan på Lidingö som han köpte i november 2016 - ett köp som blev uppmärksammad för att det var det absolut dyrare villaköpet under året. Prislappen: 50 miljoner kronor. För den summan fick 31-årige Ernstberger visserligen en 253 kvadratmeter stor lyxvilla med sjötomt, men en del experter har reagerat över den höga summan.

I dag är lyxvillan avspärrad av polisen och låsen utbytta för att förhindra att utomstående tar sig in i villan. Avspärrningen är utmärkt med en klisterskylt.


LÄS MER: Allra-vd:ns dåliga affär efter lyxlivet 


Ernstberger får läsa om sig själv

Det är oklart om Alexander Ernstberger är medveten om att villan är avspärrad. I häktet är hans tillvaro ganska kringskuren. Förutom en timmes promenad i rastgården med frisk luft har kammaråklagare Thomas Hertz gett klartecken till att han får läsa tidningar, se på tv och lyssna på radio - även om sitt eget fall.

Alexander Ernstbergers 50-miljonersvilla på Lidingö är nu avspärrad medan utredningen pågår.
Foto: Alex Ljungdahl

Men om Alexander Ernstberger vill träffa någon får det ske först efter klartecken från åklagaren. Polispersonal kan då komma att sitta med och lyssna under mötet.

Total sekretess råder kring polisutredningen som inte bara handlar om att  försöka åtala de ledande personerna i härvan med 130 000 pensionssparares premiepensionspengar i PPM-systemet som ''försvunnit'' i olika former. En minst  lika viktig del gäller att försöka spåra och då ytterst rädda  så mycket som möjligt av pensionsspararnas pengar.

Mystiska pantbrev blixtsnabbt uttagna

Men det har dykt upp flera mystiska moment kring minst två av de misstänkta i härvan. Det gäller pantbrev som tagits ut samtidigt som åklagaren under sekretess anhållit dem i sin frånvaro.

Ålandsbanken är den gemensamma nämnaren i båda fallen. Det är samma bank som i maj överraskande tog över Allras fonder inom premiepensionssystemet.

Ålandsbanken har tagit ut ett pantbrev på villan i Alexander Ernstbergers namn.
Foto: OLLE SPORRONG

Flera personer som Expressen talat med misstänker - utan att ha insyn i Ålandsbankers papper - att banken alltför lättvindigt lånat ut pengar till personer inom Allra.

Ålandsbankens aktion

Och Ålandbanken började agera innan själva brottshärvan exploderar i offentligheten. När personal från Ekobrottsmyndigheten, EBM, var i slutfasen i planeringen inför ingripandet mot en tidigare toppdirektör inom Allra–koncernen tog banken kontakt med Lantmäteriet.

Den 25 september tog Ålandsbanken ut ett datapantbrev på 2 miljoner kronor i direktörens namn på hans fastighet. Samma dag anhölls den tidigare Allra–direktören i sin frånvaro och greps dagen därpå. Brottsmisstanken: grov trolöshet mot huvudman under hela 2012, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Ernstbergers villa på Lidingö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 4 oktober anhölls Allras vd Alexander Ernstberger i sin frånvaro. Klockslaget för beslutet antecknades till 19.00 och beslutet togs av förundersökningsledaren Thomas Hertz.


LÄS MER: Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa 


Pantbrev på 10 miljoner

Två veckor efter Ålandsbankens första aktion den 25 september kom bankens nästa drag.

Den 9 oktober mejlade en anställd på Ålandsbanken om ett datapantbrev till Lantmäteriet gällande Alexander Ernstbergs lyxvilla på Lidingö.  Och det var inget litet pantbrev som togs ut. Pantbrevet är noterat till 10 miljoner kronor.  Sedan Alexanders Ernstberget köpte villan finns det pantbrevsuttag på 18,8 miljoner. Han köpte villan den 1 november 2016 och tre dagar senare togs det första pantbrevet ut.

Uttag av pantbrev är scenario som bostadsrättsinnehare och villaägare väl känner igen.  Man tar ut pantbrev som säkerhet för lån i banken.

Efter att Ernstberger köpt villan togs det första pantbrevet ut, på 18,8 miljoner kronor.

Men ett obelånat pantbrev kan användas för att snabbt skaffa fram pengar. Det är ett värdedokument.

Ett annat exempel är om man lånar pengar för att köpa aktier. Men när aktierna faller i värde kan utlånaren/banken kräva ytterligare säkerhet.

"Panik på banken"

Men flera personer med koppling till den nu pågående ''Allra–operationen'' pekar på hur pantbrev tagits ut av Ålandsbanken i direkt anslutning till de olika ingripandena och anser att det är banken som vill försöka säkra så mycket som möjligt av sina lånefordringar.

– Det är panik på banken. Något annat kan det inte vara frågan om, säger en person. De gör det här för att försöka säkra sina fordringar inför framtiden.

Polisen har satt upp skyltar vid Ernstbergers lyxvilla för att visa att området är avspärrat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I klartext betyder det att Ålandsbanken blir högre prioriterad än Pensionsmyndighetens kommande krav å pensionsspararnas vägnar.

Stockholms tingsrätt har beslutat om kvarstad på mer än 240 miljoner kronor hos de misstänkta. Och i det här fallet  betyder det att Kronofogden ska försöka säkra så mycket tillgångar som möjligt upp till detta belopp i avvaktan på ett framtida domstolsbeslut. 

Ålandsbanken hänvisar till sekretessen

Från Ålandsbankens sida är man fåordig om sina konakter med Alexander Ernstberger  med hänvisning till banksekretessen.

– Jag kan inte kommentera om vi har några affärsrelationer med honom, säger Magnus Johansson, chef för Ålandsbankens verksamhet i Sverige.

Allras vd Alexander Ernstberger har meddelat att han hoppar av från vd-jobbet.
Foto: ALLRA

Jag ser att banken har tagit ut ett pantbrev på tio miljoner kronor i hans fastighet den 9 oktober.

– Jag kan inte kommentera några enskilda kunder. Jag har heller inte koll på några detaljer och kan inte uttala mig på grund av sekretessreglerna.

Det finns tecken som tyder på att Ålandsbanken kan ha lånat ut alltför lättvindigt till Alexander Ernstberger.

– Vi har en sedvanlig kreditbedömning i alla ärenden.

Till mig sägs det att det råder panik på banken.

– Jag vill inte kalla det panikläge. Jag kan inte kommentera enskilda fall.