Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bank ID-bluffarnas lagliga metod tömmer lönekontot

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på nationellt bedrägericenter.
Foto: POLISMYNDIGHETEN / POLISMYNDIGHETEN
Foto: ANN JONASSON

Bankbedragarna vill skapa en gräddfil till ditt lönekonto. 

Varje dag stjäl ligorna runt 1 miljon kronor av svenska folket – genom att utge sig ringa från polisen eller banken. 

– Bara för att du ser ett nummer i displayen så betyder det inte att du har en aning om vem som ringer. Det kan vara precis vem som helst, säger Lotta Mauritzson, nationell bedrägeriexpert hos polisen. 

Snart är det löning och vaksamhet är av godo – så dina surt förvärvade slantar inte hamnar i fickorna på kriminella bedragare. 

Varje dag luras svenskar på cirka 1 miljon kronor av telefonskojare som övertalar offren att logga in med bank ID och bankdosor. 

– De utger sig ringa från banken, polisen, elbolag och även tv-bolag har förekommit, säger Lotta Mauritzson, expert vid polisens nationella bedrägericenter. 

Och när de ringer så visar nummerpresentatören oftast att bedragarna ringer från "rätt" nummer. 


Så här såg det ut när en person i Göteborg utsattes för spoofning. Nummerpresentatören visar att det är storbanken Nordea – men i själva verket är det en bedragare.
Foto: SKÄRMDUMP / PRIVAT

Ringer från fejkade nummer – lagligt

Detta görs genom så kallad "spoofing". 

– Det är en tjänst man kan köpa för att visa ett annat telefonnummer än det man ringer ifrån. Tjänsten togs från början fram för att man skulle kunna busringa till varandra. Sedan har bedragarna kommit på att "det här är ju toppen", då de kan låtsas att de ringer från till exempel polisen, säger Lotta Mauritzson. 

Tjänsten är bara en googling bort och företagen som säljer "spoofing" gör inget olagligt. 

Bank ID-bedragare organiserar sig i "kluster"

– Det är en laglig verksamhet så vi har inga möjligheter att komma åt den. Det är inte så konstigt. Det kan lika gärna vara ett seriöst företag som har sin kundtjänst någon annanstans, men använder sig av "spoofing" för att det ska se ut företagets vanliga telefonnummer. Och att man visar ett annat nummer än det man ringer ifrån är inte heller brottsligt. 

Tre ligor dömda – men flera fortfarande aktiva

Bedragarna är organiserade i ligor som polisen kallar för "kluster", på grund av den lösa sammanhållningen inom dessa. 

– Det är tre grupperingar som är dömda redan. Sedan finns det ett antal till i Sverige, jag går inte in på hur många vi tittar på, säger Lotta Mauritzson. 

Vad är viktigt att tänka på för att undvika att drabbas? 

– Om banken, polisen eller någon annan ringer dig så behöver du inte identifiera vem du är. De ringer ju upp dig på ditt nummer. Du ska aldrig lämna ut några koder och du ska inte ens identifiera dig.