Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslaget: Ebba Busch hotas av ny rättsprocess

Ebba Busch erkänner brott.
Advokat Fredrik Wikman uppger att man ska begära skadestånd av Ebba Busch.

KD-ledaren Ebba Busch hann knappt erkänna grovt förtal innan det kom hot om en ny process.

Det förtalade ombudet kräver nu skadestånd på grund av hennes publicering på sociala medier.

– Min huvudman är berättigad till skadestånd och vi är beredda att driva det i domstol om hon inte betalar, säger advokat Fredric Wikman.

Det hann knappt gå en timme efter Ebba Buschs offentliga erkännande inför tv-kamerorna innan hon på nytt riskerade en domstolsprocess. Nu med ett skadeståndskrav riktad mot sig.

– Jag och min huvudman tycker det är skönt att Ebba Busch nu insett att det hon har gjort är något brottsligt. Och att hon tar ansvar för detta och att lagen gäller lika oavsett om man är känd politiker eller inte, säger advokat Fredric Wikman, vars klient Johann Binninge Ebba Busch förtalat.

Advokat Fredric Wikman följde under fredagen Ebba Buschs olika uttalanden.

Men hon tycker att hon inte har gjort något brottsligt?

– Ja, det förvånar mig att en så pass rutinerad person inte tycks ha respekt för lagen och hur den ser ut. Framförallt blir jag förvånad över att hon inte omger sig med människor som har kunnat upplysa henne om att ”så här får man inte göra – det är brottsligt”.

Erkännandet ord för ord

Förhöret där KD-ledaren Ebba Busch erkände grovt förtal hölls över telefon vid lunchtid i torsdags och tog fem minuter.

Förhörsledaren: Vad är din inställning till brottet i dag?

– Jag erkänner brott.

Är du beredd att underkasta dig straffansvar för grovt förtal?

– Ja.

Är du beredd att att motta strafföreläggande innefattande villkorlig dom och dagsböter?

– Ja.


Källa: Polisutredningen.

”Lidit en påtaglig skada”

Vad betyder det när det gäller skadestånd eftersom Ebba Busch har erkänt brott och det därmed finns ett lagakraftvunnet beslut?

– Strafföreläggandet reglerar inte det här med skadestånd. Min huvudman är berättigad till skadestånd. Det kommer vi att gå vidare med. I första hand ska vi se om Ebba Busch frivilligt är villig att betala ett skadestånd till honom. Den diskussionen kommer vi att ta med henne och hennes juridiska ombud. Om det inte sker frivilligt att hon tänker betala ett skadestånd kommer vi att driva en separat skadeståndsprocess gentemot henne.

I domstol?

– Ja. Men vår målsättning är att hon vill göra rätt för sig och ta konsekvenserna av att hon har erkänt det här brottet. Skadestånd följer som en naturlig konsekvens av det.

Vad skulle skadeståndskravet omfatta?

– Fram för allt gäller det en kränkningsersättning för att han blivit utsatt för grovt förtal. Men i det här fallet har han även lidit skada för att han i sitt arbete som jurist har blivit lidande. Folk vänder sig inte längre lika mycket till honom för att få hjälp. Hans verksamhet har lidit en påtaglig skada som går att koppla till den smutskastning han har varit utsatt för.

Expressen har sökt Ebba Buschs advokat Thomas Olsson för en kommentar.

En skadeståndsprocess kan bli aktuell tidigast i höst.

TV: Det här betyder erkännandet

Expressens reporter Leif Brännström om vad erkännandet betyder.