Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslag för miljardären - polis och åklagare frias i jakthärvan

Miljardären Karl Hedin satt häktad för att ha skjutit en varg, Men misstankarna är avskrivna.
Foto: MATTIAS JOHANSSON

Utredningen om misstänkt tjänstefel i jakthärvan läggs ner.

Chefsåklagare Martin Tidén har inte funnit att någon agerat fel i utredningen mot industrimiljardären Karl Hedin.

– Jag väljer därför att lägga ned förundersökningen, säger han.

I centrum för misstankarna mot polis och åklagare har det funnits hemliga telefonavlyssningar av samtal, bland annat ett mellan Karl Hedin och en person nära honom. 

Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin är förvånad över beslutet.

– Det här är en nyhet för mig. Vi är angelägna om att själva kunna konstatera detta och själva kunna lyssna på banden och utskrifterna. Vi har hindrats att göra detta. Det är oerhört besynnerligt och märkligt eftersom åklagaren påstår att vi tagit del av allt material, säger advokat säger Sven Severin.

Hemlig telefonavlyssning av Hedin

Anmälan mot polis och åklagare kom sedan det visade sig att utredarna av jakthärvan inte lyckats tyda inspelningen från en hemlig telefonavlyssning. 

Den misstänkte huvudpersoner i jakthärvan, miljardären och företagsledaren Karl Hedin, pratade i telefon med en närstående person. Samtalet avlyssnades och bandades i hemlighet. I något stycke uppfattade den person som skrev ut samtalet inte vad som sades och noterade ”ohörbart”. Telefonsamtalet ingick som en del i bevisningen när Karl Hedin häktades misstänkt för att ha skjutit en varg i slutet av oktober 2018. 

Karl Hedin satt häktad i en månad innan han släpptes. Det misstänkta brottet fanns dock kvar: att han skulle ha skjutit en varg.

Polisen lade ner stora ansträngningar för att hitta spår av en kremerad varg i en värmeugn på Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg. Men teknikerna fanns inga benrester.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Lyckades tyda den hemliga avlyssningen

Åtta månader senare lyssnade kammaråklagare Lars Magnusson, som är ansvarig för utredningen, på inspelningen av telefonsamtalen som bidrog till att Karl Hedin blev häktad.   Åklagaren lyckades då tyda vad som sades och fann att Karl Hedin inte längre kunde misstänkas för jakt på varg. Därmed hade Hedin också suttit häktad på felaktiga grunder, ansåg hans försvarare, advokat Sven Severin som gjorde anmälan till Särskilda åklagarkammaren.

Chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning.

– Jag har inlett en förundersökning på den lägre misstankegranden när det gäller tjänstefel. Vi håller på och samlar in material, sa chefsåklagare Martin Tidén till Expressen.

Chefsåklagare Martin Tidén.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågorna som utredarna har haft på sitt bord är bland annat följande:

Varför utreddes det inte ut ordentligt vad som sades på det inspelade bandet?

Kontrollerades inte utskriften mot bandet?

Har någon medvetet manipulerat utskriften för att ”sätta dit” Karl Hedin för tjuvjakt? Karl Hedin själv misstänker det Och i så fall av vem?

Har åklagaren, de inblandade poliserna hos polisens nationella avdelning NOA, eller någon polisanställd gjort sig skyldig till brott?

Karl Hedin satt häktad i en månad. Han har hela tiden förnekat han han skjutit varg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Men nu är utredningen om eventuellt tjänstefel nedlagd.

Ett förhör har hållits och handlingar har tagits in från Västmanlands tingsrätt och Svea hovrätt. 

Lyssnade på de hemliga inspelningarna

Utredarna har också lyssnat på de berörda telefonsamtalen och jämfört med utskrifterna från samtalen.

- Jag har kommit fram till att ingen i förundersökningen angående grovt jaktbrott har, i de delar som jag prövat i min utredning, begått tjänstefel. Jag väljer därför att lägga ned förundersökningen, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Polisutredningen mot Karl Hedin och de övriga misstänka fortsätter. Men Karl Hedin är inte längre misstänkt för att ha skjutit varg den 26 oktober förra året. Åklagaren misstänker i stället att han planerade att skjuta varg. Karl Hedin har förnekat anklagelserna.

Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, utgår från att man ska begära överprövning av beslutet att lägga ner förundersökningen mot polis och åklagare.

– Vi vill själva kunna konstatera vad om kan höras och inte höras. Det har varit så mycket konstigheter i den här utredningen, säger Sven Severin.