Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ax:son Johnson: Alliansen måste bryta beröringsskräcken mot SD

Antonia Ax:son Johnson är Sveriges rikaste kvinna.
Foto: EXPRESSEN
Ax:son Johnson tycker att alliansen ska bryta beröringsskräcken mot SD.
Foto: OLLE SPORRONG

Bryt beröringsskräcken mot SD. 

Det är Antonia Ax:son Johnsons uppmaning till alliansen – för att de ska kunna ta makten.

– Jag anser att man måste ha en mer pragmatisk syn på detta, och visa alla de människor som faktiskt röstat på SD respekt, säger näringslivsprofilen till Dagens industri.

Hon är Sveriges rikaste kvinna och äger livsmedelsimperiumet Axfood. Men Antonia Ax:son Johnson, 75, har också länge varit politiskt engagerad i Liberalerna, och varit en av näringslivets starkaste kritiker av Sverigedemokraterna, skriver Dagens industri.

Trots det bekymras hon nu över Liberalernas tvekan för att regera med stöd av partiet. Senast i går pekades partiet ut som alliansens ”svaga länk” just på grund av inställningen till SD.

– Om man tittar på den praktiska politiken, på det som är viktigt för näringslivet: företagarpolitiken, skatterna och ekonomin, så ser jag inte att Sverigedemokraterna behöver vara ett stort problem för alliansen, säger hon till Dagens industri.

LÄS MER: Sveriges rikaste kvinna ska hjälpa svenska köttbönder

Ax:son Johnson: Ta makten med SD

Ax:son Johnson menar att alliansen bör ha en pragmatisk inställning till SD och dess väljare i stället för den rådande beröringsskräcken. 

Hon säger till Dagens industri att alliansen måste gå ”hela vägen” för att driva igenom den politik de gick till val på. Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering till slut, menar Ax:son Johnson.

– Jag är en liberal humanist som kan slåss till döden för de goda värderingarna, men däremot ser jag inte varför alliansen ska avstå från att ta makten och genomföra reformer som är bra för Sverige, säger Antonia Ax:son Johnson till Dagens industri.


LÄS MER: Så blev Antonia Ax:son Sveriges rikaste kvinna