Avtalsrörelsen skjuts upp – 2,8 milj löntagare berörs

Svenskt Näringsliv och LO höll presskonferens – avtalsrörelsen skjuts upp.
Karl-Petter Thorwaldsson, LO.
Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Avtalsrörelsen skjuts upp till i höst på grund av coronaviruset.

Beskedet presenteras av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på en presskonferens.

– Vi gör detta för att rädda så många företag och så många jobb som vi någonsin kan, säger Jan Olof-Jacke

Dagens besked från LO och Svenskt näringsliv är att man rekommenderar att samtliga avtalsförhandlingar stoppas och återupptas i höst. Nuvarande kollektivavtal förlängs utan förändring till den 31 oktober.

En enig LO-styrelse står bakom beslutet vilket pekar på att alla kommer att följa rekommendationen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och det har ingen LO-ordförande före mig heller varit. Möjligen när Wallstreet föll 1929, men jag tvekar på att man ens då hade en så snabb nedgång, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Beskedet innebär att närmare tre miljoner svenskar får vänta på löneökningar och nya villkor inom kollektivavtalen.

– Vi har krävt tre procent och alla våra krav är kvar till förhandlingen i oktober. Man hade kunnat förvänta sig 700 kronor per individ i ett hushåll, det hade naturligtvis varit ett bra tillskott, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Väljer LO företagen i det här läget?

– Just nu har vi inget val. Företagen blöder och de har inga inkomster. Vi väljer företagens överlevnad och våra medlemmars möjligheter att ha arbete och inkomster om några månader, det får vara viktigare, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Varken LO eller Svenskt näringsliv kan i dag svara på om löneförhöjningarna kommer att gälla retroaktivt från den 1 april när de nya avtalen är klara.

– Det blir en fråga för förhandlingarna i höst, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Svenskt näringsliv: Massarbetslöshet hotar

Svenskt näringsliv säger att beskedet i dag innebär en stabilitet på arbetsmarknaden i en akut situation då inget företag kan hantera ytterligare kostnadsökningar.

– Vi kan vara osams om mycket och ha tuffa förhandlingar. Men vi har en väldigt stark modell på arbetsmarknaden som gör att när det bränner till och är riktigt svårt, då kommer vi överens, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt näringsliv.

Tidigare i dag kom besked om att Volvo stoppar sina fabriker i Sverige, i går meddelade Scania samma sak.

– Massarbetslöshet hotar. Det går med en oerhörd hastighet. Nästan ingen sektor är oberörd, säger Jan-Olof Jacke.

Det viktigaste nu, enligt både Svenskt näringsliv och LO, är att krisen blir så kort som möjligt. Svenskt näringsliv kommer i närtid att komma med nya förslag på vad som behöver göras för att stötta företagen.

– Det kommer inte längre räcka att regeringen stöder betalningsförmågan, det vill säga ger lån, utan vi kommer behöva stora signifikanta stödåtgärder till företagen, säger Jan-Olof Jacke.

Industriavtalets parter återupptar de pågående avtalsförhandlingarna den 1 oktober och ska vara färdiga den 31 oktober. Målet är att alla kollektivavtal ska vara färdigförhandlade den 31 december.