Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avanzakunder drabbade av it-attack: ”Tar in folk”

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Rikard Josefson, vd för Avanza.
Foto: Pressbild/Avanza
Såhär säg mejlen ut som droppade in i kundernas mejlkorgar på lördagen.
Foto: Läsarbild/privat
Digitala banken Avanza.
Foto: MAXIM THORE/BILDBYRÅN

På lördagen vaknade hundratals Avanza-kunder upp till flertalet mejl om att någon försökt logga in på deras konto – som nu spärrats.

– Det är ingen attack på Avanza utan det är en attack på en annan databas där vi misstänker att kunder kan ha använt samma inlogg på exempelvis Linkedin som på Avanza, säger bankens vd Rikard Josefson.

Under natten mot lördagen har flera kunder på banken Avanza fått meddelande om att någon försökt ta sig in på kontot och att man därmed blivit spärrad.

Bankens vd Rikard Josefson förklarar att attacken inte var riktad mot Avanza, utan mot en annan okänd databas. Kunder vid den andra databasen har nu spärrats från att använda samma inlogg på Avanza.

– Vi misstänker att någon annan databas, det vill säga inte Avanza, har blivit hackad. När vi fick reda på det här valde vi att de kunder som använder den typen av inloggning, där det finns en risk att man använder samma på exempelvis Linkedin som hos oss, valde vi att blocka de kunderna för den typen av inloggning, säger Rikard Josefson.

Han tillägger:

– Vårt säkerhetssystem har fungerat väl för att skydda våra kunder.

”Håller på att ta in folk”

Den som blivit orolig kan under dagen vända sig till kundservice för att få svar på frågor.

– Vi kommer att öppna upp kundservice. Den är normalt inte öppen på lördagar men för att kunderna ska få ringa och prata med någon öppnar vi upp. Vi håller på att ta in folk, säger Rikard Josefson.

Enligt Rikard Josefson är det färre än 1 000 Avanza-användare som påverkats. De kunder som fått sina inlogg spärrade kan fortsatt logga in med hjälp av mobilt Bank-ID.

– Det är ett pågående arbete nu från ett antal medarbetare som kartlägger det här och ser vad exakt som har hänt och vilken databas det är.