Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attendos börsdebut – storvinst för vd:n

Attendos vd Henrik Borelius aktieportfölj tog ett rejält skutt.
Foto: ANDERS G WARNE
Attendo har tidigare fått viss kritik för bristande vård.
Foto: Tommy Pedersen

Vårdbolaget Attendos första dag på börsen blev en vinstmaskin för vd Henrik Borelius. Han ökade värdet på sitt aktieinnehav med 137 miljoner kronor.

Totalt steg aktien med 40 procent – och slutade på 70 kronor när börsen stängde.

– Vi är väldigt nöjda med det stora intresset. Det visar att det finns ett brett förtroende för det vi gör att ge vård och omsorg av god kvalitet, säger Stefan Svanström, kommunikationschef på Attendo.

Vårdkoncernen har tidigare fått viss kritik för brister i vården och har även hamnat i blåsväder för att det är ett av bolagen som tjänar mest på boende för den växande gruppen av ensamkommande flyktingbarn. Henrik Borelius har dessutom som vd varit med om två försäljningar av företaget som gjort honom mycket förmögen.

Attendos börsdebut blev ytterligare en storvinst för Henrik Borelius.

Avböjer att kommentera

Aktien handlades för 50 kronor vid introduktion. Sedan blev det börsyra och vårdbolagets aktie steg som en raket och landade 70 kronor vid stängning, en ökning med 40 procent.

Det innebär att Henriks Borelius ökade värdet på sitt aktieinnehav på 4,1 procent med 137 miljoner kronor: från 327 miljoner kronor till 459 miljoner kronor.

Henrik Borelius avböjer att kommentera sitt klipp.

– Vad marknaden värderar aktien till varierar från dag till dag. Det har vi inga kommentarer till, säger Stefan Svanström.

Hela koncernen var värderad till 8 miljarder kronor inför börsnoteringen, vilket är nästan lika mycket som den årliga omsättningen.

Även andra i Attendos ledning gjorde aktieklipp: Ammy Wehlin ökade sitt innehav från 87 miljoner kronor till 121 miljoner och Margareta Nyström från 58 miljoner kronor till 81.

Ska bli störst i Europa

Enligt Stefan Svanström har nu över 30 000 personer och 250 institutioner från 11 länder tecknat aktier i bolaget.

– Vi är glada att det blev ett brett intresse. Det gör att vi kan investera i nya boenden i fler länder, säger han.

Attendo ägs av riskkapitalbolaget IK som behåller en tredjedel av aktierna. Attendos styrelse och ledning äger en fjärdedel av bolaget.

I dag är Attendo den fjärde största privata vårdkoncern i Europa. Målet är att på sikt bli störst.

Bolaget har 18 000 anställda och är verksamt i Sverige, Norge, Finland och Danmark.