Åtta experters råd: Så får du bättre ekonomi

Det här är veckan som kan bli lyftet för din ekonomi.

Åtta experter ger Expressens läsare svar på alla frågor kring privatekonomi.

Vår chatt är öppen varje dag – programmet ser du längst ner i artikeln.

Missa inte chansen att få hjälp!

Det är Money Week i 130 länder, syftet är att rikta fokus mot privatekonomi. I Sverige genomförs en rad aktiviteter.

Och även på Expressens sajt för privatekonomi – Dina Pengar.

Åtta experter kommer vid lika många tillfällen att chatta med läsare och svara på frågor inom sina specialämnen.

Det kan röra sig om pensioner, bostadsköp, försäkringar, sparande – ja, allt som har med privatekonomi att göra.

Start i dag 14.00 då Emma Persson från SBAB svarar på frågor kring den största affär de flesta av oss gör i livet: bostadsköpet.

Hela programmet och expertlistan ser ni här nedan.

– Alla kan göra något för att förbättra sin ekonomiska situation, och jag vill uppmana alla till att ta första steget till en bättre privatekonomi, säger Nordeas Ingela Gabrielssons, initiativtagare och en av åtta experter i Dina Pengars expertpanel.

HÄR ÄR HELA PROGRAMMET FÖR VECKAN

TISDAG 14.00: Köpa och sälja bostad.

Expert: Emma Persson, SBAB. Privatekonom och expert på boende och boendeekonomi.

Emma Persson.
Foto: Klemner Studio

Detta kan du fråga om: Emma kommer att svara på alla frågor kring bostad och boende – försäljning, köp, lån, amortering, sparande, kontantinsats, belåningsgrad, investeringar och räntor.

Tre tips från Emma Persson:

1. Lägg upp en långsiktig, realistisk plan. Vill du äga ditt boende i framtiden, måste du sätta upp en sparplan för det. Spara känns kanske tråkigt här och nu men är värt det den dagen du kan flytta in i ditt första, egna boende.

2. Försök hitta bostadsområden där priserna inte är så höga nu, men där det finns potential. Studera detaljplaner, titta var infrastruktur ska byggas och var det finns goda kommunikationsmöjligheter. Städer växer!

3. Kompromissa! För att komma ner i pris kan du göra avkall på avstånd till staden, balkong eller läge i huset. Eller köp en lägenhet med renoveringsbehov och renovera den själv.


TISDAG 17.00: Barn och ekonomi.

Expert: Sharon Lavie, Ikano Bank. Familjeekonom och expert på konsumentekonom och konsumenträtt, har tio års bakgrund på Konsumentverket.

Sharon Lavie.

Detta kan du fråga om: Sharon kommer att svara på frågor som rör ekonomin kring barnen. Hur mycket ska man betala i veckopeng? Hur mycket ska vuxna barn betala hemma? Hur förändras ekonomin när barnen kommer? Hur kan jag som förälder planera alla utgifter?

Tre tips från Sharon Lavie:

1/ Börja med veckopeng tidigt.  Det väcker barnets nyfikenhet och intresse för pengar. Var tydlig vad pengarna ska räcka till och håll fast vid summan ni har bestämt. Att skjuta till pengar om de tar slut är en dålig idé. Poängen är att lära barnen att pengar inte växer på träd och att man måste prioritera.

2/ Om barnen är vuxna och bor hemma: Låt barnen betala för sig – det förbereder dem för det verkliga livet. Prata om försörjning och vad det kostar att bo hemma eller bo själv. Det ger insikt om hur förmånligt det faktiskt är att bo hemma även om man betalar för sig.

3/ Om du väntar barn: Köp inte allt! Många bebisprylar är helt onödiga och används knappt alls. Fundera på när du behöver en viss pryl/leksak och portionera ut inköpen. Köp och sälj begagnat – små barn växer fort och hinner knappt slita på kläder och möbler.


ONSDAG 14.00: Bostad och räntor.

Expert: Jens Magnusson, SEB. Privatekonom och expert på privatekonomiska frågor.

Jens Magnusson.

Detta kan du fråga om: Alla frågor som har med egna ekonomin att göra. Hur ska man tänka kring första bostaden? Hur bedömer man ränteläget? Vad ska man tänka på när man tar bostadslån?

Tre tips från Jens Magnusson:

1. Planera och spara i tid. Bostäder är dyra och man får inte låna till hela bostadsköpet utan behöver spara ihop till en kontantinsats. Det kräver en sparinsats under ganska lång tid och ju tidigare du kommer i gång desto enklare blir det.

3. Räkna på hela din boendekostnad. Det är mer än själva köpet du behöver klara av när du skaffar en bostad. Månadsavgifter, uppvärmning, underhåll och mycket annat tillkommer. Och glöm inte att kolla bostadsrättsföreningens ekonomi om det är en bostadsrätt du är ute efter.

3. Sikta lagom högt. Många vill bo rymligt, med hög standard och mitt i innerstaden. Men de flesta kommer att behöva kompromissa med något, särskilt när det gäller första boendet. Det är inget konstigt, du kan behålla bilden av ditt drömboende och jobba på att komma dit så småningom.


ONSDAG 17.00: Barn och pengar.

Expert: Arturo Arques, Swedbank. Sparekonom och expert på privatekonomi. Dessutom chefredaktör och ansvarig utgivare för Lyckoslanten med Spara & Slösa.

Arturo Arques.

Detta kan du fråga om: Här kan du få svar på alla frågor som kan ge dig en sund och hållbar privatekonomi.

Tre tips från Arturo Arques:

1. Ge barnen en regelbunden veckopeng och månadspeng. De lär barnen att förstå pengars värde och att hushålla med begränsade resurser.

2. Lär barnen att när pengarna är slut, är pengarna slut. Det minimerar inslaget av bråk och tjat om pengar.

3. Villkora gärna en del av veckopengen och månadspengen med en enklare uppgift anpassad efter barnets mognad. Det lär barnen skillnaden mellan gåva och ersättning.


TORSDAG 14.00: Familjeekonomi.

Expert: Ingela Gabrielsson, Nordea. Privatekonom och expert på frågor kring familjeekonomi och avtal i äktenskap och som sambo.

Ingela Gabrielsson.
Foto: / WEBB

Detta kan du fråga om: Allt om privatekonomi i livets olika faser, som sparande till barn och hur man bäst ska tar ut sin pension. Hon kommer även att berätta hur man bäst hittar en jämställd ekonomisk balans i en relation.

Tre tips från Ingela Gabrielsson:

1. Våga prata om pengar och ekonomi med dina närmaste och var ärlig.

2. Ha alltid ett eget sparande även om du lever i en ekonomisk gemenskap.

3. Undvik att låna till daglig konsumtion.


TORSDAG 17.00: Sparande.

Expert: Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringar. Privatekonom och expert på omvärldsbevakning och analys av vilka konsekvenser det kan få på privatekonomin.

Elisabeth Hedmark.
Foto: Adrian Leopoldson

Detta kan du fråga om: Hur hittar man en bra balans mellan sparande, försäkringar, lån och pension? Vad är viktigast för en trygg hushållsekonomi? Vad ska man tänka på när man sparar till barnen? Vad är ett investeringssparkonto?

Tre tips från Elisabeth Hedmark:

1. Spara helst i fonder till dina barn om det är många år kvar till uttag. Och vill du behålla kollen, spara i ditt eget namn.

2. Nästan alla behöver spara extra till sin pension. Investeringssparkonto, ISK, är ett bra alternativ nu när avdragsrätten för pensionssparande är borttaget för de flesta.

3. Runt tio procent av inkomsten är en bra målsättning att spara. Summan kan delas upp i olika sparformer beroende på hur länge de är tänkta att sparas.


FREDAG 13.00: Konsumtion och sparande.

Expert: Magnus Hjelmér, Ica Banken. Vardagsekonom och specialiserad på privatpersoners vardagsekonomiska frågeställningar. Har tidigare har Magnus arbetat som vd för Unga Aktiesparare.

Magnus Hjelmér.

Detta kan du fråga om: Allt som handlar om sparande, konsumtion och lån.

Tre tips från Magnus Hjelmér:

1. Våga vego. Du sparar mycket pengar på att äta mer vegetariskt. Om du inte vill gå hela vägen testa att vara flexitarian, det vill säga ät vegetariskt en eller ett par dagar i veckan. Att äta vegetariskt är också bra för klimatet och din hälsa.

2. Cykla året runt. Jag har antagit utmaningen att cykla till och från tåget varje dag, året runt. Jag har ungefär sex kilometer enkel väg. Jag sparar nästan 8 000 kronor varje år och dessutom motsvarar den energi jag förbränner 16,6 kilo choklad.

3. Matlådan. De flesta vet att man sparar pengar på att ta med matlåda till jobbet men frågan är hur mycket. Svaret är över 13 000 kronor per år.


FREDAG 16.00: Pension.

Expert: Caroline Oscarsson, Nordea. Pensionsexpert och kunnig inom försäkringsområdet med fokus på ungdomar och unga vuxna.

Caroline Oscarsson.

Detta kan du fråga om: Hitta rätt i pensionsdjungeln – vilka beslut måste du fatta som ung? När ska man börja pensionsspara? Men också frågor om vardagsekonomi, sparande, pension och försäkringar.

Tre tips från Caroline Oscarsson:

1. Få en överblick över din ekonomiska situation och gör en budget med utrymme för sparande.

2. Sätt dig in i hur pensionssystemet fungerar i Sverige och hur de tre olika delarna (pension från jobbet, staten och eget sparande) ser ut just för dig.

3. Öronmärk pengar till pensionen och börja spara tidigt till din pension, ju tidigare du kommer i gång desto mindre summa behöver du sätta av. Numera är pengarna inte låsta tills du går i pension utan du kan använda dem tidigare om det verkligen behövs.