Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Romson: "Det är bluffretorik"

"MAN KÄNNER SIG LURAD". Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är inte nöjd med regeringens nygamla satsningar: "Varför är man så desperat att man måste gå ut och marknadsföra detta som satsningar, när det inte är satsningar? .
Foto: Emil Nordin

Höstbudgeten som presenteras i dag innehåller flera satsningar på energi och miljö.

Men i själva verket är det inte särskilt mycket mer pengar som tillförs jämfört med det som redan görs på området.

Gamla satsningar förlängs - eller till och med sänks.

- Det är en bluffretorik som förs. Man känner sig lurad, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Regeringen har de senaste ­veckorna pytsat ut nyheter ur ­höstbudgeten som läggs fram på riksdagens bord i dag.

I den ­budgeten finns flera satsningar på miljö- och energiområdet.

Men Expressen har granskat ­siffrorna och kommit fram till att det inte är mycket nytt som presenteras. Tvärtom handlar det om gamla satsningar som förlängs, neddragningar som tas tillbaka och till och med en sänkning av en tidigare satsning.

Energiforskningen

Energiminister Anna-Karin Hatt skrev i Svenska Dagbladet i augusti att "Centerpartiet vill, som en av sina viktigaste prioriteringar inför regeringens budgetförhandlingar, se ökade satsningar på svensk energiforskning".

I förra budgeten satsade regeringen 1,3 miljarder på energiforskning, men planerade sedan att dra ner satsningen till en miljard per år i den budget som presenteras ­i dag. Efter det har man backat och satsar nu ungefär 1,3 miljarder per år igen, men permanent. Det är alltså ingen ökning jämfört med förra budgeten.

Inte förrän 2016 ökar satsningen, till 1,4 miljarder.

Solel

I början av veckan skrev Anna-Karin Hatt på Sidan 4 i Expressen att regeringen satsar 210 miljoner kronor på solel under fyra år.

Men det är i själva verket inget nytt. Enligt förra budgeten skulle satsningarna på solel avslutas vid årsskiftet 2012/2013. I stället fortsätter man nu satsningarna på solel - fast med i snitt 7,5 miljoner mindre per år. Så i själva verket handlar det om en liten minskning jämfört med tidigare satsning.

Skogen

I måndags presenterade miljöminister Lena Ek att regeringen satsar 334 miljoner på skog och värdefull natur under 2013-2016, i snitt 83,5 miljoner om året.

Men den tidigare miljöministern Andreas Carlgren har tidigare avslöjats med en felräkning inför budgeten 2011 - där utlovade 190 miljoner kronor per år mer i satsningar på skogen visade sig vara en ökning på bara 29 miljoner.

161 miljoner per år försvann i felräkningar.

Så när Lena Ek nu satsar 83,5 miljoner kronor om året på skogen täcker det inte i närheten av de 161 miljoner om året som regeringen utlovade men aldrig levererade 2011.

"Är en bluffretorik"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är starkt kritisk till hur regeringen har framställt sina miljösatsningar inför höst­budgeten.

- Varför är man så desperat att man måste gå ut och marknadsföra detta som satsningar, när det inte är satsningar? Det grundar ju sig i att man inte har några riktiga satsningar. Det är en bluffretorik som förs. Man känner sig lurad, säger hon.

Ser det som nya satsningar

Men Anna-Karin Hatt tycker att Åsa Romson "ägnar sig åt politisk pajkastning" och menar att man måste jämföra med de beslut som ligger, inte förra budgeten.

Och då är det enligt henne att betrakta som nya satsningar

- Vad som är en satsning eller inte beror ju på vad riksdagen på regeringens förslag har fattat beslut om tidigare. Och riksdagen hade bestämt sig för att det här solelsprogrammet skulle ha avslutats vid årsskiftet. Nu ser vi att det behövs mer solel i Sverige och därför väljer vi att förlänga det programmet, säger hon.

Hon resonerar likadant när det gäller energi­forskning.

- Det som finns i dag är en bottenplatta, en permanent nivå, på omkring en miljard. Ovanpå det har vi lagt tillfälliga satsningar, som gör att vi är uppe i ungefär 1,3 miljarder. Men de tillfälliga satsningarna skulle fasas ut. Nu väljer vi att göra en permanent satsning från 2013 på ungefär 1,3 miljarder, som vi 2016 höjer till 1,4 miljarder. Det gör att det är en satsning, säger Hatt.

Rejäl satsning på skogen

Lena Ek menar att oavsett vad tidigare ministern gjort satsar hon nu stort på skogen.

- Om det har skett felräkningar tidigare år så är det bara att beklaga, men i år satsar regeringen rejält på skogen. Det borde även Åsa Romson tycka är bra, säger miljöministerns press­sekreterare Erik Bratthall.

ALLIANSENS NYGAMLA SATSNINGAR

Solel – något mindre satsning

Enligt förra budgeten skulle man sluta satsa på solel nu vid årsskiftet, men i årets budget väljer man ändå att fortsätta. Denna gång blir satsningen dock i snitt 7,5 miljoner kronor mindre per år. Så jämfört med förra budgeten drar man ned på satsningen på solel.


Energiforskningen – ungefär lika stor satsning

Regeringen satsade 1,3 miljarder i förra budgeten, men bestämde sig sedan för att dra ner till en miljard. Nu har man ändrat sig och återgår till cirka 1,3 miljarder, men permanent. 2016 ökar man till 1,4 miljarder.


Skogen – tar igen hälften av sviket löfte

Lena Ek satsar 83,5 miljoner kronor per år på skogen, men det täcker bara drygt hälften av de pengar som hennes företrädare Andreas Carlgren utlovade inför budgeten 2011 - men aldrig levererade.

SATSNINGAR I NYA HÖSTBUDGETEN

Flera förändringar sker i för­äldraförsäkringen. Bland annat höjs grundnivån, så att de föräldralediga med lägst inkomster får 225 kronor per dag i stället för 180.

Skatten på pensioner sänks med allt ifrån runt 400 kronor per år till strax över 900 kronor, beroende på hur hög pension man har.

• Regeringen satsar 8,1 miljarder på att få ut de unga på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om utbildning, lärlingsplatser och arbetsmarknadsåtgärder.

• Bostadstillägget för ogifta pensionärer, som regeringen tidigare har höjt med 170 kronor i månaden, höjs i höstbudgeten med ytterligare 170 kronor.

• En riktad storsatsning på gruv­industrin finns också med i budgeten. 3,5 miljarder kronor går till satsningar på infrastruktur som gynnar gruvindustrin.

• Försvaret får två miljarder mer i anslag i regeringens höstbudget, vilket ska möjliggöra utvecklingen av det nya stridsflygplanet "Super-Jas".

• En stor satsning på järnvägen finns med i budgeten. Det handlar bland annat om att bygga järnväg mellan Järna och Linköping och mellan Göteborg och Borås.

• Regeringen satsar fyra miljarder fram till 2016 på forskning och innovation, där "Life Science" pekas ut som ett prioriterat område.

• 1,5 miljarder kronor satsas på rättsväsendet, som ska användas för att bekämpa framför allt organiserad brottslighet och stärka kriminalvården.

• Bolagsskatten sänks rejält ­ i regeringens höstbudget, från dagens 26,3 procent till 22 procent, vilket placerar Sverige strax under snittet i EU.

• Regeringen lägger 108 miljoner kronor på att kommunerna ska kunna införa så kallad "nattis", det vill säga förskola på kvällar, nätter och helger.