Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets julklapp får kritik av experter: ”Blev paff”

Hui:s vd Emma Hernell om kritiken mot årets julklapp.
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska insitutet.
Foto: Ulf Sirborn/Karolinska Institutet
Emma Hernell är vd för HUI, som ägs av Svensk handel. Hon säger att Årets julklapp inte är en köprekommendation och att man ska följa myndigheternas råd.
Foto: Pressbild
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförbund.
Foto: SVERIGES LÄKARFÖRBUND

Årets julklapp 2021 är evenemangsbiljetten.

Men smittspridningen ökar i Europa – och beslutet ifrågasätts av experter.

– Jag kan förstå att alla är väldigt sugna på att gå på ett evenemang, men tajmingen var väl inte riktigt rätt, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi.

De senaste två årens ”Årets julkapp” har präglats av pandemin. I fjol blev det stormköket, eftersom myndigheterna uppmanade folk att umgås utomhus.

I år blev det en evenemangsbiljett, med motiveringen att folk saknat att umgås och uppleva saker tillsammans.

Men samtidigt ökar smittspridningen i Europa. Tyskland har de högsta smittotalen någonsin, Danmark har också en svår situation och Nederländerna har infört en nedstängning för ovaccinerade.

Ifrågasätts

Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att situationen på kontinenten kan vara en förvarning om vad som kan hända här – och att restriktioner kan återinföras.

Att då utse evenemangsbiljetter till Årets julklapp ifrågasätts av experter.

– Vi har ju kontroll på pandemin i varje fall ganska bra i Sverige, men det är ett tryck utifrån som hotar att försämra situationen. Så det var inte riktigt rätt tajmning, även om jag förstår att folk har saknat det, säger Joakim Dillner.

Även Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, förvånades av beslutet.

– Jag blev lite paff när jag hörde det. Det kanske blir en självuppfyllande profetia, att alla vill att det ska bli så här. Men kanske ska tänka efter lite.

”Tror att vi klarar det”

Han uppfattar dock att det inte är något större problem att gå på evenemang om man är vaccinerad och känner sig frisk.

– Man ska vara förståndig. Är man inte vaccinerad eller sjuk ska man inte ge sig ut i julhandeln överhuvudtaget.

Emma Hernell, vd på HUI som utser klappen, säger att årets julklapp inte är en köprekommendation och att man ska följa myndigheternas råd.

– Årets julklapp är en spaning om vad som händer i samhället, vilka trender vi ser. Och vi ser ett uppdämt behov av det här.

Både Johan Styrud och Joakim Dillner hoppas att det inte blir en fjärde våg i Sverige, eftersom vaccinationsgraden är högre här än i delar av Tyskland. Båda två vill dock att täckningen blir ännu högre.

–– Jag tror att vi klarar det. Vi har så pass bra immunitetsläge och vaccinerar i hög fart. Så jag tror inte att vi får se en fjärde våg. men det är osäkert, säger Dillner.

Så tycker svenskarna om årets julklapp: ”Jättebra” 

Tycker till om kritiken: ”Går bra om det är välordnat".